Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, με τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία κατά τις ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους.

Η κεντρική συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην οποία το «παρών» δίνουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ η ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλα σωματεία εργαζομένων. Στις 10:30 ξεχωριστή συγκέντρωση ξεκίνησε το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

Σημειώνεται ότι λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και των πορειών που θα ακολουθήσουν προβλήματα υπάρχουν στην κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, όπου σήμερα ο δακτύλιος, λόγω και της απεργίας στα ΜΜΕ, δεν ισχύει.

Συγκεντρώσεις συλλογικών φορέων και αριστερών οργανώσεων θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας και όλες θα οδηγηθούν σε πορεία προς τη Βουλή. Προγραμματισμένες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Εικόνες από τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας
Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός δεν θα γίνει συνένοχος
Το «παρών» στην πορεία έδωσε και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η μεγάλη, σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημά του, δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της ΕΕ, της σαπίλας αυτού του καπιταλιστικού συστήματος», δήλωσε από το κέντρο της Αθήνας.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό (γραμμές 2 & 3), τα λεωφορεία και τρόλεϊ. Στο Τραμ θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ. Στον Ηλεκτρικό θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς καλύπτονται από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία «καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022», δηλώνοντας πως η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτεμβρίου, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της διοίκησής της.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο (τρένα – προαστιακός σιδηρόδρομος) καθώς και οι οδηγοί ταξί.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο, σημειώνεται πως ισχύουν οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων που ανακοίνωσε η AEGEAN και η Olympic Air.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική.

Το Δημόσιο σήμερα αναμένεται να υπολειτουργήσει. Στην κινητοποίηση θα λάβουν μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Επίσης, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εργαζόμενοι σε τουρισμό – επισιτισμό και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια. Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη».

Αυξήσεις τώρα στους μισθούς ζητά η ΑΔΕΔΥ καθώς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο «12 χρόνια τώρα όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016-17 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο. Και ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, καμία αύξηση δεν προβλέπει για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, από 1/1/23, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 11% και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά μας».

Πηγή: iefimerida.gr