Θέλω από την αρχή να καταδικάσω το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη. Και ακόμη θέλω να στείλω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων, στην Τουρκία και στην ηγεσία της. Ένα χτύπημα που έφερε σε εμάς εδώ στην Ελλάδα αναμνήσεις τρόμου!

Είναι αλήθεια πως έχουμε ζήσει πολλές τρομοκρατικές ενέργειες με δεκάδες νεκρούς. Έτσι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόνος, δάκρυ, δυστυχία, ορφάνια και φόβος! Αυτό δηλαδή που ζει σήμερα η γειτόνισσά μας η Τουρκία. Όμως κάθε τρομοκρατικό χτύπημα μας πείσμωνε και μας έδινε κουράγιο για να συνεχίσουμε τη ζωή μας, τις δραστηριότητές μας…

Δεν μπορώ να ξέρω εάν είναι έτσι ή κάπως έτσι το σκέπτονται και στην Τουρκία! Σίγουρο είναι πως αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης «έκατσε κουτί», «ήρθε την κατάλληλη ώρα» για τον Ερντογάν! Και είναι βέβαιο πως αυτό ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα το αφήσει να «πάει χαμένο». Θα αρπάξει την ευκαιρία και θα εκμεταλλευτεί το συμβάν! Και ναι, καλά καταλάβατε, θα «στήσει», εάν δει πως δεν του «βγαίνουν τα κουκιά», μια ωραία…παράσταση! Θα ανακοινώσει στον τουρκικό λαό πως «τούτες τις κρίσιμες στιγμές, επειδή οι ξένες Δυνάμεις θέλουν το κακό της χώρας, η Τουρκία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση»! Έτσι, θα κάνει χρήση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος που του δίνει το δικαίωμα της παράτασης της θητείας του, από έξι μήνες έως και ένα χρόνο! Ή βλέποντας πως ο κ. Μπαχτσελί χάνει τους ακροδεξιούς, να βγει και να ζητήσει από τους Τούρκους να τον ψηφίσουν για να εκλεγεί, ώστε να πατάξει την τρομοκρατία που ξένα κέντρα στέλνουν στη χώρα τους! Άλλωστε, το επιβεβαιώνει αυτό και η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που απέρριψε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης. «Λάβαμε το μήνυμα που μας δόθηκε και ξέρουμε ποιο είναι. Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας»!

Βέβαια, ο Ερντογάν, οι υπουργοί του και τα…παπαγαλάκια τους δεν…ξέχασαν την Ελλάδα! Την έβαλαν αμέσως στο κάδρο και εξαπέλυσαν την επίθεσή τους! «Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Θέλω να εκφράσω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Αν δεν τους έπιαναν, θα είχαν διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού! Αποστομωτική απάντηση σε όλα αυτά τα κακόβουλα των Τούρκων έδωσε η ελληνική κυβέρνηση: «Έχουμε ανοιχτό μέτωπο με κάθε έκφανση τρομοκρατίας»!

Ποιος μπορεί όμως να μας επιβεβαιώσει 100% πως αυτή η δολοφονική τρομοκρατική ενέργεια στην πανέμορφη Κωνσταντινούπολη δεν την έστησαν! Δεν είναι προβοκάτσια! Άλλωστε ο Ταγίπ Ερντογάν εδώ και καιρό επεδίωκε, και συνεχίζει, να στήσει μια… «παράσταση» με την Ελλάδα. Κατάλαβε όμως πως κάτι τέτοιο δεν του βγαίνει. Ότι δεν τσιμπάμε. Και έτσι στράφηκε αλλού.

Είναι γεγονός πως το σενάριο της προβοκάτσιας το στηρίζουν πολλοί! Έτσι ο Ερντογάν έχει αρχίσει από τώρα την «εργαλειοποίηση» του τρομοκρατικού χτυπήματος που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη! Στο πιο κεντρικό σημείο της. Σε έναν πεζόδρομο με τεράστια αγορά, στον οποίο κινείται καθημερινά πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος. Είναι κάτι όπως η δική μας η Ερμού! Ευχή όλων μας, να είναι αυτό το πρώτο και το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα.

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο