Ποιος ο στόχος για την πρώτη Κυριακή της Αναλογικής – Τι πιστεύει για τη δεύτερη της Ενισχυμένης

Με το βλέμμα στραμμένο στην «πιο κρίσιμη μάχη της κάλπης» την άνοιξη του 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε με την ομιλία του την περασμένη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του ότι ο στόχος είναι διπλός και γι’ αυτόν θα πρέπει να μιλούν διαρκώς μέχρι τις εκλογές: καθαρή νίκη της ΝΔ την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής και αυτοδυναμία στην επόμενη κάλπη της ενισχυμένης.

Παράλληλα και σύμφωνα με τις συστάσεις του στις συναντήσεις με κομματικά στελέχη και στενούς του συνεργάτες εφιστά την προσοχή να δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε «παράλληλες ατζέντες» και σε ειδικά ακροατήρια, με την προσδοκία να αποσοβηθεί ο κίνδυνος χαλαρών, πόσω μάλλον χαμένων ψήφων. «Σ’ αυτή την προεκλογική τροχιά» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις του με κομματικά στελέχη, «τα πάντα –μεγάλα και μικρά– έχουν καθοριστικό πολιτικό βάρος» και γι’ αυτό ζήτησε ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και πιο συχνή υπενθύμιση στους πολίτες των πεπραγμένων από το 2019.

Παράλληλα, από το τρίπτυχο που ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει ως σύνθημα καθ’ οδόν προς την τελική αναμέτρηση, το μήνυμα της «σταθερότητας» θα διαπερνά, όπως επισημαίνει ο Κ. Μητσοτάκης, ως το τέλος την εθνική πορεία, ωστόσο η λέξη «συνέπεια» κουμπώνει περισσότερο στην τακτική της τρέχουσας προεκλογικής κούρσας και η λέξη «συνέχεια» θα έρθει μπροστά κατά το τελευταίο σπριντ.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον οι εκλογές προσδιορίζονται για το τέλος της ερχόμενης άνοιξης διαμορφώνεται περίπου ένα εξάμηνο με συγκεκριμένους στόχους αλλά και προεργασία. Αρχικά, είναι περισσότερο η θωράκιση της βάσης της ΝΔ με αναμμένες ήδη τις κομματικές μηχανές μακριά από «εσωστρέφεια και αλαζονεία», σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εντολές, αλλά και με την αγωνία να δίνονται χειροπιαστές «λύσεις στα προβλήματα» εντός του χειμώνα.

Άνοιγμα στο Κέντρο

Έπειτα, είναι η διεύρυνση της «γαλάζιας» απήχησης κυρίως μέσα από την προβολή προγραμματικού σχεδίου επόμενης ημέρας –για την «Ελλάδα 3.0», όπως συζητείται στο πρωθυπουργικό γραφείο–, με δεδομένη τη στρατηγική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη για συνεχή ανοίγματα σε ψηφοφόρους του Κέντρου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης θέτει το κέντρο βάρους των πολιτικών του προς τα κοινωνικά στρώματα που βρίσκουν έκφραση στο Κέντρο. Εκεί κερδίζονται οι εκλογές, όπως είναι η πεποίθησή του και επαναλαμβάνει σε συνομιλητές του. Και η αγωνία του είναι να περνά στην κοινωνία η εικόνα μιας «πρακτικής» Κεντροδεξιάς, που δίνει λύσεις και προτάσσει διλήμματα πέραν των ξεπερασμένων κομματικών γραμμών. Εξ ου και η προώθηση μεταρρυθμίσεων και η προβολή κοινωνικών θεμάτων.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει, πάντως, σε όλες τις συναντήσεις του με κομματικά στελέχη ότι στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι πολιτικές μάχες δίνονται (και θα δίνονται) στο τερέν της Οικονομίας, με την κυβέρνηση να επιμένει στο διπλό μήνυμά της ότι η «στοχευμένη στήριξη» θα συνεχιστεί «όσο χρειαστεί» και ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία. Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιμένει στην προβολή της «μεγάλης εικόνας» με θετικές ειδήσεις και με αποδεδειγμένο προεκλογικό σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε», που σημαίνει παρουσίαση με στοιχεία των πεπραγμένων της κυβέρνησης μέσα σε συνθήκες κρίσεων.

