Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουατ Οκτάι, συνοδευόμενος μόνο από τουρκικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης και με τους τουρκοκύπριους δημοσιογράφους να παρακολουθούν από απόσταση, επισκέφθηκε σήμερα στα κατεχόμενα της Κύπρου, τον χώρο ανέγερσης του νέου «προεδρικού», της νέας «βουλής» και του «εθνικού κήπου».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, έστειλε μάλιστα μήνυμα, ότι το συγκρότημα είναι ένα έργο που ενσαρκώνει την «πολιτική της κυριαρχίας και των δύο ισότιμων κρατών».

«Θα είναι η μεγαλύτερη σφραγίδα στο νησί στη βάση της κυριαρχίας της τδβκ και των δύο ισότιμων κρατών. Είναι μια σφραγίδα και του σήμερα και του αύριο», τόνισε.

Ο Οκτάι συνοδευόταν στην επίσκεψη από τον Τούρκο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τον «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ κι άλλους αξιωματούχους.

Στη συγκεκριμένη επίσκεψη δεν επιτράπηκε στα ΜΜΕ να ακολουθήσουν τον Τούρκο αντιπρόεδρο και την υπόλοιπη συνοδεία του, παρά μόνο στα συνεργεία της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης και του τουρκικού πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, όταν ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέβηκε στο βήμα της τελετής για να μιλήσει, μια ομάδα παρευρισκόμενων ανέμιζαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, φωνάζοντας το σύνθημα «Η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα παραμείνει» και οι συμμετέχοντες στα εγκαίνια χειροκρότησαν. Ο Οκτάι απευθυνόμενος σε αυτούς είπε: «Το μήνυμα και η απάντηση δίνονται από εδώ κι έτσι θα είναι: Θα συνεχίσει όπως είναι από το 1571» σε μια αναφορά στην οθωμανική κατάκτηση του νησιού.