Στο 24ο Ετήσιο Φόρουμ, που διοργάνωσε το Capital Link στη Νέα Υόρκη, συμμετείχε χθες, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός, μίλησε για το νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα στις πρωτοφανείς παγκόσμιες προκλήσεις, επιδεικνύοντας ηγετική ικανότητα τόσο στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας όσο και στους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους.

Ο κ. Σκρέκας, περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, με την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών και την εμβάθυνση των στρατηγικών συμμαχιών. «Μετατρέπουμε ενεργά τη χώρα σε πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, λειτουργώντας ως καταλύτης για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη στρατηγική αυτονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός, ανέφερε, ότι η Ελλάδα επέδειξε ενεργειακή αλληλεγγύη, εξάγοντας 2,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσα στο 2022, έναντι 0,7 δισ. κυβικών μέτρων, που είχε εξάγει το 2021. Παράλληλα, με τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και την ολοκλήρωση του FSRU της Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2023, προκύπτουν τεράστιες δυνατότητες εξαγωγών.

Ο κ. Σκρέκας, τόνισε: «Τριπλασιάζουμε τις υποδομές μας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο. H αποθηκευτική δυνατότητα της Ρεβυθούσας αυξήθηκε κατά 70% ενώ οι εκφορτώσεις θα φτάσουν τις 80 φέτος, έναντι 39 το 2021. Παράλληλα, προχωρούμε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ώστε να διαφοροποιήσουμε περαιτέρω τις επιλογές μας ενώ επεκτείνουμε τις ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, των Βαλκανικών χωρών, καθώς και της Αιγύπτου».

Ο ίδιος, περιγράφοντας τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι η πράσινη μετάβαση είναι η μοναδική λύση για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη προσιτών τιμών ενέργειας.

Για τις διαρκείς μεταρρυθμίσεις που κάνει η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια στον τομέα αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κινητοποιεί πράσινες επενδύσεις, ύψους 50 δισ. ευρώ, έως το 2030: «Επιταχύναμε την πράσινη μετάβαση, με επίπεδο ρεκόρ 2 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα εγκατασταθούν το 2022. Συνολικά, η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ξεπέρασε τα 10 GW και σχεδόν θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2030, αντιπροσωπεύοντας το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η πράσινη επανάσταση θα συνοδεύεται από 7 – 8 GW αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και 2,5 GW υπεράκτιων αιολικών έως το 2030».

Ο υπουργός, ανέφερε ακόμα: «Εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τις Η.Π.Α. σε όλα τα επίπεδα και είμαι χαρούμενος που υπάρχει ισχυρή επενδυτική δυναμική από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα, σε όλους τους πράσινους τομείς».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Επικεφαλής της Επενδυτικής Τραπεζικής για την Χρηματοδότηση στην Ελλάδα, Δημήτρης Κοφίτσας και ο Γενικός Διευθυντής της Nomura στην Ελλάδα, Αντώνης Τιμπλαλέξης.