Μία πρωτοφανή δήλωση έκανε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις επικρίσεις ότι στο παρελθόν δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τις μελλοντικές εξελίξεις, τονίζοντας πως τότε υπήρχαν κι άλλα προβλήματα πέρα από τις σχέσεις Κιέβου – Μόσχας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Der Spiegel παραδέχτηκε ότι έναν χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σχεδίαζε από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη διοργάνωση συνομιλιών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά δεν είχα πλέον δύναμη να το επιβάλλω».

Οι… αποκαλύψεις όμως της πρώην «Σιδηράς Κυρίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σταμάτησαν εκεί, αφού, είπε στη συνέχεια: «Υπήρχαν, επίσης, οι ομοσπονδιακές εκλογές και οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία συνασπισμού, υπήρχε πάντα το πρόβλημα Ελλάδα, έσπασα τη λεκάνη μου. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, όλοι μιλούν για τον πόλεμο της Ρωσίας, αλλά κανείς δεν μιλάει για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Κάποια στιγμή κάποιος θα ρωτήσει “πώς μπόρεσες να το ξεχάσεις αυτό;”. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε πώς λειτουργεί η παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με ποιους νόμους. Διαφορετικά κάνουμε πάντα τα ίδια λάθη».