21 ή 28 Μαΐου οι εκλογές

Με τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων, που εξακολουθούν να δίνουν σημαντικό προβάδισμα στη ΝΔ,η κυβέρνηση ρίχνει όλο της το βάρος στην υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μπαίνοντας ουσιαστικά στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες.

Το διάστημα που απομένει, αν και είναι ιδιαίτερα μεγάλο, χαρακτηρίζεται αβέβαιο και κρίσιμο, καθώς ο πρωθυπουργός από τη μια έχει να αντιμετωπίσει το σημαντικό πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και από την άλλη την εντεινόμενη πολεμική ρητορική της Άγκυρας. Πρόκειται για δύο ζητήματα τα οποία είναι πολύ πιθανό να διαρκέσουν μέχρι τις εκλογές, επηρεάζοντας το αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε θέμα, ακόμη και εθνικό, με μοναδικό στόχο να πλήξει την κυβέρνηση, ωστόσο μέχρι στιγμής, όσες φορές και αν το προσπάθησε, τα οφέλη ήταν από ελάχιστα έως μηδαμινά.

«Κλειδί» η σύγκριση

Ο πρωθυπουργός κατά τη διπλή του παρέμβαση, ανήμερα των γενεθλίων της ΝΔ,κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, καλώντας τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη να προβάλουν το κυβερνητικό έργο, αλλά παράλληλα να ζητήσουν από τους πολίτες να το συγκρίνουν με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ. Περιοδείες, προώθηση μεταρρυθμίσεων και ολοκλήρωση έργων θα εντάσσονται ολοένα και περισσότερο στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Το είπαμε το κάναμε»

Με σύνθημα «το είπαμε το κάναμε», τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή θα εγκαινιάσει τους τρεις τελευταίους σταθμούς στη «Γραμμή 3» του μετρό στον Πειραιά, ένα έργο το οποίο θα συνδέει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το αεροδρόμιο. Την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και το Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και τον Νομό Πέλλας.

«Ξεσκαρτάρουν»βιογραφικά  

Παράλληλα, ο Γιάννης Μπρατάκος και ο Θανάσης Νέζης μαζί τον Παύλο Μαρινάκη και τον Στέλιο Κονταδάκη βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και καταρτίζουν τόσο το πρόγραμμα περιοδειών του πρωθυπουργού όσο και των κυβερνητικών στελεχών, ενώ γίνονται συζητήσεις για την ανανέωση των ψηφοδελτίων. Ήδη, όλα τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που εξέφρασαν την επιθυμία να δώσουν τη μάχη του σταυρού έχουν ενταχθεί στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, ενώ το ίδιο συνέβη και με τους γενικούς γραμματείς υπουργείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο γίνεται η αξιολόγηση των βιογραφικών που έχουν σταλεί από πολίτες που προέρχονται από όλους τους επαγγελματικούς χώρους, προκειμένου να ενταχθούν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Στην κεντροδεξιά παράταξη υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση, καθώς πλέον είναι απολύτως συνειδητή η επιλογή του κόσμου να συνταχθεί με την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για να κερδίσει μία ακόμη εκλογική μάχη, μιας και έχει δει τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση τα τρία τελευταία χρόνια και κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες.

Ισορροπίες και δυσκολίες

Εκείνο στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είναι οι ισορροπίες που θα πρέπει να υπάρξουν στις συναντήσεις που θα έχουν με τους πολίτες, καθώς, εκτός από την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, θα πρέπει να αναλογιστούν την ανησυχία που επικρατεί στην κοινωνία ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. «Η κοινωνία περνάει δύσκολα, έχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον χειμώνα που έρχεται. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα του κόστους ζωής», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πρόσωπα εκτός ΝΔ 

Παράλληλα όμως το Μαξίμου συζητά με πρόσωπα που δεν προέρχονται από την κεντροδεξιά παράταξη. Ορισμένα από αυτά θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια, ενώ άλλα θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές. Στόχος είναι η προσέλκυση τεχνοκρατών και λιγότερο των προσώπων εκείνων που προέρχονται από τον καλλιτεχνικό ή τον αθλητικό χώρο, καθώς, όπως τόνιζαν κομματικά στελέχη στο «Π», εκείνο που προέχει για τη ΝΔ είναι το ουσιαστικό αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει ο κάθε υποψήφιος τόσο στην παράταξη όσο και στη χώρα.

Το μεγάλο «στοίχημα»

Το μεγάλο «στοίχημα» για τη ΝΔ στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν μπορεί να είναι η αυτοδυναμία, όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επανέλαβε πως στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα μετέχουν πρόσωπα εκτός «γαλάζιου» στρατοπέδου, όπως άλλωστε ισχύει και τώρα. «Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να είναι μονοκομματική, αλλά να μην είναι μονολιθική. Να μπορεί να είναι ανοιχτή, όπως έχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε, σε κάθε χρήσιμη φωνή, και να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το τι αυτός ψήφισε στις εκλογές».

21 ή 28/5;  

Όλα δείχνουν πως η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 21 ή στις 28 Μαΐου και με βάση αυτόν τον σχεδιασμό κινούνται στο Μαξίμου, αν και σημειώνουν πως ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι. Οι δύο αυτές ημερομηνίες, αν και προκρίνονται, είναι ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας, μιας και η μεν πρώτη είναι μεγάλη γιορτή (Κωνσταντίνου και Ελένης) και υπάρχει ο φόβος της αποχής και η δεύτερη απέχει μόλις τρεις ημέρες από τις πανελλήνιες εξετάσεις.

 

του Σωτήρη Σταθόπουλου 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο