«Έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση», τονίζει πως είναι η χώρα μας ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας. Σε συνέντευξή του στο «Π» αναφέρεται στη σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της. Παράλληλα, και με αφορμή τα γενέθλια της ΝΔ, θέτει το διακύβευμα των εκλογών στο τέλος της τετραετίας.

Σας ανησυχεί η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα; 

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Παραμένει ψύχραιμη απέναντι στους παράλογους, ανυπόστατους και ανιστόρητους ισχυρισμούς του Ερντογάν και συμπεριφέρεται με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει το Διεθνές Δίκαιο και τους συμμάχους με το μέρος της, καθώς και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ, για να ανταποκριθεί στην οποιαδήποτε πρόκληση.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει κατορθώσει να ισχυροποιήσει τη θέση της στη διεθνή κοινότητα, μέσω της ενίσχυσης τόσο της διπλωματικής της ισχύος, όσο και της οικονομίας.

Εμείς δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα κινείται η Τουρκία. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τη δική μας πλευρά, βρισκόμαστε σε εγρήγορση, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να μας εκβιάζει ή να μας απειλεί. Επίσης, θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους εταίρους και συμμάχους μας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα τουρκικής προκλητικότητας είναι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, με τηστοχευμένη κινητοποίηση αθώων και απελπισμένων ανθρώπων στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη.Μία ακόμα απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αποτελεί η ενεργοποίηση του παράνομου Συμφώνου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που έχει συναντήσει την αποδοκιμασία και τις ισχυρές συστάσεις της παγκόσμιας κοινότητας.

Η εθνική μας κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο αποτελούν βασικές μας αρχές, που θα τις υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.

Ο χειμώνας που έρχεται έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα δύσκολος. Εκτιμάτε πως η ΕΕ θα πρέπει, έστω και την ύστατη στιγμή, να πάρει μέτρα;

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Μετά την πρόταση του πρωθυπουργού για μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, η πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στον κόμβο TTF. Η επιστολή, η οποία υιοθετεί τις προτάσεις του πρωθυπουργού, λειτουργεί ως μέτρο έκτακτης ανάγκης και θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ελάφρυνση των καταναλωτών.

Για το προσεχές διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει έργα που αυξάνουν τη δυναμικότητα του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας, σε ποσοστό 100%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της δυνατότητας υποδοχής πλοίων με ΥΦΑ, καθώς και την ικανότητα του σταθμού να επαναεριοποιεί και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς.

Κατάγεστε από την Κόρινθο. Τι σας λένε οι πολίτες αλλά και οι αγρότες για τις συνεχείς ανατιμήσεις; 

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους αγρότες στην Κορινθία, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή και ειδικότερα στο επιτραπέζιο σταφύλι και την κορινθιακή σταφίδα, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της φετινής σοδειάς. Ως εκ τούτου, σχεδιαστήκαν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η στήριξη των αγροτών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Κεντρικός στόχος είναι η συστηματική αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, θεσπίσαμε μηδενικό συντελεστή ΕΦΚστο πετρέλαιο κίνησης για το έτος 2022, με τη μορφή επιστροφής του ποσού, ενώ επεκτείναμε την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης με ωφελούμενους και τους αγρότες.

Ακόμη, προχωρήσαμε στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, με ποσό σημαντικά μεγαλύτερο από το προηγούμενο και δικαιούχους 12.000 νέους αγρότες, που θέλουν να εισέλθουν δυναμικά στον χώρο της γεωργίας. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε πρωτοβουλίες, όπως αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, σχέδια βελτίωσης, αρδευτικά και υποδομές.

Η ΝΔ έκλεισε 48 χρόνια από την ίδρυσή της σε μια περίοδο που η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο. Ποιο πιστεύετε πως είναι το διακύβευμα των εκλογών; 

Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το εξής:Θέλουμε μία χώρα σε συνεχή τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου, ή μία χώρα ασταθή με πισωγυρίσματα σε όλα αυτά που έχουμε κτίσει αυτά τα τρία χρόνια;

Ενδεικτικά αναφέρω τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 στα 713 ευρώ,(9,7%), που είναι μεγαλύτερη αύξηση από αυτήν που μας ζητούσαν οι κοινωνικοί εταίροι.

Πετύχαμε αξιοσημείωτη αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη, σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες, από 17,2% το 2019 στο 12,5%, ενώ τα ποσοστά ανεργίας στους νέους μειώθηκαν κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, από το 40% τον Ιούλιο του 2019, στο 27%.

Οι δράσεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο σε μία σημαντική εθνική επιτυχία που καταφέραμε φέτος το καλοκαίρι. Αποπληρώσαμε δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν τον δανεισμό στο ΔΝΤ, με την οικονομία μας να απελευθερώνεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πετύχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 18 ετών στις ξένες άμεσες επενδύσεις, της τάξεως του 25%. Το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται, κάτι που θα αποφέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, το 2021 σημειώσαμε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, κατά 8,3%, παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε.

Η ισχυροποίηση της Ελλάδας σε αμυντικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο είναι ολοένα και πιο δυναμική τα τελευταία τρία χρόνια. Θα θέλαμε, λοιπόν, μετά από αυτή την ανάπτυξη, να ξαναδούμε τον κύριο Τσίπρα να κυβερνάει μαζί με τον κύριο Βαρουφάκη;

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο