Το Ελληνικό Ποδόσφαιρο πρωταγωνίστησε και στον πόλεμο του 1940. Διεθνείς ποδοσφαιριστές των ομάδων μας, που εκείνη την εποχή ήταν στην κορυφή, άφησαν τη«στρογγυλή θεά» και ντύθηκαν στο χακί για να υπερασπιστούν την πατρίδα. Πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις ο επιθετικός του Παναθηναϊκού Μίμης Πιερράκος, ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, οι άσοι του ΠΑΟΚ Νίκος Σωτηριάδης και Γιώργος Βατίκης, ο οπισθοφύλακας του Εθνικού Πειραιά Μήτσος Αϊντούκοβιτς. Πρέπει να τονίσω πως, εκτός από τον Γραμματικόπουλο του Ολυμπιακού, οι υπόλοιποι δεν επέστρεψαν από το μέτωπο. Την είδηση του θανάτου του Μίμη Πιερράκου μετέφερε ο κορυφαίος τερματοφύλακας Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Αμέτρητοι ήταν οι αθλητές που επέστρεψαν τραυματίες από το μέτωπο. Ο Παπαντωνίου, ο Ξένος, ο Αποστολίδης, ο Κοντογιάννης του Παναθηναϊκού. Ο Καζαντζόγλου του Αττικού, ο Μακράκης του Εθνικού, οι Χατζησταυρίδης, Βαβάνης της ΑΕΚ. Και ο Γρηγοράκος και Λ. Ανδριανόπουλος του Ολυμπιακού.

Και δεν ήταν μόνο αυτοί που πολέμησαν το ’40. Πολλές δεκάδες ποδοσφαιριστών αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Συγκεκριμένα, ο ιστορικός της εποχής υπογραμμίζει: «Ο Σπύρος Κοντούλης της ΑΕΚ γαζώθηκε από τους Γερμανούς, όταν πήδηξε από το καμιόνι που τον πήγαινε για εκτέλεση. Ο Σπύρος Υποφάντης του Παναθηναϊκού έχασε το αριστερό του πόδι από όλμο που έσκασε κοντά στο σπίτι του, σκοτώνοντας την αδερφή, τον γαμπρό και τον ανιψιό του. Ο πρόεδρος του Άρη, Μάνθος Ματθαίου, έπεσε νεκρός στον πρώτο βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς. Κι ο Νίκος Γόδας του Ολυμπιακού με τον Ανδρέα Μουράτη της Προοδευτικής υπερασπίστηκαν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, που σχεδίαζαν να ανατινάξουν οι Γερμανοί κατά την υποχώρηση».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη πως εκείνη την εποχή η ΕΠΟ και ο ΣΕΓΑΣ, που είχαν όλα τα αθλήματα, έβαλαν λουκέτο. Ήταν Απρίλιος του 1941, όταν οι ορδές του Χίτλερ εισέβαλαν στην Ελλάδα. «Το κράτος ήταν σχεδόν εξαφανισμένο. Οι τραυματισμένοι και οι ασθενείς αθλητές αφέθηκαν στη μοίρα τους. Η πείνα και η φυματίωση θέριζαν. Αθλητές έβγαζαν στο σφυρί τα έπαθλά τους για ένα κομμάτι ψωμί», όπως γράφει ο ιστορικός. Τότε, κάποιοι από τους κορυφαίους αθλητές στα Βαλκάνια «ανέλαβαν την ευθύνη να κρατήσουν ζωντανούς τους συναθλητές τους και φυσικά να ανεβάσουν το φρόνημα του λαού για αντίσταση». Έτσι ίδρυσαν την Ένωση Ελλήνων Αθλητών. Πρόεδρος εξελέγη ο Ρένος Φραγκούδης, αντιπρόεδρος ο Γρηγόρης Λαμπράκης και γενικός γραμματέας ο Ηλίας Μισαηλίδης. Η Ένωση οργάνωσε δεκάδες δραστηριότητες όλων των αθλημάτων αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως η Βέμπο, η Νέζερ, η Βασιλειάδου, ο Τραϊφόρος, ο Κωνσταντάρας, η Ρένα Ντορ, ο Αυλωνίτης, ο Καμπάνης, ο Κυριακός και πολλοί άλλοι. Και φυσικά όλα τα έσοδα πήγαιναν για συσσίτια και την ενίσχυση αθλητών.

Το 1942, στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα έδιναν φιλικό παιχνίδι και τα έσοδα θα πήγαιναν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Όμως για τον αγώνα έμαθαν οι Γερμανοί και αποφάσισαν να στείλουν δικό τους διαιτητή. Το παιχνίδι φυσικά δεν έγινε και οι δυο αρχηγοί, ο Κρητικός του Παναθηναϊκού και ο Μαρόπουλος της ΑΕΚ, ανέβηκαν στις εξέδρες και προσπάθησαν να μεταφέρουν στον κόσμο τι ακριβώς είχε συμβεί! Στο σημείο αυτό οι φίλαθλοι εξαγριωμένοι άρχισαν τα επεισόδια, σπάζοντας τα πάντα. Τα έσοδα φυσικά από τα εισιτήρια, που είχαν ήδη «κλαπεί», δεν έφτασαν ποτέ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο