Σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες φασολιού στην Πρέσπα και μήλων στην Καστοριά από την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε χθες την νύκτα τις δύο περιοχές. Δεκαπέντε λεπτά χαλαζιού σε μέγεθος κερασιού ήταν αρκετά για προκαλέσουν ολική καταστροφή στους οπωρώνες της Καστοριάς που αυτή την περίοδο οι καλλιεργητές βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής.

Η ζημιά φαίνεται οτι είναι πιο μεγάλη στην φασολοπαραγωγική περιοχή της Πρέσπας, όπου το χαλάζι ήταν στρωμένο σαν από χιόνι στους δρόμους της περιοχής. Ο Κώστας Ναλπαντίδης πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών «ο Πελεκάνος» μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφερε ότι «η παραγωγή ήταν έτοιμη και την επόμενη βδομάδα οι καλλιεργητές θα ξεκινούσαν το αλώνισμα το φασολιών».

Το χαλάζι είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπυρίσει τα φασόλια και να ρίξει στο έδαφος. Τα χωριά Μικρολίμνη, Καρυές και Λευκώνας επλήγησαν περισσότερο, ενώ ζημιές υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Πρέσπας. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού μιλά για πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα που δεν έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν καθώς η χαλαζόπτωση τον μήνα Οκτώβριο είναι κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει στην περιοχή.

πηγή φωτογραφίας