Στις συζητήσεις των φιλάθλων –και δεν λέω οπαδών, γιατί εδώ δεν υπάρχουν λόγια αλλά ύβρεις και βία– κυριαρχεί τούτες τις ημέρες το ποδοσφαιρικό ντέρμπι των «αιωνίων», που διεξάγεται την Κυριακή στη Λεωφόρο. Εδώ λοιπόν ο φετινός Παναθηναϊκός,που με το 10 στα 10 έχει κάνει ρεκόρ συγκομιδής βαθμών, το απόλυτο 30,υποδέχεται τον μεγάλο και «αιώνιο» αντίπαλό του, τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχασε στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος πολλούς βαθμούς και βρίσκεται αρκετά πίσω, έχοντας 20 βαθμούς και μια διαφορά μεταξύ τους 10 βαθμών!

Βέβαια, σε τέτοια παιχνίδια η βαθμολογική απόσταση που χωρίζει τους αντιπάλους δεν παίζει κανέναν ρόλο. Ούτε βέβαια και η έδρα! Έχουμε πολλά παραδείγματαόπου σε αγώνες των «αιωνίων» νίκησε εκείνος που δεν ήταν σε καλή κατάσταση και η πορεία του δεν ήταν ανάλογη του αντιπάλου του! Έτσι, σε τέτοια παιχνίδια δεν υπάρχουν φαβορί. Μπορεί στη βαθμολογία να βλέπουμε τις μεγάλες αποστάσεις που πολλές φορές υπάρχουν μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Αυτά όμως διαγράφονται με το σφύριγμα της έναρξης του παιχνιδιού από τον διαιτητή. Άπειρα τα παραδείγματα που έχουμε και για τους δύο, όπου κέρδισε όχι το φαβορί, αλλά εκείνος που έπαιξε καλύτερα ή ήταν ο πιο τυχερός!

Κάποτε στα παλιά, όχι όμως πολύ μακρινά χρόνια, τα ντέρμπι των «αιωνίων» τα παρακολουθούσαν φίλαθλοι και των δύο ομάδων! Θυμάμαι μάλιστα σε αγώνες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν κάναμε ραδιοφωνικές μεταδόσεις για το ΕΙΡ και μετά για την ΕΡΤ ΕΡΑ, ο καλύτερος σπίκερ όλων των εποχών, ο αείμνηστος Μιχάλης Γιαννακάκος, και η αφεντιά μου ως μαθητευόμενος εκείνη την εποχή (έπαιρνα, για την ακρίβεια μου έδινε, μικρόφωνο στα 15 με 20 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα) βλέπαμε τους φιλάθλους και των δύο ομάδων να βρίσκονται σε πολλά τμήματα της εξέδρας «ανακατεμένοι» και μάλιστα μέχρι να ξεκινήσει το ματς έπαιζαν και τάβλι! Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις ατάκες που έλεγαν οι φίλαθλοι πειράζοντας ο ένας τον άλλον. Η μία πλευρά της εξέδρας που βρίσκεται στη Λεωφόρο, όπου ήταν οι Παναθηναϊκοί και εκείνοι στο πέταλο «στη θύρα 13» φώναζαν συνθήματα χωρίς βωμολοχίες για τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό. Και έπαιρναν αμέσως την απάντηση-ατάκα από τους Ολυμπιακούς, που είχαν γεμίσει το πέταλο κάτω από το ρολόι! Αξέχαστες εποχές. Εποχές που όλοι εμείς νοσταλγούμε. Σήμερα, δυστυχώς, έχει κυριαρχήσει η βία και μπορεί να χάσεις ακόμη και τη ζωή σου εάν είσαι στο αντίπαλο στρατόπεδο! Έτσι περάσαμε στα παιχνίδια που γίνονται μόνο με την παρουσία των φιλάθλων, οπαδών της γηπεδούχου ομάδας. Αυτή είναι η αλήθεια!

Βέβαια έχουν αρχίσει να γίνονται δειλά-δειλά τα πρώτα βήματα επιστροφής των φιλάθλων και της αντιπάλου ομάδας στο γήπεδο. Επαναφοράς, δηλαδή, της εικόνας που ζήσαμε εκείνα τα χρόνια, που το φίλαθλο πνεύμα κυριαρχούσε! Που όλοι γνώριζαν πως δεν υπάρχει μόνο νίκη. Αλλά η ισοπαλία και κυρίως η ήττα! Εάν λοιπόν μπορέσουμε και το καταλάβουμε αυτό, θα έχει λυθεί το πρόβλημα!

Μια απόδειξη, έστω και η μοναδική, ήταν το παιχνίδι που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του και δέχθηκε πάνω από 15.000 φίλους του Παναθηναϊκού που παρακολούθησαν τον αγώνα της ομάδας τους κόντρα στον Βόλο, που αποτελεί τη φετινή έκπληξη του πρωταθλήματος! Ας ελπίσουμε πως κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει η λογική και θα ανοίξουν οι θύρες όλων των γηπέδων για όλους τους φιλάθλους, ανεξαρτήτως ομάδας και χρώματος! Μόνο έτσι θα καταπολεμήσουμε τη βία! Εάν της δείξουμε πως δεν τη φοβόμαστε!

Τώρα, για το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής, μεταξύ των «αιωνίων», πολλές ευχές να γίνει ένα σπουδαίο παιχνίδι χωρίς βία και παρατράγουδα και να κερδίσει ο καλύτερος!

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο