Γράφει ο Ίων Παπαδάκης

Eφτασε, λοιπόν, η στιγμή της αλήθειας… Σήμερα το βράδυ, ο πρωθυπουργός «κόβει την κορδέλα» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και μαζί δίνει την… εκκίνηση για μια προεκλογική περίοδο που –ναι μεν– θα κρατήσει 9 μήνες, όμως προβλέπεται μακριά και δύσκολη! Όχι γιατί έρχεται ένας –ενεργειακά– δύσκολος χειμώνας, αλλά διότι οι μονομάχοι εδώ και καιρό έχουν μπει στην «αρένα» με άγριες διαθέσεις και με το «ο θάνατός σου η ζωή μου» πιο έντονο από ποτέ! Όλοι εναντίον όλων, με «όπλα» που είναι παλιακά και… άσφαιρα.

Με θέματα που στην καλύτερη περίπτωση δεν ενδιαφέρουν κανέναν, αγωνίζονται να κερδίσουν το κομμάτι της πίτας που τους αναλογεί… Ένα, όμως, είναι βέβαιο: Ότι ο πρωθυπουργός (ιστορικά και διαχρονικά) έχει «και το μαχαίρι και το πεπόνι», που σημαίνει ότι αυτός, και μόνο αυτός, έχει πάνω από το κεφάλι του μία και μόνο φράση: Υπόσχομαι και πρέπει να το κάνω πράξη! Σήμερα το βράδυ και αύριο με τη συνέντευξη Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει, θα απαντήσει, θα ερωτηθεί και θα πρέπει να αποδείξει… Την επόμενη Τετάρτη και το επόμενο Σαββατοκύριακο, Νίκος Ανδρουλάκης και Αλέξης Τσίπρας, αντίστοιχα, οφείλουν να κάνουν το ίδιο… Αυτή είναι, λοιπόν, η «τελευταία ευκαιρία»! Είναι η στιγμή της αλήθειας για όλους όσοι «έχουν ευθύνη»! Και μέσα σε αυτούς είμαστε και όλοι εμείς οι απλοί θεατές (αλλά πάνω απ’ όλα «ρυθμιστές») ενός έργου που μέχρι σήμερα έχει τοξικότητα, δεν έχει επιχειρήματα, έχει «περσινά ξινά σταφύλια», δεν έχει συνεννόηση, έχει άνευ ουσίας «κοκορομαχίες», αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν έχει… μέλλον!

Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που –σήμερα και αύριο– θα «λογοδοτήσει» για όσα έκανε μέχρι τώρα (για την ιστορία, οφείλω να πω ότι είναι από τους ελάχιστους πρωθυπουργούς που έχω δει τόσες φορές να απευθύνεται στον λαό δημόσια και να εξηγεί το «γιατί και το πώς», αλλά και να παραδέχεται τα λάθη της κυβέρνησής του) και θα μιλήσει για το μέλλον… Και αναρωτιέμαι: Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί τι έχουν σκοπό να κάνουν; Θα ασχοληθούν με την ουσία ή θα επιδοθούν (ξανά) στο αγαπημένο τους σπορ, που είναι οι μπιστολιές στον αέρα; Θα ακούσουν για να καταλάβουν ή θα ακούσουν για να… απαντήσουν; Και στην τελική, θα ασχοληθούν με την ουσία και όχι με το «θεαθήναι»;

Ναι, είναι η στιγμή της αλήθειας και η τελευταία ευκαιρία, διότι η Ελλάδα τους επόμενους μήνες –όπως και ολόκληρος ο πλανήτης άλλωστε– δεν θα στρογγυλοκαθίσει σε ένα ροζ συννεφάκι… Ο πρωθυπουργός (το ίδιο θα έλεγα αν λεγόταν Τσίπρας ή Ανδρουλάκης ή όπως αλλιώς) χρειάζεται εποικοδομητική κριτική από σοβαρούς αντιπάλους εντός και σοβαρούς συνοδοιπόρους στο εξωτερικό! Κάποτε –αν θυμάμαι καλά– ο Γουόρεν Μπάφετ (δισεκατομμυριούχος επενδυτής) είχε πει ότι «δεν κάνει λάθη όποιος δεν δουλεύει»! Θα το πω όσες φορές χρειάζεται: Ναι! Έγιναν λάθη και θα γίνουν και άλλα… Όμως, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ηρεμία, εποικοδομητική κριτική, προτάσεις και όραμα για ένα καλύτερο αύριο… Αυτά δεν γίνονται ούτε με τοξικότητα, ούτε με κοκορομαχίες, ούτε με φτηνές αντιπαραθέσεις! Οπότε, αν αυτοί που πρέπει αντιληφθούν ότι οι επόμενες μέρες είναι «η στιγμή της αλήθειας», τότε ίσως ξεπεράσουμε και αυτόν τον κάβο!

Ίδωμεν…