Ο ουκρανικός στρατός στη Χερσώνα, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τις ρωσικές δυνάμεις μέσα σε δύο εβδομάδες αντεπίθεσης.

«Οι επιτυχίες μας αυτές τις δύο εβδομάδες είναι αρκετά πειστικές», ανέφερε στους δημοσιογράφους η Ναταλία Γκουμενιούκ, στρατιωτική εκπρόσωπος για τον νότο, «απελευθερώσαμε περίπου 500 τ. χλμ.» κυρίως τις κοινότητες Βισοκοπίλια, Μπιλογκίρκα, Σούχι, Σταβόκ και Μιρολιουμπίφκα.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δήλωσε πως βομβάρδισε ζώνες στην περιοχή του Χαρκόβου στην Ουκρανία (ανατολικά) που ανακαταλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις δυνάμεις του Κιέβου στη διάρκεια μιας ξαφνικής αντεπίθεσης.

«Στις ζώνες των κοινοτήτων Κουπιάνσκ και Ιζιούμ, επλήγησαν μαχητές και εξοπλισμός του εθνικιστικού σχηματισμού ‘Kraken’ της 113ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας και της 93ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη Monde, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ, ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισήλθε στο “τρίτο στάδιο” και οι ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες θα έχουν αποτέλεσμα «χιονοστιβάδας» μέχρι την ήττα του ρωσικού στρατού.

«Η εκστρατεία αντεπίθεσης είναι το τρίτο στάδιο», είπε ο Ρέζνικοφ καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου προωθούνται γρήγορα στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και δηλώνουν ότι έχουν ανακτήσει 3.000 τετραγωνικά μέτρα εδάφους από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο σκοπός της Ουκρανίας είναι η απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών «περιλαμβανομένης της Κριμαίας, του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ (στο ανατολικό Ντονμπάς). Οι συνοριοφρουροί μας θα εγκαταστήσουν τα φυλάκιά τους στα ρωσοουκρανικά σύνορα, εκεί όπου βρίσκονταν το 1991», είπε χαρακτηριστικά.