«Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει γίνει πράξη η αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί το προηγούμενο αναποτελεσματικό μοντέλο. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πολύ μικρή συμμετοχή στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ εμείς, ως αυριανή κυβέρνηση θα τα αλλάξουμε όλα αυτά, βάζοντας την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας διαδικτυακά στο Olympia Forum ΙΙΙ, που διοργανώνεται για τρίτη ημέρα από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Πύργου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης, ανέφερε ότι «η χώρα δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που δόθηκαν για την αναβάθμιση της περιφέρειας», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «όλες οι περιοχές θα πρέπει να λειτουργούν με τους ίδιους όρους» όσον αφορά την ανάπτυξη και προχώρησε σε παραδείγματα για το πως θα πρέπει να καλυφθούν τα χρηματικά εργαλεία για την ανάπτυξη των περιοχών όπως για παράδειγμα αυτών που βασίζονται στον τουρισμό.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του, ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε “θα υπάρξει συζήτηση για ένα νέο αναλογικό σύστημα για την τοπική αυτοδιοίκηση» και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε ότι θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση και θα καταργήσουμε το 43%, χωρίς όμως να πάμε σε αιφνιδιασμούς και θα επαναφέρουμε τις αρμοδιότητες που περιγράφονται στον ‘Κλεισθένη’ για τα κοινοτικά συμβούλια».

Επίσης, ανέφερε ότι «όταν θα έχουμε την πλειοψηφία στη Βουλή σε συνεργασία με τα όργανα της αυτοδιοίκησης θα συζητήσουμε και τον τρόπο προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, δηλαδή αναλογικά εκλογικά συστήματα».