«Αν το εννοεί» ο πρωθυπουργός ότι «μύρισε εκλογές», «ας τις προκηρύξει», λέει στο «Π» ο Νίκος Συρμαλένιος, προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανέτοιμος, έχει επεξεργαστεί και εξαγγείλει το πρόγραμμα του, έχει σχεδόν έτοιμα τα ψηφοδέλτιά του».

Ως βουλευτής Κυκλάδων ζητάει «στήριξη της δημόσιας υγείας με παροχή κινήτρων και στελέχωση των νησιωτικών νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων»

Εκλογές πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε; Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει την πρωτιά;

Μόνο ο πρωθυπουργός γνωρίζει πότε θα προκηρυχθούν εκλογές. Γι’ αυτό εντυπωσιάζει το γεγονός ότι, σε πρόσφατη περιοδεία του, αναφώνησε ότι «μύρισε εκλογές». Δηλαδή τι θέλει να μας πει; Ότι πάμε σύντομα Γενάρη-Φλεβάρη σε εκλογές και, αν το εννοεί, επιτέλους ας τις προκηρύξει.

Πάντως, αν τις προκηρύξει, αυτό θα είναι και υπό το βάρος των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων για τις υποκλοπές, αφού το να σφυρίζεις αδιάφορα έχει και το όριό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανέτοιμος, έχει επεξεργαστεί και εξαγγείλει το πρόγραμμά του, έχει σχεδόν έτοιμα τα ψηφοδέλτιά του. Ζητάει από τον ελληνικό λαό να προσέλθει μαζικά στις κάλπες και να ανοίξει τον δρόμο στην πολιτική ανατροπή και να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου, την ισονομία της δημοκρατίας, την αποτροπή διάλυσης του κοινωνικού κράτους, τη μείωση των ανισοτήτων.

Όμως, ακόμα και η δημοσκόπηση, εκείνη της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», δίνει προβάδισμα 5 μονάδες στη ΝΔ και την εμφανίζει πρώτο κόμμα σε αξιοπιστία με 40%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑέρχεται τρίτος με 32%, πίσω κι από το ΚΚΕ με 34%. Πώς το κρίνετε;

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε συνεχώς έχουν δύο σοβαρά προβλήματα. Το ένα είναι ουσιαστικά πολιτικό και το άλλο τεχνικό.

Το πολιτικό είναι ότι, ενώ όλοι οι ποιοτικοί δείκτες δείχνουν μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται το αντίθετο. Και το τεχνικό ότι όλες οι δημοσκοπήσεις γίνονται τηλεφωνικά σε σταθερά τηλέφωνα, όπου κατά κανόνα απαντούν ηλικιωμένοι και νοικοκυρές. Κατά συνέπεια, η νεολαία και τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μένουν απέξω.

Ένα κόμμα της Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, για να κατακτήσει την εξουσία, πρέπει να πείσει τον κεντρώο χώρο και τη μεσαία τάξη. Μπορείτε να το επιτύχετε;

Είναι γεγονός ότι κάποια στρώματα,όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες,αδικήθηκαν επί κυβερνητικής μας θητείας, λόγω αφόρητης δημοσιονομικής στενότητας, προσήλωσής μας στον στόχο εξόδου από τα μνημόνια, αλλά και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Όμως στη συνέχεια, από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά, ξεκίνησε βαθμιαία η άσκηση της δικής μας πολιτικής και ήδη στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, του 2019, τα προγράμματα που εξαγγείλαμε για την οικονομία και την κοινωνική πολιτική στη διάρκεια της πανδημίας και μετέπειτα, αλλά και στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του 2021 στη ΔΕΘ για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.,υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για φοροελαφρύνσεις (τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, καθιέρωση αφορολόγητου κ.λπ.) καθώς και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σε περίπτωση μιας νέας διακυβέρνησης, ποια αδικία πιστεύετε πως πρέπει να διορθώσετε από την προηγούμενη διακυβέρνηση;

Δεν πρόκειται για αποκατάσταση αδικιών απλώς, αλλά για κατάργηση σειράς νόμων, όπως στα εργασιακά, στα περιβαλλοντικά, στην Παιδεία, στην αποκατάσταση και ενίσχυση του ΕΣΥ, στις διατάξεις περί ασυλίας των τραπεζιτών, στα ζητήματα διαφάνειας και κράτους δικαίου κ.λπ., δηλαδή μιας σειράς νόμων που αφορούν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη υπέρ των πολλών, αλλά και σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων.

Εκλέγεστε στις Κυκλάδες. Ποιες πολιτικές προτεραιότητες έχετε για την εκλογική σας περιφέρεια και για τα νησιά του Αιγαίου γενικότερα;

Οι προτεραιότητές μας είναι η εφαρμογή πολιτικών νησιωτικότητας, για να εφαρμοστεί επιτέλους η συνταγματική διάταξη του άρθρου 101, που απαιτεί την υλοποίηση πολιτικών που θα αναγνωρίζουν τη νησιωτική ιδιαιτερότητα, ξεκινώντας οπωσδήποτε από το νομοθετικό έργο. Στην κυβερνητική μας θητεία ξεκινήσαμε την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών, με πιο εμβληματική τη νομοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει απαξιώσει. Επίσης θα ήθελα να σημειώσω ότι μεγάλη και επείγουσα προτεραιότητα έχει η στήριξη της δημόσιας υγείας με παροχή κινήτρων και στελέχωση των νησιωτικών νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων.

Τέλος, στα πλαίσια μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, απαιτείται να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός και να ενταχθεί στις όποιες επενδύσεις η φέρουσα ικανότητα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί τόσο η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, όσο και η επάρκεια των υποδομών στις μεταφορές, στο κοινωνικό κράτος, στο περιβάλλον.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο