«Η χθεσινή συμφωνία μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Αιγύπτου δείχνει ότι, και στην πράξη, Αθήνα και Κάιρο απορρίπτουν τις προβλέψεις του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η χθεσινή συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον ομόλογό του στο Κάιρο, για τον καθορισμό των ζωνών ευθύνης για την έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο, οι οποίες ταυτίζεται πλέον με το FIR Αθηνών και Καΐρου, δείχνει ότι υπάρχει βαθιά προετοιμασία και ότι έχουμε καταφέρει οι γείτονες μας να πιστέψουν στις δυνατότητες που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο και οι προβλέψεις του για τον καθορισμό όλων αυτών των ζητημάτων, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Δείχνει, προσέθεσε, ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος, και στην πράξη, απορρίπτουν τις προβλέψεις του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Το κάναμε με τον μερικό καθορισμό τής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, και σήμερα το προχωράμε σε ό,τι αφορά την έρευνα και τη διάσωση, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Αναφερόμενος, δε, στο θέμα του Κοσόβου, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να μεταβάλει την πάγια εθνική θέση της γύρω από το Κόσοβο, από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να αρνούμαστε και την πραγματικότητα, γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα έχουμε καλλιεργήσει τις επαφές με την κυβέρνηση του Κοσόβου και έχουμε ανταλλάξει επισκέψεις. «Έχουμε οργανωμένο πλαίσιο χωρίς να διακινδυνεύσουμε, ούτε στο ελάχιστο, την πολυετή και βαθιά σχέση που έχουμε με τη Σερβία» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.