«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα πειράματά του πήρε πολλές φορές τη χώρα στον λαιμό του».

Το διακύβευμα των εκλογών θέτει με συνέντευξή του στο «Π» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. «Ο ελληνικός λαός θα κληθεί να απαντήσει στις κάλπες, αν θέλει να επιστρέψει στην αβεβαιότητα και τον λαϊκισμό ή να παραμείνει στην κανονικότητα, κοιτώντας το μέλλον με αισιοδοξία».

Παράλληλα κατηγορεί την Κουμουνδούρου για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και για υιοθέτηση fake news. «Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει αφήγημα στο μεταναστευτικό ξεκινά και τελειώνει σε δύο λέξεις: Μόρια και Έβρος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης.

Η χώρα έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Ποιο πιστεύετε πως θα είναι το διακύβευμα των εκλογών; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα πειράματά του πήρε πολλές φορές τη χώρα στον λαιμό του. Η πατρίδα μας όμως δεν είναι «παιχνίδι», και αυτό φάνηκε στη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου αποκαταστάθηκε και με το παραπάνω η φήμη της Ελλάδος στο εξωτερικό, ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται επενδύσεις, αυξήθηκε το εισόδημα των πολιτών, ενισχύθηκε η γεωπολιτική μας επιρροή, αλλά και η αμυντική μας ικανότητα. Ξέρετε πολύ καλά, κ. Σταθόπουλε, πως η καλύτερη σφυγμομέτρηση ενόψει εκλογών είναι το τι συζητούν οι πολίτες στις παρέες τους και όλοι μας γνωρίζουμε πως το «φαντάσου να είχαμε Τσίπρα» ακούγεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε επιτυχημένα απανωτές κρίσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, ενεργειακές και υγειονομικές.Ο ελληνικός λαός θα κληθεί να απαντήσει στις κάλπες, όταν αυτές στηθούν στο τέλος της τετραετίας, αν θέλει να επιστρέψει στην αβεβαιότητα και τον λαϊκισμό ή να παραμείνει στην κανονικότητα, κοιτώντας το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους, δημιουργώντας ένα τοξικό κλίμα στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο δεν έχει καταφέρει να κερδίσει δημοσκοπικούς πόντους. Κατά την άποψή σας, γιατί συμβαίνει αυτό;  

Νομίζω είναι προφανές. Η μικροπολιτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πάνω σε βασικά θέματα της καθημερινότητας, έχει κουράσει τους πολίτες. Βλέπουμε μια αντιπολίτευση που, αντί να είναι παραγωγική, δημιουργεί επικοινωνιακά σόου χωρίς να μπορεί να συζητήσει. Βλέπουμε πως, στο Μεταναστευτικό, οι φωνές της Κουμουνδούρου αφήνουν να εννοηθεί να ανοίξουμε τα σύνορα να περάσουν όλοι, αψηφώντας πως με αυτήν τη λογική μπαίνουν σε κίνδυνο και οι ίδιοι οι μετανάστες. Βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί με fake news να κερδίσει πόντους σε Novartis, υποκλοπές, μεταναστευτικό κ.ά., αλλά ο ελληνικός λαός έχει μια παροιμία που αναφέρει πως το ψέμα έχει «κοντά ποδάρια». Κάπως έτσι και στον Έβρο, με τους «38», ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε μέσω προπαγάνδας να κερδίσει εντυπώσεις. Αντί αυτού, ωστόσο, όπως πολύ σωστά είπατε, δημοσκοπικά δεν καταφέρνει το παραμικρό. Η πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί τοξικότητα και να φέρνει πρακτικές άλλων δεκαετιών στο τραπέζι. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, ακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον δρόμο των πράξεων, της νηφαλιότητας και της στήριξης της κοινωνίας, αντί να φαντασιωνόμαστε σκάνδαλα και να κυνηγάμε ανεμόμυλους για λίγες ψήφους.

Εκτιμάτε πως η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα; 

Ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην καθημερινότητά μας με την ακρίβεια. Ο εξωγενής παράγοντας του πολέμου στην Ουκρανία άλλαξε προτεραιότητες σε όλη την Ευρώπη, κάτι που δείχνει και πόσο κοντόφθαλμα πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για «ακρίβεια Μητσοτάκη». Η Νέα Δημοκρατία προχωρά διαρκώς σε κινήσεις ελάφρυνσης της βαρών των Ελλήνων πολιτών. Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα πείραμα το οποίο μέρα με τη μέρα πετυχαίνει, βάζοντας φρένο στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στα σούπερ-μάρκετ. Το θέμα της ενεργειακής κρίσης είναι πιο πολύπλοκο, καθώς μιλάμε για ένα χρηματιστηριακό προϊόν, την τιμή του οποίου δεν ορίζουμε εμείς και για τις τελικές αποφάσεις υπάρχει και διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία –όπως έχετε δει– καθυστερεί για ακόμη μία φορά. Η κυβέρνησή μας, με τις κινήσεις μας, κατάφερε να μειώσει αισθητά τους λογαριασμούς ρεύματος. Εμείς έχουμε απτές προτάσεις, εναρμονισμένες με την οικονομική στρατηγική της χώρας. Δεν τάζουμε ευρώ που θα υποθηκεύσουν το μέλλον της χώρας, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα ζήτημα που βάζει διαρκώς στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεταναστευτικό. Πιστεύετε πως θα είναι από τα θέματα που θα βρίσκονται ψηλά στην προεκλογική ατζέντα;

Χαίρομαι πολύ που κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί χάρη στις δικές μας κινήσεις, χάρη στην μεγάλη προσπάθεια που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, το μεταναστευτικό έχει πάψει να είναι κεντρικό θέμα συζήτησης στην καθημερινότητα των πολιτών. Ξέρετε, από την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τον Ιανουάριο 2020, θέσαμε δύο στόχους: τη δραστική μείωση των ροών και την απαλοιφή των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες. Τους πετύχαμε και τους δύο και το γνωρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν δεν το λέει δημοσίως. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να στήσει αφήγημα στο μεταναστευτικό ξεκινά και τελειώνει σε δύο λέξεις: Μόρια και Έβρος. Στην πρώτη περίπτωση αμαύρωσε την εικόνα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, στη δεύτερη είπε ψέματα στους πολίτες και δεν έχει βρει το θάρρος να το παραδεχθεί. Οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και θα αποφασίσουν στην κάλπη.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο