Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας αναφέρεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με συνέντευξή του στο «Π». Ο Γιάννης Οικονόμου τονίζει πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό η προστασία των πολιτών και επισημαίνει τις πρωτοβουλίες που εξακολουθεί να αναλαμβάνει η κυβέρνηση απέναντι σε μια δυναμική κρίση, όπου τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Όσον αφορά τις τουρκικές απειλές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και δηλώνει πως δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη καμία πρόκληση. Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου θέτει και μια σειρά από εκλογικά διλήμματα, τα οποία αναδεικνύουν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρεται και στους κινδύνους που υπάρχουν στην πρώτη κάλπη με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας είναι εκείνο που απασχολεί περισσότερο την κοινωνία. Να αναμένουμε νέες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση;

Έχουμε δείξει στη διάρκεια όλων των κρίσεων, από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα, ότι ανταποκρινόμαστε σε κάθε αλλαγή των δεδομένων, καθώς οι κρίσεις είναι δυναμικές και σε καμιά περίπτωση στατικές. Αντίστοιχα, δυναμικές και όχι στατικές είναι και οι λύσεις που δίνουμε. Από την άλλη δεν είναι, σε καμιά περίπτωση, καλός σύμβουλος ο πανικός και η βιασύνη. Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει εξαρχής ένα λεπτομερές και καλά μελετημένο σχέδιο διαχείρισης των αλλεπάλληλων κρίσεων. Το σχέδιό μας στηρίζεται σε έναν μηχανισμό συγκέντρωσης και ανάλυσης των δεδομένων, τόσο στο διεθνές προσκήνιο όσο και στην Ελλάδα. Τα δεδομένα αυτά τα αναλύουμε σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ώστε με επαγγελματισμό και συνέπεια να λαμβάνουμε αποφάσεις και να εφαρμόζουμε μέτρα που είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδώσουν τα μέγιστα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, χωρίς παράλληλα να διακυβεύεται η εθνική οικονομία και να επιστρέψουμε σε καταστάσεις που ζήσαμε τη δεκαετία των μνημονίων. Κατανοούμε απόλυτα το μέγεθος των προβλημάτων και την πίεση στην καθημερινότητα όλων, σε μια κοινωνία ταλαιπωρημένη από τα μνημόνια, την πανδημία και τώρα την εισαγόμενη ακρίβεια. Η πρόοδος στην οικονομία, που είναι σημαντική για τη δεδομένη συγκυρία, και οι πολλές επενδύσεις, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων, μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε, επί τρία χρόνια, την ενίσχυση της κοινωνίας και να γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης μετακυλίεται ήδη στα προϊόντα. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε παρεμβάσεις. Θα πρέπει να τις περιμένουμε τον Νοέμβριο ή νωρίτερα;

Όπως σας προανέφερα, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και σταθμίζουμε προσεκτικά γεγονότα και δυνατότητες. Έχουμε αποδείξει ότι δεν υποτιμούμε τις συνέπειες των αυξήσεων στη ζωή των πολιτών αλλά και ούτε αντιδρούμε σπασμωδικά. Οι πρωτοβουλίες μας εκδηλώνονται στον δέοντα χρόνο και με γνώμονα πάντοτε τη διασφάλιση των πολιτών και τη σταθερότητα της πατρίδας. Οι πολίτες μάς εμπιστεύονται, γιατί έχουμε αποδείξει ότι έχουμε διαχειριστεί πειστικά τεράστιες κρίσεις και έχουμε φέρει καλά αποτελέσματα, εν συγκρίσει με τις επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τα παγκόσμια δεδομένα. Αλώβητος δεν θα μείνει κανείς, γιατί αυτή είναι η φύση και η δυναμική αυτών των κρίσεων. Αλλά παλεύουμε να απαλύνουμε το αποτύπωμα των επιπτώσεων στον πολίτη και δεσμευόμαστε ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος. Ο πρωθυπουργός ασχολείται συνεχώς με το πρόβλημα και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα όλων μας το επίπεδο ζωής των πολιτών. Μην ξεχνάτε ότι ήδη «τρέχει» ένα τεράστιο, σε εύρος και ποσά, πλέγμα μέτρων, ενώ αρκετές από τις παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και έχουμε ήδη δρομολογήσει είναι σε στάδιο εφαρμογής και θα αποδώσουν θετικό αποτέλεσμα στο επόμενο διάστημα.

Εκτός από την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την τουρκική προκλητικότητα. Σας ανησυχούν οι προβοκάτσιες της Άγκυρας, που ολοένα αυξάνονται;

Ο πρωθυπουργός αντιλήφθηκε από τις αρχές του 2020 την επιθετική και αναθεωρητική τακτική της Τουρκίας. Αμέσως εκπονήθηκε ένα σχέδιο βασισμένο στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας –μέσω εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων– και στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας μας, μέσω αμυντικών συμμαχιών με υπερδυνάμεις και πολυδιάστατης αξιόπιστης διπλωματίας. Παράλληλα, έγινε σαφές σε όλους ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφήσει καμιά πρόκληση αναπάντητη, σε κανένα επίπεδο. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να βρίσκεται η Ελλάδα ένα βήμα μπροστά από τη γείτονα σε κάθε επίπεδο: οικονομικό, κοινωνικό, στρατιωτικό και διπλωματικό. Είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας, πλήρως προετοιμασμένοι. Δεν εφησυχάζουμε και εκδιπλώνουμε τη στρατηγική μας, έτσι ώστε μέρα τη μέρα να γινόμαστε και πιο ισχυροί, εξυπηρετώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη νομιμότητα.

Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Ποιο θα είναι το διακύβευμα των εκλογών; Πόσο σημαντική είναι η πρώτη κάλπη;

Η ιστορική εμπειρία της Ελλάδας, στη διάρκεια της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας, έχει δείξει περίτρανα ότι η Ελλάδα προκόβει και ακμάζει, όταν οι κυβερνήσεις είναι αυτοδύναμες και ισχυρές. Κάθε δισταγμός, κάθε ολιγωρία, κάθε διαδικαστική σχολαστικότητα όχι μόνο δεν είναι αποδοτικά, αλλά αποτελούν τεράστιο κίνδυνο σε έναν κόσμο όπου λειτουργούν αναθεωρητικές δυνάμεις. Η ιστορική συγκυρία και το εθνικό συμφέρον επιβάλλουν συνέχεια, σταθερότητα, συνέπεια και σιγουριά. Οι πολίτες καλούνται να διαλέξουν ποια Ελλάδα θέλουν. Το βασικό κριτήριο είναι οι πολιτικές, όχι τα ιδεολογήματα. Θέλουμε επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας ή επιδοματικές πολιτικές φτωχοποίησης; Μείωση ή αύξηση των φόρων; Ψηφιακό ή γραφειοκρατικό και παρωχημένο Δημόσιο; Ισχυρό ή ανοργάνωτο ΕΣΥ; Ανοικτά σύνορα ή αυστηρή μεταναστευτική πολιτική; Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ή θολοκουλτουριάρικο μηδενισμό; Σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις υπερδυνάμεις του πλανήτη ή αφελείς περιπλανήσεις στον τρίτο κόσμο; Πανεπιστήμια ποιότητας ή καταφύγια της ανομίας; Ανυποχώρητη εθνική πολιτική ή κλείσιμο ματιού στον αναθεωρητισμό; Οι διαχωριστικές γραμμές είναι σαφείς και έμπρακτες. Υπερβαίνουν πια τα παραδοσιακά δίπολα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα.

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»