Ανανέωση με άξιους από όλους τους χώρους, με στόχο και το παραδοσιακό Κέντρο

Στο στάδιο της αξιολόγησης όσων ήταν υποψήφιοι στις εκλογές το 2019 αλλά και των δεκάδων αιτήσεων που έχουν φτάσει στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, από πρόσωπα που εκπροσωπούν σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς χώρους, βρίσκεται το ζήτημα των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων. Οι Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης και Θανάσης Νέζης είναι σε ανοιχτή γραμμή, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες συσκέψεις.

Στόχος της κεντροδεξιάς παράταξης, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι η αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο, για να επιτευχθεί, θα πρέπει να υπάρξει εισροή ψηφοφόρων από τον χώρο του παραδοσιακού Κέντρου. «Το άνοιγμα σηματοδοτείται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και όχι τόσο από τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια», τόνιζε σε ανύποπτο χρόνο κορυφαίος υπουργός που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό, δείχνοντας ουσιαστικά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το τελευταίο διάστημα, αναφέρεται σε συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις με προοδευτικό πρόσημο. Ο πρωθυπουργός φέρνει τις μεταρρυθμίσεις στο προσκήνιο (όπως τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, το gov.gr),θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει τις σημαντικές ιδεολογικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παράλληλα κάνει και ένα άνοιγμα προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου, τους οποίους επιχειρεί και επιθυμεί να επαναπατρίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε αυτόν τον χώρο όμως, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα.

Τα πρόσωπα 

Σαφώς, εκτός από τις πολιτικές, θα υπάρξουν και πρόσωπα τα οποία δεν προέρχονται από τη ΝΔ, αλλά θα ενταχθούν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια προκείμενου να προσελκύσουν ψηφοφόρους του Κέντρου. Στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά από ονόματα, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στόχος είναι να μην περιλαμβάνονται πρόσωπα από τη σόουμπιζ, ή ίσως να είναι ελάχιστα, αλλά εκείνο που επιθυμούν στο Μαξίμου είναι να προέρχονται από τον χώρο της αγοράς ή της επιστήμης. «Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ να είναι μονοκομματική, αλλά να μην είναι μονολιθική. Να μπορεί να είναι ανοιχτή, όπως έχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε σε κάθε χρήσιμη φωνή, και να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το τι αυτός ψήφισε στις εκλογές», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δείχνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

·       Το τελευταίο διάστημα ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τον Γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη. Το ραντεβού αυτό πυροδότησε τα σενάρια που θέλουν τον Γιώργο Φλωρίδη να είναι στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στο Κιλκίς. Άλλωστε οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είναι άριστες, σε αντίθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον οποίο δεν είναι ιδιαίτερα κοντά. Ένα ακόμη στέλεχος που οδεύει προς τη ΝΔ είναι ο Σπύρος Καρανικόλας, που παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο από το ΠΑΣΟΚ και όλα δείχνουν πως θα είναι υποψήφιος με την κεντροδεξιά παράταξη.

·       Στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη. Πρόκειται για ένα ακόμη εξωκοινοβουλευτικό κυβερνητικό στέλεχος το οποίο δεν προέρχεται από τη ΝΔ. Οι πληροφορίες που ήθελαν να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να είναι εκπρόσωπος της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο, συγκεντρώνουν πλέον ελάχιστες πιθανότητες. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει υψηλή δημοτικότητα λόγω της σημαντικής αποτελεσματικότητας του έργου που έχει επιτελέσει και το οποίο αναγνωρίζεται από ψηφοφόρους σχεδόν από όλες τις παρατάξεις, και το θετικό «γκελ» που έχει στην κοινωνία θέλει να το εκμεταλλευτεί το Μαξίμου.

·       Στην ίδια εκλογική περιφέρεια θα δώσει τη μάχη του σταυρού η Άννα Ροκοφύλλου, η οποία ήταν αντιδήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη. Πρόκειται για ένα πρόσωπο με σημαντικά ερείσματα στον ιδεολογικό χώρο του Κέντρου, καθώς είναι κόρη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου.

·       Στη Β’ Πειραιά θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ ένα κομματικό στέλεχος με καταγωγή από το Μπουρουντί. Πρόκειται για τον Σπύρο-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, ο οποίος ήρθε στη χώρα μας τη δεκαετία του ’90, για να φοιτήσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, και είναι μέλος της κεντροδεξιάς παράταξης εδώ και περίπου 25 χρόνια. Στόχος του, να είναι ο πρώτος έγχρωμος βουλευτής που θα εκλεγεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο νυν και οι πρώην πρωθυπουργοί 

Ανακατατάξεις αναμένεται να έχουμε στις έδρες όπου θα επιλέξει να είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κλειστά τα χαρτιά του κρατάει ο Κώστας Καραμανλής, για τον οποίο ακούγεται πως θα ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή, μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό, ενώ τα όσα υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων προκάλεσαν ρήγμα στις σχέσεις του με το Μαξίμου. Ωστόσο, η τελική απόφαση ανήκει στον Κώστα Καραμανλή ο οποίος θα ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις του. Στην περίπτωση που αποχωρήσει, τότε δεν αποκλείεται τη θέση στην Α’ Θεσσαλονίκης να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στα Χανιά και πιθανότατα στην Αττική. Αν δεν επιλέξει τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός είναι πιθανό, για συμβολικούς λόγους, να «κατέβει» υποψήφιος στον Έβρο. Ο Αντώνης Σαμαράς, που το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, θα είναι εκ νέου επικεφαλής του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου στη Μεσσηνία.

του Σωτήρη Σταθόπουλου 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο