Ο βρετανικός «Guardian» σε ρεπορτάζ του αναλύει τις δέκα ημέρες που ακολουθούν μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να θρηνεί τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και όσο ο νέος βασιλιάς, ο Κάρολος, ετοιμάζεται για την επίσημη στέψη του, το σχέδιο για τα επόμενα βήματα της χώρας έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Ο βασιλιάς Κάρολος, μιλώντας με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας, κατά τη διάρκεια της πρώτης, σύντομης συνάντησής τους την Παρασκευή, είπε ότι ο θάνατος της μητέρας του ήταν η «στιγμή που φοβόταν».

Ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ της Παρασκευής απηύθυνε το πρώτο του διάγγελμα στους Βρετανούς, στο οποίο δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα της μητέρας του και να υπηρετήσει με σεβασμό, αφοσίωση και αγάπη.

Η ημέρα του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ είναι γνωστή ως «Ημέρα-D» (D-Day) και οι επόμενες ως «D+1», «D+2» και ούτω καθεξής. Τι αναμένεται, όμως, να ακολουθήσει;

Παρακάτω, το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα, όπως το ανέλυσε η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα σχέδια -με την κωδική ονομασία «Γέφυρα του Λονδίνου» – η Πέμπτη, η ημέρα του θανάτου της Βασίλισσας, θα ήταν η «D-day» ή «D+0», αλλά αυτό άλλαξε λόγω της αργοπορίας της ανακοίνωσης.

Ημέρα D+0 (Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου)
Ο Κάρολος Γ’ και η βασιλική σύζυγος φτάνουν στο Λονδίνο από το Μπαλμόραλ. Ο βασιλιάς πραγματοποιεί την πρώτη του συνάντηση με την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας. Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Έρλ Μάρσαλ, θέση που κατείχε ο Δούκας του Νόρφολκ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την την κρατική κηδεία. Τα προσεκτικά στημένα σχέδια περιλαμβάνουν την «Επιχείρηση Μονόκερως», που ενεργοποιείται σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας στη Σκωτία.

Ο βασιλιάς έκανε μια τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος και την Κοινοπολιτεία, την οποία είχε προηχογραφήσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Η πρωθυπουργός και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης παρέστησαν σε δημόσια τελετή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου.

Ο βασιλιάς θα ανακοινώσει ότι το βασιλικό πένθος, που τηρείται από τη βασιλική οικογένεια, τα νοικοκυριά τους και τα στρατεύματα, θα διαρκέσει μέχρι επτά ημέρες μετά την κηδεία, η οποία αναμένεται, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ότι η ημέρα της κηδείας θα είναι αργία και ημέρα εθνικού πένθους.

D+1 (Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου)
Το συμβούλιο προσχώρησης συνέρχεται στο Παλάτι του Αγίου Τζέιμς για να ανακηρύξει επίσημα τον Κάρολο ως νέο βασιλιά. Το συμβούλιο συγκεντρώνεται πρώτα χωρίς τον βασιλιά για να τον ανακηρύξει νέο μονάρχη. Στη συνέχεια, ο βασιλιάς πραγματοποιεί το πρώτο του μυστικό συμβούλιο, συνοδευόμενος από την Καμίλα, τη νέα βασίλισσα, και τον Ουίλιαμ και κάνει την προσωπική του δήλωση και τον όρκο. Ο Κάρολος θα έχει ακροατήριο με την πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.

Το φέρετρο της βασίλισσας παραμένει στο Μπαλμόραλ.

D+2 (Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου)
Ανακοινώσεις στα αποκεντρωμένα έθνη αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονα το μεσημέρι στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ. Το φέρετρο της βασίλισσας αναμένεται να μεταφερθεί οδικώς με νεκροφόρα από το Μπαλμόραλ στο Παλάτι του Holyroodhouse στο Εδιμβούργο όπου θα παραμείνει μέχρι την επόμενη μέρα.

D+3 (Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου)
Μια τελετουργική πομπή αναμένεται κατά μήκος του Royal Mile στον Καθεδρικό Ναό του St Giles στο Εδιμβούργο.

Πιστεύεται ότι θα υπάρξει συλλυπητήρια πρόταση στο Westminster. Ο βασιλιάς θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες επισκέψεις στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Spring Tide».

D+4 (Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου)
Το φέρετρο της βασίλισσας αναμένεται να μεταφερθεί στο Λονδίνο και να αναπαυθεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Πρόβα για την τελετουργική πομπή θα γίνει στο Λονδίνο.

D+5 (Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου)
Αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη τελετή στο Λονδίνο, καθώς το φέρετρο της βασίλισσας μεταφέρεται σε κιλλίβαντα από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ. Σε σύντομη λειτουργία εντός του Westminster Hall αναμένεται να παρευρεθούν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώποι αναμένεται να περάσουν από το φέρετρο για να αποτίσουν τα σέβη τους τις επόμενες πέντε ημέρες. Σε κάποιο στάδιο, τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να φρουρούν γύρω από το φέρετρο, σε μια παράδοση που είναι γνωστή ως Αγρυπνία των Πριγκίπων.

D+6 (Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου)
Η σορός της βασίλισσας βρίσκεται στο βασιλικό φέρετρο.

D+7 και D+8 (Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου)
Ο βασιλιάς συνεχίζει με επισκέψεις στα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου και συναντήσεις στο Λονδίνο.

D+9 (Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου)
Αρχηγοί κρατών και μέλη ξένων βασιλικών οικογενειών αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στο Λονδίνο για την κρατική κηδεία.

D+10 (Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου)
Η κρατική κηδεία της βασίλισσας αναμένεται να γίνει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Το φέρετρό της αναμένεται να μεταφερθεί σε μια άμαξα από το Westminster Hall στο Westminster Abbey, με μέλη της οικογένειάς της να περπατούν από πίσω. Η λειτουργία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και θα τηρηθεί εθνική σιγή δύο λεπτών.

Η πορεία που θα ακολουθήσει η διαδικασία της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα