Βρισκόμαστε 8-9 μήνες πριν από τις εκλογές και επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαμορφωθεί στη χώρα νέο πολιτικό σκηνικό, το οποίο και ανέτρεψε σε μεγάλο βαθμό κάποιους εκλογικούς σχεδιασμούς,που στηρίζονταν σε πραγματικά δεδομένα, άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορα σενάρια (εκλογικά)…επιστημονικής φαντασίας.

Έρχονται οι εκλογές την άνοιξη του 2023 και κατά πώς…φαντασιώνονται κάποιοι,η κάλπη τα βγάζει όπως στις δημοσκοπήσεις. Δηλαδή πρώτο κόμμα η ΝΔ, αλλά, λόγω απλής αναλογικής, δεν κατακτά αυτοδυναμία. Ακολουθεί η δεύτερη αναμέτρηση. Αν, λέμε τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ στις επαναληπτικές εκλογές είναι πρώτο κόμμα, τα μαθηματικά βγαίνουν και με τη βοήθεια του Βαρουφάκη. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι το ΜέΡΑ25 θα μπει στη Βουλή. Αν είναι η Νέα Δημοκρατία, κάτι που εμφανίζεται αυτήν τη στιγμή βέβαιο, αλλά δεν κατακτήσει πάλι την αυτοδυναμία, ο Μητσοτάκης θα φωνάξει τον Ανδρουλάκη για να συζητήσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης.

Υπάρχει περίπτωση ο Ανδρουλάκης να απαντήσει θετικά σε μία πρόταση συγκυβέρνησης; Με τα σημερινά δεδομένα, δύσκολο έως αδύνατο.Λογικό, θα μου πείτε. Πώς να στηρίξεις τον άνθρωπο που κατηγορείς ότι σε…παρακολουθούσε; Και έτσι έχουμε τον καμβά πάνω στον οποίο μπορεί να κεντηθεί ένα άλλο σενάριο: Το ΠΑΣΟΚ να προσέλθει σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, απαιτώντας όμως την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τρίτο πρόσωπο. Να προτείνει, ας πούμε, ο Ανδρουλάκης τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον «Πασοκογενή» Πιερρακάκη. Τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση;

Υπάρχουν δύο πιθανότητες. Είτε ο Μητσοτάκης το δέχεται–πράγμα βεβαίως αδύνατο– και πάμε παρακάτω, είτε απορρίπτει την πρόταση ως παράγοντα εκτροπής, κατηγορεί τον Ανδρουλάκη για ρυμούλκηση της χώρας σε επικίνδυνα νερά και οδηγούμαστε σε τρίτη κάλπη, από την οποία θα προκύψει οπωσδήποτε σταθερή κυβέρνηση. Πώς; Να λάβουμε υπ’όψιν τα εξής δεδομένα: Η «παρακολούθηση Ανδρουλάκη», από την οποία η αντιπολίτευση προσδοκούσε (και προσδοκά) κομματικά οφέλη, μπορεί να κόστισε αμυδρά στη ΝΔ, δεν την τραυμάτισε όμως.

Βάσει όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται από 7 έως 9,5 μονάδες.Οι «παρακολουθήσεις της ΕΥΠ» όμως έκοψαν το σενάριο συγκυβέρνησης Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη, που ούτως ή άλλως είχε κόψει δημοσίως προ πολλού ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Οπότε στην περίπτωση που και πάλι η ΝΔ δεν κατορθώσει να πετύχει αυτοδυναμία, θα πρέπει να στραφεί σε κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση και το οποίο, για λόγους εθνικού συμφέροντος και προκειμένου να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, θα αποφασίσει να στηρίξει μια συμμαχική κυβέρνηση.

Ποιο είναι αυτό το κόμμα; Μα, φυσικά, του Κυριάκου Βελόπουλου. Θα μου πείτε ότι αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Σκεφθείτε όμως πως καμιά φορά η ζωή διαλέγει ακόμα πιο ευφάνταστες λύσεις . Και στην πολιτική, ποτέ μη λες ποτέ…

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο