«Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές. Και δικαιολογημένα!». Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού… άναψε φωτιά! Τα κόμματα, που είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία τους και πήγαιναν επιταχύνοντας τον ρυθμό τους μέρα με τη μέρα, άρχισαν να…φουλάρουν τις μηχανές! Όμως λίγες ημέρες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης,σε συγκέντρωση μελών του κόμματός του στο Λονδίνο, «πήρε πίσω» τη δήλωση που είχε κάνει στην Καλλιθέα. Και το «κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές» έγινε «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας»!Αυτό το… σκωτσέζικο ντους δεν αρέσει σε κανένα από τα πολιτικά κόμματα που –όπως φαίνεται– δεν αντέχουν αυτό το «κρύο – ζεστό» του Μητσοτάκη!

Το «μύρισε εκλογές» του πρωθυπουργού έφερε στη μνήμη μου αυτό που λέει ο λαός. «Μύρισε άνοιξη. Ήρθε η βασίλισσα των εποχών, η ωραιότερη εποχή του χρόνου. Η φύση ξανάνιωσε. Η γη φόρεσε τα γιορτινά της και στολίστηκε με κάθε λογής λουλούδια. Οι πλαγιές, οι πεδιάδες και οι βουνοκορφές έγιναν πανέμορφες».

Ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη»! Για να συμπληρώσουν οι γνωρίζοντες καλύτερα: «Ναι, αλλά είναι ικανός να φέρει το μήνυμα της αλλαγής για να ξημερώσει η άνοιξη!».Και δικαιολογημένα το αναφέρει αυτό ο κόσμος, γιατί τα παραδείγματα που έχουμε είναι πολλά.

Η δήλωση πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές…» έχει ιδιαίτερη σημασία. Κατά τους πολιτικούς αναλυτές, οι εκλογές μπορεί να γίνουν την άνοιξη. Στις αρχές Απριλίου! Κάποιοι μάλιστα δίνουν και ημερομηνία. Στις 2 Απριλίου. Και φυσικά η ημερομηνία αυτή –που φαίνεται ότι «παίζει αρκετά» στο Μαξίμου– υπάρχει και στο μυαλό του πρωθυπουργού! Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως 2 Απριλίου είναι η σωστή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Και το δικαιολογούν τονίζοντας πως θα υπάρχει μεγάλο «τράτο», χρονικό περιθώριο, και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν θα συμπέσει με το Πάσχα. Έτσι, ο κόσμος θα μπορέσει να περάσει τις Άγιες ημέρες της Χριστιανοσύνης στα χωριά του.

Στο Λονδίνο, όπου ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον βασιλιά Κάρολο Γ’, είχε προγραμματίσει συνάντηση και με τους επιχειρηματίες, τους οποίους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τους διαβεβαίωσε μάλιστα πως «δεν θα αλλάξει η πολιτική κατάσταση στη χώρα».Αναφερόμενος στις εκλογές, τόνισε πως,για να ολοκληρώσει μια κυβέρνηση το έργο της, θέλει τουλάχιστον δύο θητείες! Μάλιστα, σε ερώτηση «γιατί το αναφέρετε αυτό;», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «πραγματικά χρειάζονται δύο θητείες για να αλλάξει πορεία η χώρα…». Και στη συνέχεια ανέπτυξε και παρουσίασε το πρόγραμμα αλλά κυρίως τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας στη δεύτερη θητεία της, εάν κερδίσει στις εκλογές!

Όταν «μυρίζει άνοιξη», έρχεται το καλοκαίρι. Όταν αρχίζει να «μυρίζει το φαγητό», σε λίγο τρώμε, λέει ο λαός μας. Όταν λοιπόν «μυρίζει εκλογές», σε λίγο ψηφίζουμε! Και όπως έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης «την άνοιξη, εάν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις»!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο