Του Γιάννη Κορωναίου

Το «σπάσιμο» του αβάτου της ανομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η πανεπιστημιακή αστυνομία, η φύλαξη και η παρακολούθηση από τις αρμόδιες αρχές των φοιτητικών εστιών και χώρων σίτισης , γενικότερα το «συμμάζεμα» σε ό,τι αφορά στους χώρους που ζει και σπουδάζει η φοιτητιώσα νεολαία της χώρας μας, ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν μια εξαγγελία, που ανταποκρινόταν τόσο στο γενικότερο αίσθημα όσο και στις απαιτήσεις των καιρών και των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε  εξαρχής διάθεση για συνέπεια λόγων και έργων, ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα εισάγοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την κατάργηση του ασύλου με το «καλημέρα»  και συνεχίζοντας με την ίδρυση των ΟΠΠΙ.

Τι είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και κυρίως οι συναρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες; Άσυλο για κουκουλοφόρους, καταλήψεις, εισβολές σε αμφιθέατρα και γραφεία καθηγητών, ομηρεία και διαπόμπευσή πρυτάνεων, καταπάτηση των νόμων και των δικαιωμάτων των πολιτών, όλα αυτά σε ένα, στην κοιτίδα της εκπαίδευσης. Παράλληλα αντιδρώντες ακαδημαϊκούς που ταύτιζαν το άσυλο των ιδεών και της έρευνας με το «μπάστε σκύλοι αλέστε», και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και έδρασε, όχι ακριβώς ακαριαία, αλλά αρκετά μεθοδικά και δημοκρατικά, γνωρίζοντας πως θα υπάρξουν αντιδράσεις τόσο θεσμικές, όσο εξωθεσμικές και βίαιες. Και τώρα που όλα τα μέσα αντιμετώπισης έχουν πέσει στη μάχη, η κριτική διευρύνεται και έρχεται εξ ευωνύμων αλλά πλέον και εκ δεξιών.

Τα φίλια πυρά ήρθαν από τον Κώστα Κυρανάκη, ο οποίος για κάποιον λόγο έκλεισε τα μάτια σε όλα όσα έγιναν και είδε πως 3,5 χρόνια η κυβέρνηση δεν επέβαλλε τους νόμους που ψήφισε και τελικά δεν έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ασχήμια και τα άνδρα ανομίας στα πανεπιστήμια. Πήρε τα σχόλια Κυρανάκη και ο Κυριάκος Βελόπουλος και τα έκανε σημαία αυξάνοντας την κριτική, με αποτέλεσμα ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση να βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, από τα δεξιά γιατί δεν επέβαλε το νόμος και τάξης με τα όπλα, και από τα αριστερά γιατί δεν συνέχισε στη λογική «μην πειράξετε τις καταλήψεις και τους αγανακτησμένους φοιτητές» που μπουκάρουν, προπηλακίζουν και βανδαλίζουν.

Τα πυρά Κυρανάκη βοήθησαν και τον ΣΥΡΙΖΑ να «ζωντανέψει» επί του θέματος, με τον Ν. Φίλη να υπενθυμίζει πως και επί ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν αστυνομικές επιχειρήσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους αναφέροντας ενδεικτικά τις επιχειρήσεις-σκούπα στο ΑΠΘ και στο ΕΚΠΑ! Το είδαμε κι αυτό, λοιπόν, τον κ. Φίλη να προβάλλει τα αστυνομικά ντου της πρώτης φοράς Αριστερά στα πανεπιστήμια…

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα POLITICAL