Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προχώρησε χθες, Δευτέρα, σε σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και τα επιδόματα που το αφορά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, φέτος θα τρέξει μια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία που υπολογίζεται στα 25 λεπτά του ευρώ (με τον ΦΠΑ) ανά λίτρο. Το αθροιστικό κόστος του μέτρου είναι τα 250 ευρώ.

Ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι όσα ανακοινώθηκαν για το επίδομα θέρμανσης. Όπως εξήγησαν οι υπουργοί, οι βασικές αλλαγές για το επίδομα είναι τρεις: διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων, αύξηση κονδυλίου, δυνατότητα χορήγησης διπλάσιου επιδόματος.

Φέτος διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων, καθώς «άνοιξαν», προς τα πάνω, τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ αυξήθηκε και το κονδύλι.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης είναι τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. που δαπανήθηκαν την περσινή χρονιά. Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, πλέον αυξάνονται σε 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ) για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) για τον έγγαμο, ενώ το «ταβάνι» αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ποιοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης
Μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπει, φέτος, τη δυνατότητα λήψης διπλάσιου επιδόματος. Αυτό αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου πλην φυσικού αερίου. Γι’ αυτή την κατηγορία δικαιούχων, το επίδομα αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες.

Όπως κάθε χρόνο, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται στις 15 Οκτωβρίου, με τιμή εκκίνησης περί το 1,15-1,20 ευρώ ανά λίτρο. H εκτίμηση είναι πως φέτος θα φτάσει το 1,60 με 1,70 ανά λίτρο. Μετά την οριζόντια έκπτωση των 25 λεπτών, το κόστος θα υποχωρήσει έως και το 1,35 ευρώ ανά λίτρο.

 

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, παραδείγματα
Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνεται το φετινό επίδομα θέρμανσης για μια 4μελή οικογένεια. Το επίδομα βάσης αυξάνεται από τα 300 ευρώ πέρσι, στα 350 ευρώ φέτος, ενώ από πέρσι αυτό το επίδομα αυξάνεται ή μειώνεται με τους ειδικούς συντελεστές που εφαρμόζονται σε κάθε περιοχή της Ελλάδας ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί εκεί (βαθμοημέρες). Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί.

Για κατοικία στο Βελούχι, το περσινό επίδομα ήταν 680 ευρώ, και φέτος ανεβαίνει στα 794 ευρώ. Στην περίπτωση που φέτος το νοικοκυριό «κάψει» πετρέλαιο θέρμανσης, το επίδομα διπλασιάζεται στα 1.588 ευρώ.

Για κατοικία στην Γκούρα, το επίδομα ανεβαίνει από τα 420 ευρώ πέρσι, στα 490 ευρώ φέτος. Αν γίνει χρήση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ πέρσι το νοικοκυριό «έκαψε» ηλεκτρικό ρεύμα, το επίδομα ανεβαίνει στα 980 ευρώ.

Για διαμέρισμα στην Πετρούπολη, το επίδομα από 210 ευρώ πέρσι, αυξάνεται φέτος στα 245 ευρώ. Θα διπλασιαστεί στα 490 ευρώ αν το νοικοκυριό ζεσταθεί φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ πέρσι «έκαψε» φυσικό αέριο.

Σημειωτέον ότι εκκρεμεί ο ορισμός του ελάχιστου και του ανώτατου δυνατού επιδόματος θέρμανσης, που πέρσι ήταν 100 ευρώ και 750 ευρώ αντιστοίχως. Η φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν αυξάνεται απλώς το επίδομα βάσης, αλλά διπλασιάζεται η επιδότηση για όσους χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης αντί άλλου τρόπου θέρμανσης που χρησιμοποίησαν πέρσι.