«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε κρίσεις και μπορούμε να οδηγήσουμε το σκάφος της πατρίδας μας με ασφάλεια στα ταραγμένα νερά μιας παγκόσμιας γεωπολιτικής πραγματικότητας», τονίζει στους συνεργάτες του ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα επιμείνει στην ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της διακυβέρνησής του. Εδώ και μήνες ο ίδιος μιλά για «κοινωνική φροντίδα», επιδιώκοντας σε πολιτικό επίπεδο διαχωριστικές γραμμές και συγκρίσεις με «δήθεν κοινωνικά ευαίσθητους και προοδευτικούς». Σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς αναγνωρίζουν άλλωστε ότι η διαχείριση του χειμώνα (της ακρίβειας) και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το πώς η ΝΔ θα εισέλθει επίσημα στη μάχη της (διπλής) κάλπης, αλλά τελικά και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αλλαγές και ελαφρύνσεις

Η πρόθεση του Μαξίμου είναι ο νέος καμβάς δράσεων να αρχίσει να ξεδιπλώνεται με σχετικές εξαγγελίες προεκλογικά, περιλαμβάνοντας δομικές αλλαγές, φορολογικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις σε πεδία της καθημερινότητας. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής, επιδιώκοντας συντονισμένη διαχείριση των δημόσιων κτιρίων. Ωστόσο αυτή δεν αναμένεται να είναι η μοναδική παρέμβαση στη σημερινή κυβερνητική λειτουργία. Σκέψεις γίνονται για συγχωνεύσεις δομών ή και για δημιουργία νέων, ώστε η κυβέρνηση να καλλιεργήσει εικόνα ότι δίνει ειδικό βάρος σε χαρτοφυλάκια της «νέας εποχής», κατά τον Κ. Μητσοτάκη. Ανάμεσά τους είναι η Καινοτομία (η έρευνα και τεχνολογία, που σήμερα καλύπτεται σε επίπεδο υφυπουργείου), η Πολιτική Προστασία, η Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Στο προεκλογικό μενού θα επιδιωχθούν επίσης ελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, κυρίως με μέτρα που μπορεί να είχαν εξεταστεί ακόμα και για την τρέχουσα θητεία. Είναι δεδομένο άλλωστε ότι η εφαρμογή ορισμένων δεσμεύσεων από τις αρχές του 2023, όπως η αύξηση των συντάξεων και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και η διαδικασία προσδιορισμού νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό, θα τεθούν στη βιτρίνα της «γαλάζιας» καμπάνιας.

Μεταρρυθμίσεις

Στην ίδια θέση θα βρεθούν τα επόμενα «μεγάλα μεταρρυθμιστικά» πρότζεκτ, πρωτίστως για τους τομείς της Υγείας και της Δικαιοσύνης, στους οποίους πρωθυπουργικοί συνεργάτες παραδέχονται ότι απαιτείται επιτάχυνση βηματισμού. Στο πλαίσιο αυτό τίθενται ήδη σε προτεραιότητα δύο νέοι «εθνικοί χάρτες» – ο ένας των νοσοκομείων, ο άλλος των δικαστηρίων. Ενδεικτικά, στο κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά» αναφέρεται ειδικά για τα νέα δικαστικά κτίρια σε όλη την Ελλάδα ότι πρόκειται για κομβική επένδυση (με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την άντληση κεφαλαίων μέσω ΣΔΙΤ) με ορίζοντα υλοποίησης έως το τέλος του 2025.

Οι παρακολουθήσεις

Για το θέμα των παρακολουθήσεων ο Κ. Μητσοτάκης και στις συναντήσεις του με κομματικά στελέχη και στενούς του συνεργάτες υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά δεν έχουν καμία σχέση, ότι του θέματος των «παράνομων επισυνδέσεων» έχει επιληφθεί ήδη η Δικαιοσύνη και πως σύντομα θα έλθει στη Βουλή διάταξη που θα απαγορεύει τη χρήση στη χώρα μας του Predator και θα θέτει νέο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. «Ο ορθολογισμός να επικρατεί απέναντι σε μυθεύματα», λέει χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ μιλάει για άλλο ύφος και ήθος εξουσίας», αναφερόμενος μάλιστα χαρακτηριστικά και στην περίπτωση της διαγραφής του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, «σε μια συγκυρία που το θέμα των πλειστηριασμών βρίσκεται ψηλά στον δημόσιο διάλογο».

Παράλληλα, οι οδηγίες του πρωθυπουργού προς «υψηλά κομματικά στελέχη να αφήσουν στην άκρη αλαζονικές συμπεριφορές είναι επίμονες, όπως και η τακτική του να διατηρεί τις μετωπικές συγκρούσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα να κρατά το ΠΑΣΟΚ σε… ουδέτερη ζώνη κριτικής. Είναι οι τελευταίες οδηγίες αυτές του Κ. Μητσοτάκη και είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί εκ νέου γέφυρες προς αυτή τη δεξαμενή ψηφοφόρων. Ενδεικτική η διαπίστωση των ίδιων των βουλευτών στην τελευταία συνεδρίαση υπό τον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν υπήρξε η παραμικρή, άμεση ή έμμεση, βολή προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Με το βλέμμα στους νέους

Να αναζητηθούν όμως «γέφυρες επικοινωνίας» και με τους νέους, ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης, δεδομένου πως ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας φαίνεται να είναι «αγκάθι» για τη ΝΔ στις προσεχείς εκλογές. Η προσέγγιση των νέων είναι ένα συνεχές, δύσκολο, αλλά και προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, που μπορεί να μετατραπεί σε κομβικό παράγοντα για το αποτέλεσμα της κάλπης, δεδομένου ότι το 2023 θα προστεθούν στο εκλογικό σώμα πάνω από 400.000 «πρωτάρηδες» της κάλπης. Πάντως ο Κ. Μητσοτάκης στις δύο συνεχόμενες ΔΕΘ έδειξε να εστιάζει το ενδιαφέρον του στους νέους, ανακοινώνοντας μάλιστα ευνοϊκά γι’ αυτούς μέτρα, όπως το κυβερνητικό σχέδιο «Σπίτι μου», που θα λειτουργήσει τις επόμενες μέρες. Ταυτόχρονα, ο κομματικός μηχανισμός αναζητεί «φρέσκα» πρόσωπα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια στην κατεύθυνση προσέλκυσης «ειδικών» ακροατηρίων.

Δεν αλλάζουν οι μονοεδρικές

Ιδιαίτερη βαρύτητα ρίχνει επίσης ο Κ. Μητσοτάκης στις μονοεδρικές και στόχος του είναι η ΝΔ να τις κερδίσει όλες. Πέρα από το βάρος όμως που ρίχνει η ΝΔ στη θωράκιση «γαλάζιων» κάστρων (ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα), στο νεοδημοκρατικό μικροσκόπιο βρίσκονται και περιοχές (Καστοριά, Θεσπρωτία π.χ.), οι οποίες λόγω πληθυσμιακής μεταβολής απειλούνται με απώλεια έδρας. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει να εννοηθεί, όμως, ότι οι μονοεδρικές θα παραμείνουν ως έχουν κατά τις προσεχείς εκλογές και πως η τελευταία απογραφή δεν θα επιφέρει αλλαγές κατά την προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

 

Του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο