Βρισκόμαστε στο 5022!Είναι τέλη Νοεμβρίου.

Και από τη μεγαλύτερη, χαρούμενη γιορτή της Χριστιανοσύνης και ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας, από τα Χριστούγεννα, απέχουμε μόλις 23 ημέρες! Τα πάντα είναι στολισμένα και τα εκατομμύρια πολύχρωμα λαμπιόνια δίνουν μια άλλη χαρούμενη και εντυπωσιακή εικόνα! Παρά την ενεργειακή κρίση που έχει φέρει την οικονομία της χώρα μας σε επικίνδυνη κατάσταση, όλοι έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν να περάσουν τα πιο «όμορφα Χριστούγεννα της ζωής τους»! Βέβαια η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, γιατί εδώ και δυο χρόνια τη χώρα μαστίζει επιδημία, η οποία έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται. Να αλλάζει…πρόσωπο και να γίνεται πιο επιθετική! Ευτυχώς που οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι…

Η ιστορία μας λοιπόν εκτυλίσσεται κάτω από τέτοιες συνθήκες. Στην πρωτεύουσα λειτουργεί εδώ και περίπου 30 χρόνια μία από τις μεγαλύτερες δομές που υπάρχουν στη χώρα. Υπεύθυνος και ιδιοκτήτης, ένας κληρικός που έδειχνε μια μεγάλη, μια απέραντη αγάπη για τα απροστάτευτα, για τα άπορα παιδιά. Όλοι, από τα κράτος μέχρι και τους ιδιώτες, βοηθούσαν το έργο του παπά, που δεν ήθελε όμως τη συνεργασία της Εκκλησίας και του ηγέτη της! Όσο περνούσαν τα χρόνια και «οι δουλειές πήγαιναν καλά», η δομή, «Το Κιβώτιο του Πλανήτη», δημιούργησε παραρτήματα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος!Πρόεδρος ήταν η γυναίκα του παπά, η οποία έπαιρνε και τις αποφάσεις για τη λειτουργία της δομής!

Τίποτα δεν έδειχνε πως μέσα από τις ερμητικά κλειστές πόρτες της δομής κάτι δεν πήγαινα καλά! Μπορεί να υπήρχαν υπόνοιες και κάποιοι να ψιθύριζαν ότι κάτι έτρεχε. Δεν υπήρχε όμως καμία επίσημη καταγγελία, μέχρι που εκείνο το πρωινό του Νοεμβρίου του 5022 ένας 19 χρόνος πρώην τρόφιμος άνοιξε το στόμα του! Από τις καταγγελίες του μάλιστα, το στομάχι όλων μας έγινε κόμπος! Η μια καταγγελία έφερε την άλλη και έγιναν δεκάδες. Τα λεγόμενα από τα παιδιά δείχνουν τον εφιάλτη που έζησαν σε αυτήν τη δομή! Οι παρεμβατικές ενέργειες, οι ασέλγειες του παπά, ιδιοκτήτη της ΜΚΟ, και κάποιων άλλων ήταν πολλές! Στη δομή «Το Κιβώτιο του Πλανήτη» λειτουργούσαν και φυλακές! Γνωστά ως «κλουβιά», στα οποία έμπαιναν προκειμένου να σωφρονιστούν οι άτακτοι τρόφιμοι! Έμεναν έγκλειστοι κάποιες ημέρες και μάλιστα χωρίς φαγητό!

Ύστερα από όλα αυτά, ο ηγέτης της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο ΧΧΙ, και μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει, απαγόρευσε στον κληρικό να ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα. Έγινε γνωστό μάλιστα πως εάν οι καταγγελίες βγουν αληθινές, τότε θα τηρηθούν αυστηρά οι Εκκλησιαστικοί Κανόνες και ο εν λόγω παπάς θα αποσχηματισθεί. Αποφάσεις πήρε και η κυβέρνηση, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον ΧΙ και έθεσε νέο διοικητικό συμβούλιο στο «Κιβώτιο του Πλανήτη», ώστε να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα.
Η παροιμία που μου έλεγε η αείμνηστη μητέρα μου, η κυρα-Λεμονιά, στα δικά μας τα χρόνια, «απ’έξω κούκλα… κι από μέσα πανούκλα», ισχύει και σήμερα, που διανύουμε το 5022!

Σημείωση συντάκτη: Κάθε ομοιότητα σε θέματα και πρόσωπα είναι συμπτωματική!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο