Με 23 μέτρα στήριξης που έρχονται από την περίοδο του κορονοϊού και επεκτείνονται ή εμπλουτίζονται τα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει διαρκείς ανάσες στην αγορά των ακινήτων, κρατώντας… ζεστό το «Κόμμα των Ιδιοκτητών».

Μάλιστα, τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα διατήρησης της θετικής δυναμικής της κτηματαγοράς. Η ακίνητη περιουσία αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, ιδίως κατά το… εκλογικό έτος που έρχεται, καθώς αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, αλλά και στη συνεχή μείωση του δημοσίου χρέους, ως ποσοστού του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κτηματαγορά βρίσκεται σ’ ένα σημείο καμπής, καθώς από τη μία έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα της δεκαετίας 2009-2018, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, όπως είναι η άνοδος του πληθωρισμού λόγω των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους δανεισμού, η οποία αναπόφευκτα βάζει φρένο στη ζήτηση στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, το στοίχημα της «πράσινης» οικονομίας μπορεί να αποτελέσει ισχυρό παράγοντα για να διατηρηθεί… όρθια η δυναμική της κτηματαγοράς.

Τι περιλαμβάνει το… μενού

Ειδικότερα, τα μέτρα που στηρίζουν φέτος και αναμένεται να στηρίξουν την ακίνητη περιουσία το 2023 είναι τα εξής:

1. Διόρθωση τιμών ζώνης και αντικειμενικών αξιών. Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους Δήμους να υποβάλουν τη γνώμη τους για τις τιμές ζώνης αρμοδιότητάς τους με πραγματικά στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, το… μπαλάκι πέφτει στους δημάρχους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να στείλουν πίνακες με χαμηλότερες τιμές και ως εκ τούτου να προκύψει ακόμη και μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά πιθανότατα δεν θα ισχύσει το 2023, ακόμη και αν το υπουργείο Οικονομικών επικυρώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες.

2. Δίνεται παράταση ενός έτους, έως τις 31/12/2023 σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να καταχωρήσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο. Πρόκειται για 313 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, όπου μπορεί να γίνει η οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, πριν από την εφαρμογή του νόμου του 2006. Η μη δήλωση των στοιχείων μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δίνει το δικαίωμα στο Δημόσιο να αποκτήσει την κυριότητα αυτών των ακινήτων.

3. Παρατείνεται έως τις 31/12/2024 το μέτρο της μείωσης του φόρου εισοδήματος για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Ειδικότερα, παρέχεται έκπτωση 40% επί των δαπανών που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους. Η φορολογική διευκόλυνση παρέχεται για χρονικό διάστημα 4 φορολογικών ετών και για ανώτατο όριο δαπανών 16.000 ευρώ, οι οποίες θα αποδεικνύονται ηλεκτρονικά με βάση τα τιμολόγια.

4. «Παγώνει» η επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα ακίνητα έως τις 31/12/2024, έτσι ώστε οι οικοδομικές επιχειρήσεις να πουλήσουν το απόθεμα ακινήτων χωρίς να υπάρξει αναστάτωση στην κτηματαγορά.

5. Παρατείνεται έως τις 31/12/2024 η απαλλαγή των μεταβιβάσεων από τον Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων με συντελεστή 15%.

6. Καταργείται ο έλεγχος της Εφορίας στις τροποποιητικές δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων ή κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, από τις οποίες προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ.

7. Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ακινήτων και χρήματος από συγγενείς πρώτου βαθμού αναμένεται να στηρίξει την αγορά των ακινήτων και το 2023, παρά τις δυσκολίες και την κόπωση που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός ως αποτέλεσμα των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

8. Ισχύει ελάχιστο όριο χορήγησης της άδειας παραμονής με «χρυσή βίζα» για όσους επενδύουν στην Ελλάδα πάνω από 500.000 ευρώ.

9. Οι μειωμένες τιμές του ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς θα αποτελέσουν τη βάση για να παραμείνει η ακίνητη περιουσία φθηνότερη και το νέο έτος, ενώ δεν αποκλείεται για… προεκλογικούς λόγους και με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια να υπάρξει νέα μείωση του φόρου και μάλιστα οριζόντια.

10. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά αναμένεται να δώσει ώθηση στη ζήτηση ακινήτων σε ευαίσθητες περιοχές της νησιωτικής χώρας.

11. Οι ηλεκτρονικές κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές δίνουν νέα ώθηση στις μεταβιβάσεις, συντομεύοντας θεαματικά τον χρόνο διεκπεραίωσης της όλης διαδικασίας για το ακίνητο.

12. Με τον ψηφιακό χάρτη των ακινήτων (valuemaps) του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων μπορεί κάποιος εύκολα μέσω του gov.gr να βρει την τιμή ζώνης και στον τελευταίο οικισμό της χώρας, προσδιορίζοντας την αντικειμενική αξία του ακινήτου που ενδιαφέρεται να μεταβιβάσει ή να αγοράσει.

13. Δίνεται έκπτωση 100% στις δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αφορούν την «πράσινη» οικονομία, την ενεργειακή μετάβαση και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της αγοράς των ακινήτων.

14. Η εμβληματική επένδυση στο «Ελληνικό» αλλάζει τον χάρτη της αγοράς ακινήτων σε ολόκληρη τη Νότια Αττική, επηρεάζοντας ως ντόμινο και άλλες περιοχές που βρίσκονται και σε πιο απομακρυσμένα σημεία.

15. Υποστηρικτικά στη ζήτηση για την αγορά ακινήτων λειτουργεί το μέτρο της χορήγησης ευνοϊκών στεγαστικών δανείων με γενναία κρατική επιδότηση, ώστε να αγοράσουν πρώτη κατοικία νέοι και νέα ζευγάρια.

16. Η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος κατά 50%, συμβάλλει στη διατήρηση της δυναμικής των ενοικίων σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους ιδιοκτήτες.

17. Επιδοτείται η αναβάθμιση και ανακαίνιση της ιδιοκατοικούμενης κατοικίας.

18. Δίνεται επιδότηση 45-90% και για ποσά δαπανών έως 35.000 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω». Μάλιστα, προβλέπεται και η παροχή μπόνους 15% για ακίνητα σε μικρούς οικισμούς, τα οποία αναβαθμίζονται ενεργειακά.

19. Αξιοποιούνται «ανενεργά» και μικρής αξίας ακίνητα μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω».

20. Μέσω της κοινωνικής αντιπαροχής μπαίνουν δυναμικά στην κτηματαγορά ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα αξιοποιηθούν, δημιουργώντας υπεραξία και όσα βρίσκονται γύρω από αυτά.

21. Με το πρόγραμμα «Εστία 2» θα μισθώνονται από το κράτος ιδιωτικά ακίνητα, προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους δικαιούχους.

22. Εντός του Ιανουαρίου θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, μέσα από το οποίο δεκάδες χιλιάδες ακίνητα θα αναβαθμιστούν ενεργειακά, αποκτώντας μεγαλύτερη αξία.

23. Δίνονται κίνητρα για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ενεργειακής αυτάρκειας σε επαγγελματικά ακίνητα επιχειρήσεων και σε αγροτικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες μεγάλα, εκατοντάδες μεσαία και χιλιάδες μικρά έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού της χώρας προσθέτουν υπεραξίες στην αγορά των ακινήτων, συντηρώντας τις τιμές πώλησης και ενοικίασης σε υψηλά επίπεδα.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο