«Η κυβερνητική πλειοψηφία κρύβεται πίσω από το “απόρρητο”», εκμυστηρεύεται ο Άγγελος Τόλκας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Προς τούτο, καλεί τον πρωθυπουργό «να το άρει ο ίδιος», αν θέλει να πέσει «άπλετο φως», όπως υποσχόταν.

Δηλώνει βέβαιος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος το βράδυ των εκλογών» και ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει πρωθυπουργός προοδευτικής διακυβέρνησης, για «αλλαγή της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, της θεσμικής και αναπτυξιακής κατεύθυνσης της χώρας» και με τη «στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».

Είστε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές. Αλήθεια, τι προσδοκάτε; Πιστεύετε ότι θα βγει κάποια άκρη;

Συμπληρώσαμε την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της Επιτροπής. Δυστυχώς, από κρίσιμους μάρτυρες δεν έχουμε απαντήσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης υπόσχονταν ότι θα πέσει «άπλετο φως». Η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από την επίκληση του –πολλαπλώς και πανταχόθεν κρινόμενου ως απαράδεκτου– «απορρήτου». Έτσι δεν μπορεί η Εξεταστική Επιτροπή να επιτελέσει το έργο της. Η λύση που φαίνεται ότι θα απεμπλέξει τα πράγματα είναι να άρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το «απόρρητο» που επικαλούνται οι βασικοί μάρτυρες.

Μπορεί και πρέπει να το κάνει, σύμφωνα και με τις υποσχέσεις του στη Βουλή. Πρέπει να αποδείξει ότι θέλει να σταματήσει αυτήν τη δημοκρατική εκτροπή.

Κρίνετε πως το σκάνδαλο των υποκλοπών θα επηρεάσει γενικότερα το πολιτικό σκηνικό και προς ποια κατεύθυνση;

Το σκάνδαλο των υποκλοπών επηρεάζει ήδη το πολιτικό σκηνικό. Ο καθένας μπορεί να δει μια κυβέρνηση έντρομη, που προσπαθεί να συγκαλύψει αυτήν την κρίση δημοκρατίας και να μετατοπίσει σε άλλα πεδία το ενδιαφέρον. Κάνει σπασμωδικές κινήσεις και πολλά λάθη. Δεν έχει νομιμοποίηση πια.

Βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιβεβαιώνεται σε όσα εξαρχής κατήγγειλε για την πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Θυμηθείτε από τον πρώτο χρόνο όσα είχαν διαδραματιστεί στα Εξάρχεια με την εισβολή σε σπίτια ούτε καν υπόπτων. Αλλά και με τη δίωξη της νεολαίας σε πλατείες και πανεπιστήμια. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης επιβεβαιώνεται σε όσα λέγαμε, ότι δεν πρόκειται για έναν κεντρώο και φιλελεύθερο πρωθυπουργό αλλά για έναν σκληρό δεξιό παλιάς κοπής. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πια να καλεί κοντά του κανέναν δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη, γιατί έδειξε τι είναι.

Κυβερνά πια μόνο με τους εκλεκτούς της πολύ μικρής ολιγαρχίας. Ελπίζω ότι κανένα άλλο κόμμα δεν θα βάλει πλάτη σε αυτήν την πορεία.

Με αφορμή το σκάνδαλο των επισυνδέσεων, κρίνετε πως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρέθηκαν κάπως πιο κοντά στο εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης;

Για την προοδευτική διακυβέρνηση έχει θέσει τον στόχο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν θα αφορά απλά την αλλαγή μιας κυβέρνησης, αλλά την αλλαγή της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, της θεσμικής και αναπτυξιακής κατεύθυνσης της χώρας. Με στόχο τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, όσων το έχουν ανάγκη.

Μια διακυβέρνηση στην υπηρεσία του λαού και όχι των ισχυρών συμφερόντων. Ελπίζω το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μην παρασυρθεί σε επικίνδυνα μονοπάτια όσων θέλουν να το κρατήσουν υποταγμένο σε ένα σύστημα εξουσίας και συντηρητικές πολιτικές που υπηρετεί σήμερα απολύτως ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτος το βράδυ των εκλογών και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει λάβει την εμπιστοσύνη του λαού να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Οι πολιτικές που εκφράζουμε, η ψυχή της προοδευτικής παράταξης που εκπροσωπούμε πλειοψηφικά, η αποφασιστικότητα των στελεχών, η πίστη μας στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας αποτελούν τις εγγυήσεις για τις προγραμματικές συγκλίσεις και για τη συγκρότηση της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Τι θα διεκδικούσατε, ως Βορειοελλαδίτης, από μια προοδευτική διακυβέρνηση;

Οι κάτοικοι της Περιφέρειας δεν εντυπωσιάζονται πλέον από τις ωραίες παρουσιάσεις έργων που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί και τα έχουν ακούσει χίλιες φορές. Η ΝΔ πιστεύει ότι θα μοιράζει καθρεφτάκια και οι πολίτες θα τη δοξάζουν.

Η νέα ανάπτυξη, μετά από τις πολλαπλές κρίσεις που πέρασε η χώρα μας, περνάει μέσα από την Περιφέρεια. Ξέρουμε και μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερη τύχη για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Μακεδονία. Με νέο σχεδιασμό υποδομών, πόρων,ανθρώπινου δυναμικού, παραγωγής πλούτου. Απέναντι σε μια στασιμότητα πουέχει κάνει κάθε περιοχή τα τελευταία πολλά χρόνια να εγκλωβίζεται και να συζητά τα ίδια και τα ίδια.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο