Στο έργο που έχει συντελεστεί στην παρούσα δημοτική θητεία αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας. Ο δήμαρχος ανέπτυξε, επίσης, τον σχεδιασμό του για το επόμενο διάστημα, αλλά και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που έχει «αναστατώσει» όλους τους δήμους. Άνοιξε επίσης τα χαρτιά του για τη διεκδίκηση της επανεκλογής του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τι συνέπειες έχει στον δήμο σας; Πώς τις αντιμετωπίζετε;

Η ενεργειακή κρίση αποτελεί μια ακόμη πρόκληση –μετά την πανδημία– που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, καθώς ανεβάζει δραματικά τις δαπάνες μας. Δαπάνες που δεν έχουμε επιλογή παρά να τις επωμιστούμε με παράλληλη προσπάθεια εξορθολογισμού τους και χωρίς έκπτωση στις υπηρεσίες μας.

Όπως κάνουμε με την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων μας, με τις εργασίες στο 1ο Δημοτικό, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο να είναι υπό ολοκλήρωση. Ακόμη και το νεότευκτο 2ο Λύκειο, που πρόσφατα εγκαινιάσαμε, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και βιοκλιματικό έχοντας μέχρι και φωτοβολταϊκά πάνελ, το Δημοτικό Κολυμβητήριο –που παραδίδεται σύντομα– το ίδιο. Και δεν μένουμε εδώ, καθώς κάνουμε εξοικονόμηση μέσα από τον ορισμό ενεργειακού υπευθύνου και σωστές πρακτικές, ενώ αντικαταστήσαμε και τον φωτισμό της πόλης με LED.

Όσο για τα κόστη, είναι πραγματικά μεγάλα και φανταστείτε ότι ακόμη δεν μπήκε ο χειμώνας, αλλά, όσο και αν είναι δυσβάστακτα, σε καμιά περίπτωση δεν μετακυλούμε βάρη στους δημότες μας, και αυτό αποδεικνύεται από τη μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη. Παράλληλα προσβλέπουμε σε κρατική ενίσχυση των δήμων…

Ολοκληρώθηκαν τρία χρόνια από την παρούσα δημοτική θητεία. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Το μεγαλύτερο επίτευγμά μας είναι το ότι η Μεταμόρφωση είναι παρούσα παντού. Και καταφέρνουμε να λάβουμε –και λαμβάνουμε– χρηματοδότηση για πολλά έργα, μεταξύ των οποίων και τα σχολεία που ήδη ανέφερα.

Όσο για έργα της πρώτης τριετίας, ενδεικτικά και μόνο ενδεικτικά, αναφέρω τα νέα πεζοδρόμια που μπαίνουν σε όλη την πόλη για τρίτη συνεχή χρονιά, τις συνεχιζόμενες διανοίξεις δρόμων, τα νέα λεωφορεία και την επέκταση της δημοτικής συγκοινωνίας, το Δημοτικό Κολυμβητήριο που ανακαινίστηκε πλήρως και εντός των ημερών ξεκινά η λειτουργία του, τα νέα οχήματα με τα οποία ενισχύεται ο δήμος (για παράδειγμα, παραλαμβάνουμε συνολικά τέσσερα απορριμματοφόρα), τον Κόμβο στον Προαστιακό και τα ηχοπετάσματα στη Νέα Ζωή, που σύντομα ξεκινούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, την αγορά του Κτήματος Κουτσουμπέλη και μάλιστα σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ χαμηλότερα, την αγορά των οικοπέδων Λαμπάκη και Κουμπούρη μέσα από την οποία θα αναβαθμιστεί η περιοχή του Προφήτη Ηλία και πολλά ακόμη.

Δεκάδες έργα, παρά την πανδημία και τη γραφειοκρατία. Έργα που είναι δύσκολο να περιοριστούν στα όρια μίας συνέντευξης. Έργα με τα οποία η Μεταμόρφωση αλλάζει πρόσωπο.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας σε σχέση με τα έργα, μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας;

Στο τέλος της παρούσας θητείας, θα υπάρχουν πολλά έργα ολοκληρωμένα, αρκετά σε εξέλιξη και αρκετά έτοιμα να ξεκινήσουν. Δεν κινούμαι με χρονικό ορίζοντα εκλογών. Γνώμονάς μου είναι να γίνονται έργα και να γίνεται η πόλη μου, η Μεταμόρφωση, μέρα με τη μέρα καλύτερη. Και να υπάρχει πρόοδος. Δεν έχει σημασία τόσο το να τελειώσει ένα «κολλημένο» επί χρόνια έργο το ’23 και όχι το ’24, όσο το μην προχωράνε η διαδικασία ωρίμανσής του και η κατασκευή του.

Πώς ο Δήμος Μεταμόρφωσης θα μεταβεί στη σύγχρονη εποχή της ψηφιοποίησης;

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης έχει ήδη ξεκινήσει την ψηφιακή μετάβαση, εκμεταλλευόμενος τις νέες τεχνολογίες κυρίως του υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, όπως την «Ίριδα», το «MyDimosLive» και τις θυρίδες των δήμων στο gov.gr.

Την ίδια στιγμή επενδύουμε σε εφαρμογές που συμβάλλουν στην αμεσότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, εκμεταλλευόμενοι κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιλογή λογισμικών συστημάτων «έξυπνης πόλης» (smart city), ισχυρών τηλεπικοινωνιακών βάσεων και ελαχιστοποίησης των αρχείων σε χαρτί και φιλοξενίας του συνόλου των πληροφοριακών συστημάτων στο κυβερνητικό νέφος (g-cloud).

Με λίγα λόγια, ο Δήμος Μεταμόρφωσης δεν γυρνά σελίδα μόνο όσον αφορά τα μεγάλα έργα, αλλά γίνεται «εξυπνότερος», πληροφοριακά προσβάσιμος και με ένα ισχυρό ψηφιακό αποτύπωμα σε σχέση ακόμη και με γνωστούς καινοτόμους δήμους.

Έχετε ανακοινώσει ήδη ότι θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας το 2023. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για την επόμενη θητεία;

Το 2019, οι συνδημότες μου εμπιστεύθηκαν το όραμα που έχω για τη Μεταμόρφωση και έφεραν την ελπίδα στην πόλη. Και πράγματι, μετά από χρόνια στασιμότητας, την τελευταία τριετία, με πολλή δουλειά καταφέραμε να κάνουμε ΜΑΖΙ την ελπίδα πράξη. Με πλούσιο έργο που δεν αμφισβητείται. Ένα όραμα το οποίο όμως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί –και δεν ολοκληρώνεται– μέσα σε μία μόλις τετραετία. Έργο για τη συνέχιση του οποίου θα διεκδικήσω την επανεκλογή μου το 2023, έχοντας το πλεονέκτημα να μπορώ να κοιτώ τους συμπολίτες μου στα μάτια… Γιατί ξέρουν ποιος είμαι και γιατί κράτησα τον λόγο μου.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο