Tο Ισραήλ, κάνοντας και ειδική αναφορά στην Ελλάδα, μίλησε για τη σημασία της επανεκκίνησης των σχέσεών του με την Τουρκία, τονίζοντας τη σημασία ενός ανοιχτού διαλόγου.

«Θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη και θετική προσέγγιση στις σχέσεις μας κρατώντας ανοιχτό τον διάλογο», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, για τις σχέσεις με την Τουρκία, ενώ εστίασε στις καλές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Μπένι Γκαντζ και Χουλουσί Ακάρ αντίστοιχα, κατά την συνάντησή τους στην Άγκυρα, αποφάσισαν να ξεμπλοκάρουν τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας,  χωρίς όμως να κρύψουν ότι αυτός ο δρόμος έχει δυσκολίες.

Ο Γκαντζ μετά το τέλος της συνάντησης και κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ακάρ στους δημοσιογράφους, σημείωσε πως δεν «είναι μυστικό ότι οι δεσμοί μας χρειάστηκε να ξεπεράσουν τις προκλήσεις», προσθέτοντας ότι αυτή η ιστορική επίσκεψη, η πρώτη εδώ και μια δεκαετία, «είναι ένα σαφές μήνυμα για θετική πρόοδο στο μέλλον».

Ο Ακάρ, δήλωσε από την πλευρά του: «Η βελτίωση των σχέσεων και της συνεργασίας μας με το Ισραήλ, ειδικά σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια, θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Οι καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ «θα διευκόλυναν την επίλυση ορισμένων ζητημάτων στα οποία έχουμε διαφωνίες, κυρίως για την Παλαιστίνη», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016 και οι δύο χώρες αντάλλαξαν πρεσβευτές. Όμως δύο χρόνια αργότερα, η Τουρκία ανακάλεσε τους διπλωμάτες της από το Ισραήλ και απέλασε Ισραηλινούς απεσταλμένους όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν Παλαιστινίους που είχαν λάβει μέρος στις διαδηλώσεις της «Πορείας της Επιστροφής» στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα φέτος, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ επισκέφθηκε την Άγκυρα στην πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία Ισραηλινού ηγέτη από το 2008.