Η Σουηδία και η Φινλανδία, έχουν κάνει πρόοδο για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται να κάνουν ακόμη περισσότερα για να να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, δήλωσε η Τουρκία.

Η δύο χώρες, αρνούνται ότι παρέχουν καταφύγιο σε μαχητές, αλλά δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με την Άγκυρα για να απαντήσουν πλήρως στις ανησυχίες της για την ασφάλεια και να άρουν επίσης τα εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει στην Τουρκία.

Δεν έχει γίνει κανένα βήμα όσον αφορά τα αιτήματα για εκδόσεις υπόπτων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της τρομοκρατίας, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στη διάρκεια συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Ο Τσαβούσογλου, επαίνεσε πάντως τη νέα κυβέρνηση της Σουηδίας γι’ αυτό που αποκάλεσε «περισσότερο αποφασιστική, σκληρή στάση απέναντι στην τρομοκρατία».

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ, είχε δηλώσει πως η χώρα του και η Φινλανδία έχουν, σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με την Τουρκία.

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση χθες και αισθάνομαι έπειτα απ’ αυτή τη συνάντηση πως υπάρχει πρόοδος. Προχωρούμε μπροστά», δήλωσε ο σουηδός υπουργός κατά την άφιξή του για τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία, το μοναδικό άλλο μέλος της 30μελούς Βορειοατλαντικής συμμαχίας που δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, υποσχέθηκε να εγκρίνει τα αιτήματά τους στις αρχές Φεβρουαρίου 2023, δήλωσε σήμερα ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.