Ο ΕΦΚΑ, ανακοίνωσε την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων για το 2020 από τις υπηρεσίες του, με τις απονομές να φτάνουν τις 29.000 τον Σεπτέμβριο. Ακόμη, 10 διευθύνσεις του φορέα μηδένισαν κάθε εκκρεμότητα σε κύριες συντάξεις που ήταν ληξιπρόθεσμες.

Βάσει του ΕΦΚΑ, από 1.100.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί από την έναρξη λειτουργίας του, εκδόθηκε το 98%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, που απέμεναν προς εκκαθάριση, ανέρχονταν σε 26.000, δηλαδή το 2% του συνόλου των συνταξιοδοτικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν από το 2016 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.

Παράλληλα, 16.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις κρίνονται ως ανελαστικές ή εν δυνάμει απορριπτικές και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μία σειρά από λόγους (οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, απουσία ιατρικών γνωματεύσεων, κ.ά.).

Οι 10 επιπλέον Διευθύνσεις είναι οι εξής:

Τοπική Διεύθυνση (ΤΔ) Β’ Ημαθίας

ΤΔ Β’ Κοζάνης

ΤΔ Α’ Ιωαννίνων

ΤΔ Ξάνθης

ΤΔ Καστοριάς

ΤΔ Θεσπρωτίας

ΤΔ Β’ Πέλλας

ΤΔ Β’ Έβρου

ΤΔ Δ ΒΤ Αθήνας-Μαρούσι

Τις εκκρεμότητές τους έχουν μηδενίσει τα εξής τέως Ταμεία και Διευθύνσεις:

ΤΑΠ ΔΕΗ

ΤΣΠ Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος-ΑΤΕ

ΤΣΠ Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος-ΕΤΕ

Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Ιωνικής-Λαϊκής Τράπεζας και Άλλων Τραπεζών-ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Τοπική Διεύθυνση (ΤΔ) Κεφαλληνίας

ΤΔ Γ’ Αιτωλοακαρνανίας

ΤΔ Σάμου

ΤΔ Λευκάδας

ΤΔ Β’ Κορινθίας

ΤΔ Α΄Αιτωλοακαρνανίας

ΤΔ Β’ Έβρου

ΤΔ Φλώρινας

ΤΔ Ρεθύμνου

ΤΔ Λασιθίου

ΤΔ Ι’ ΚΤ Αθήνας (Ηλιούπολη)

Επισημαίνεται, ότι το πρώτο εννεάμηνο του 2022, εκδόθηκαν συνολικά 217.000 συντάξεις, 54.000 περισσότερες σε σχέση με το σύνολο των εκδόσεων του 2020 και 94.000 περισσότερες σε σχέση με το σύνολο του 2019.