Εκδήλωση με τίτλο «Women in Tech: Καινοτομία, Κοινωνία, Επιχειρηματικότητα» συνδιοργάνωσαν στο πλαίσιο της κεντρικής δράσης «Επιχειρείτε!» η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας, ο Τομέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης του κόμματος και η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εκπρόσωποι της πολιτικής και του επιχειρείν συζήτησαν για περισσότερες από δύο ώρες πρωτοβουλίες και προτάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας επιχειρηματία στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, καθώς και την ισότητα των δύο φύλων στην πράξη σε όσο περισσότερες εκφράσεις της καθημερινής ζωής είναι εφικτό.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αναφέρθηκε στις δράσεις του Επιμελητηρίου με επίκεντρο την νεοφυή επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της θέσης της σύγχρονης γυναίκας στην αγορά εργασίας και στο επιχειρείν, τονίζοντας τη διαχρονική θέση του ΕΒΕΑ, ότι με κατάλληλες παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική πολιτική θα δοθούν ισχυρά κίνητρα ώστε να ανθίσει η γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Στην κεντρική ομιλία της η κ. Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όπως το νέο Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες, και τόνισε την διακηρυγμένη από την πρώτη ημέρα κυβερνητική πολιτική της προώθησης δράσεων και μέτρων που ενθαρρύνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και αυξάνουν τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, η οποία υλοποιείται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γιάννης Μπρατάκος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΑ, εξήρε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης, αναδεικνύοντας ως παράγοντα προόδου και υγιούς ανάπτυξης μιας κοινωνίας την ισότητα στην πράξη μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο κ. Μπρατάκος αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, όπως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη θωράκιση των γυναικών από διακρίσεις στην εργασία με την επέκταση των γονικών αδειών, τη θεσμοθέτηση των αδειών πατρότητας και τα κίνητρα για χώρους φύλαξης παιδιών σε επιχειρήσεις, σημειώνοντας όμως πως υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για να αυξηθεί ποσοτικά και ποιοτικά η συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και ευρύτερα στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο χαιρετισμός του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην διαρκή προσπάθεια της ΝΔ τόσο εσωτερικά, στο κόμμα, όσο και προς την κοινωνία για την ίση πρόσβαση των δυο φύλων στην εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα, με προτάσεις και παρεμβάσεις για την άρση των εμποδίων που κυρίως περιορίζουν τις γυναίκες ως προς αυτό. Τόνισε δε, ότι για να πάει μπροστά η χώρα χρειάζονται τρία βασικά συστατικά: αφοσιωμένοι άνθρωποι, σωστές πολιτικές και όραμα όπως αυτό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης και οι κκ Άκης Μπάφας, Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ και Χρυσαυγή Ατσιδάκου Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ, οι οποίοι παρουσίασαν τις δράσεις των δύο Γραμματειών γενικότερα αλλά και ειδικά ως προς το θέμα της εκδήλωσης.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης τον λόγο πήρε η κα Μυλαίδη Στούμπου, Regional Director της Microsoft και Επικεφαλής της Επιτροπής Women in Business του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της Ομάδας Εργασίας «Ίσες ευκαιρίες στην Ψηφιακή Εποχή» του Τομέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη σχέση των γυναικών με την τεχνολογία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Μεταξύ αυτών και την σημαντική διαπίστωση ότι σήμερα, το ψηφιακό επιχειρείν είναι καθαρά ανδροκρατούμενο, κυρίως λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος των γυναικών για σπουδές και σταδιοδρομία στις νέες τεχνολογίες παρόλες τις συνεχείς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την αύξηση του ενδιαφέροντος για τις νέες τεχνολογίες. Επιπρόσθετα, η κ. Στούμπου επεσήμανε ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις, οι οποίες περιορίζουν τις ευκαιρίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τα επιχειρηματικά τους σχέδια, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περισσότερο από το 90% των επενδυτικών κεφαλαίων καταλήγουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αποτελούνται μόνο από άνδρες.

Στη συζήτηση που ακολούθησε σε δύο πάνελ που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος της βραδιάς, τα αποτελέσματα αυτά κλήθηκαν να σχολιάσουν γυναίκες επιχειρηματίες, στελέχη πολυεθνικών και εθνικών επιχειρήσεων αλλά και εκπρόσωποι φορέων υποστήριξης του γυναικείου επιχειρείν, μεταξύ αυτών οι κκ Μαίριλυ Μητροπούλου, Senior App Growth Manager στην Google, Αμαλία Σπυράτου, Country Manager για την Ελλάδα και Senior Program Manager για την Ευρώπη της INCO Group, Ζήνα Μαυροειδή, Managing Director της εταιρείας e-Fresh, Μαρία Χαλά, Managing Director σε Start-ups και Scale-ups και Εριφύλη Γαλλή, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς και Συντονίστρια Γυναικείας Επιχειρηματικότητας & Ηγεσίας της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ.

Η συζήτηση ανέδειξε την κοινή παραδοχή ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει και δεν πρέπει να έχει φυλετικά χαρακτηριστικά. Για να γίνει πράξη όμως αυτό πρέπει να αποτελέσει συνείδηση όλων η διαρκής αναθεώρηση και κατάρριψη στερεοτύπων για τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία και παράλληλα η ενίσχυση της εξισορρόπησης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής ανδρών και γυναικών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα εκπαίδευσης των μαθητριών και των μαθητών με στόχο να ανοίξουν ορίζοντες των παιδιών προς μη παραδοσιακά επαγγέλματα, αλλά και στην ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων που καθιστούν την τεχνολογία πιο ελκυστική και για τα δύο φύλα. Προς αυτές τις κατευθύνσεις μάλιστα, προτάθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις για την υποστήριξη γυναικών στον τομέα των νέων τεχνολογιών για την άμεση κινητοποίηση και ενεργοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Τα πάνελ συζήτησης συντόνισαν η κα Έρη Τόκα, Αναπληρώτρια Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ και συντονίστρια της δράσης «Επιχειρείτε!» και ο κος Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας Χρηματοδότησης Επιχειρηματικής Καινοτομίας της Γραμματείας, ενώ τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κος Μύρων Φλουρής, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΝΔ. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών, η κ. Πίστη Κρυσταλλίδου, Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού, ο κ. Κώστας Λολίτσας, Γραμματέας Ατόμων με Αναπηρία και ο κ. Ανδρέας Καρασαρίνης, Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.