Απίθανο αλλά μπορεί να συμβεί…

Η κίνηση του πρωθυπουργού να αναδείξει έναν ακόμη κίνδυνο της απλής αναλογικής, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κυβέρνηση στην οποία θα μετέχουν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς –και όχι μόνο–, αφήνοντας εκτός το πρώτο κόμμα που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα είναι η ΝΔ, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Νίκο Ανδρουλάκη που δείχνει να «φλερτάρει» έντονα το τελευταίο διάστημα με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η Κουμουνδούρου, που γνωρίζει από «τερατογενέσεις» μετά τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, δεν θα είχε πρόβλημα να πάρει μέρος σε μία ακόμα. Άλλωστε ήταν ένας από τους λόγους που ο Αλέξης Τσίπρας ψήφισε την απλή αναλογική, προκειμένου να προκληθεί ακυβερνησία και να υπονομευτεί η πορεία της χώρας, σύμφωνα με τα όσα έχει υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απίθανο αλλά μπορεί να συμβεί…

Το σενάριο που έφερε στην επιφάνεια ο πρωθυπουργός μπορεί να φαντάζει απίθανο, είναι όμως δυνατό να συμβεί. Εκλογολόγοι υποστηρίζουν πως μαθηματικά είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Μέρα25, ακόμα και στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές με διαφορά η ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας το επιθυμεί, ο Πάνος Σκουρλέτης το χαρακτήρισε ως μία αναγκαιότητα, ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα είχε πρόβλημα να συνεργαστεί με τους πρώην συντρόφους του. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα το βραδύ των εκλογών, όπως επίσης και από το συνολικό ποσοστό των πολιτικών δυνάμεων που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το 3%, που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.

Σενάρια καταμερισμού

Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2019, η ΝΔ, που άγγιξε το 40%, θα είχε μόλις 130 έδρες με την απλή αναλογική, από τις 158 που έχει τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε χάσει με 8 μονάδες διαφορά, θα είχε 103 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 26, το ΚΚΕ 17, η Ελληνική Λύση 12 και το ΜέΡΑ25 11.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, καθώς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς συγκεντρώνουν συνολικά 158 έδρες. Βέβαια, το ΚΚΕ θεωρείται αδύνατο να συμπράξει σε μια τέτοια συμμαχία, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα εφικτό σενάριο, καθώς τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές –όποτε κι αν γίνουν– δεν θα είναι τα ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσο ψηλότερο είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Δηλαδή, με 6% το ποσοστό της αυτοδυναμίας με την απλή αναλογική είναι 47,2%, ενώ με 8%, που ήταν στις εκλογές του 2019, για να συγκεντρωθούν πάνω από 151 έδρες απαιτείται 46%.

«Πρέσινγκ» στο ΠΑΣΟΚ 

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα διπλό χτύπημα στη ΔΕΘ κατάφερε να αυξήσει την πίεση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το σενάριο της «τερατογένεσης» απευθυνόταν κυρίως στους βουλευτές και την κομματική βάση του Νίκου Ανδρουλάκη, μιας και ένα σημαντικό ποσοστό δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ισχυρά ερείσματα στον χώρο του Κέντρου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως ψηφοφόροι που προέρχονται από τον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο στηρίζουν αρκετές από τις κυβερνητικές πολιτικές, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Σε δύσκολη θέση θα έρθει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και από την απόφαση του πρωθυπουργού να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν πως με αυτή την κίνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις δεύτερες εκλογές, είναι πολύ πιθανό να κληθεί να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα ή θα επιλέξει τις τρίτες κάλπες, επιτείνοντας την κυβερνητική αστάθεια και βάζοντας ουσιαστικά «φρένο» στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Στην περίπτωση που οπρωθυπουργός άλλαζε τον εκλογικό νόμο ρίχνοντας τον πήχη της αυτοδυναμίας, τότε ενδεχομένως να μη χρειαζόταν η συμβολή του ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης να έβγαινε από τη δύσκολη θέση, αλλά αυτή την ευκαιρία δεν του την έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κρίσιμη η πρώτη κάλπη 

Στο Μαξίμου αναμένεται το επόμενο διάστημα, και όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, να αναδεικνύουν ολοένα και πιο συχνά την κρισιμότητα της πρώτης κάλπης. Ο πρωθυπουργός το έπραξε αρκετές φορές στη ΔΕΘ, καθώς εκείνο που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι η «χαλαρή» ψήφος, μιας και οι πολίτες γνωρίζουν πως, λόγω της απλής αναλογικής, θα υπάρξει ακυβερνησία και η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα εκλογική διαδικασία. Με βάση αυτό το δεδομένο, δεν αποκλείεται ορισμένοι και κυρίως οι ετεροδημότες να επιλέξουν να ψηφίσουν στις δεύτερες κάλπες, έτσι ώστε να αποφύγουν να ταξιδέψουν δύο φορές στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ωστόσο, εκείνο που τονίζουν στο Μαξίμου είναι πως στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να γίνει το βήμα για την αυτοδυναμία, που είναι και ο στόχος της ΝΔ, καθώς τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης θα διαμορφώσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές.

 

του Σωτήρη Σταθόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο