«Δεν ασχολήθηκα με την πολιτική για να μου χαρίσει αυτή κάτι, αλλά για να προσφέρω εγώ στην πατρίδα μου», λέει στο «Π» ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης ο οποίος, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μας μιλάει για την πολιτική του διαδρομή και για τη συνεργασία του με τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η ακρίβεια ως το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών.Πιστεύετε πως οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ικανές για να σταματήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις;

Το εκρηκτικό μείγμα των πρωτοφανών διεθνών κρίσεων της τελευταίας τριετίας έχει, δυστυχώς, οδηγήσει παγκοσμίως σε αυξήσεις τιμών, που δίκαια προβληματίζουν και τους πολίτες της χώρας μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, βασισμένη στην ανθεκτικότητα αλλά και στην ισχυρή δυναμική της οικονομίας μας, που οικοδόμησε χάρη στις θυσίες των πολιτών, στήριξε από την πρώτη στιγμή με κάθε τρόπο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χωρίς όμως να αυξηθούν τα ελλείμματα που στοίχισαν ακριβά στη χώρα παλαιότερα.

Άνω των 50 δισ. ευρώ ως μέτρα στήριξης της κοινωνίας δόθηκαν συνολικά και για το 2022 και για το 2023, που αποτελούν από τα υψηλότερα πακέτα στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Ειδικά για την ενεργειακή ακρίβεια, η κυβέρνηση θέσπισε μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράττοντας μέχρι σήμερα, επ’ ωφελεία των καταναλωτών, σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

Τηνίδια στιγμή, το καλάθι του νοικοκυριού λειτουργεί ανακουφιστικά για τα νοικοκυριά μας, ενώ προστίθενται συνεχώς νέα προϊόντα σε αυτό.

Και, βεβαίως, να μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση θωράκισε ήδη το εισόδημα των πολιτών, μέσω της διπλής αύξησης του κατώτατου μισθού σχεδόν κατά 10% συνολικά μέσα στο 2022, της μόνιμης και σημαντικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ, της μονιμοποίησης των μειωμένων κατά τρεις μονάδες ασφαλιστικών εισφορών και τηςκατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Εκλέγεστε σε μια αγροτική περιφέρεια. Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα που σας μεταφέρουν οι συντοπίτες σας;

Ο Νομός Ημαθίας είναι ένα από τα οχηματαγωγά της αγροτικής οικονομίας μας, με σημαντική συμμετοχή της γεωργικής, εμπορικής και επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη συνολική οικονομία της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, το διογκωμένο κόστος παραγωγής λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ο περιορισμός των αγορών για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών φαινομένων που πλήττουν τις καλλιέργειες, δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής.

Ειδικά για το τελευταίο από τα ζητήματα αυτά, είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης ανά στρέμμα αλλά και να βρεθεί γόνιμη λύση που θα διευκολύνει την αποζημίωση των αγροτών μας για τις συγκεκριμένες καταστροφές, που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων για τους αγρότες όσο και στη διασφάλιση της αναπτυξιακής τους προοπτικής.Να γιατί, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, έχει δώσει συνολικά ενισχύσεις στους αγρότες που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί μέσω ΕΛΓΑ σε αποζημιώσεις άλλα 500 εκατ. ευρώ.

Να γιατί έχει ήδη φέρει ρύθμιση για τη δυνατότητα πενταετούς παραμονής των εργατών γης στη χώρα μας. Να γιατί έχει μειώσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις στους αγρότες και έχει θεσμοθετήσει γενναία φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα.

Και να γιατί διασφάλισε πόρους ύψους 19,3 δισ. ευρώ για τους αγρότες μαςμε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη, κατά τη γνώμη σας η ΝΔ θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο ή να πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση;

Η ΝΔ έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία μετά τις επόμενες εκλογές. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, θα εμπιστευθεί τη διακυβέρνηση της χώρας στη ΝΔ, που αντιμετώπισε με επιτυχία μία σειρά μεγάλων κρίσεων, ισχυροποίησε τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή, πολλαπλασίασε τις αναπτυξιακές δυνατότητές της, μείωσε την ανεργία και εκσυγχρόνισε το κράτος, διευκολύνοντας την καθημερινότητα του πολίτη.

Πώς ξεκίνησε η πολιτική σας διαδρομή;

Έχοντας από μικρός ως πολιτικά πρότυπα τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ασχολήθηκα αρκετά νέος με τα κοινά, θεωρώντας την ενασχόληση με την πολιτική ύψιστο καθήκον κάθε πολίτη. Στη συνέχεια ακολούθησα μία διαδρομή που περνούσε από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Βέροιας, του νομαρχιακού συμβούλου Ημαθίας και εν τέλει τη θέση του βουλευτή, την οποία υπηρετώ από το 2007, εκλεγμένος τρεις φορές μέχρι και σήμερα.

Συμμετείχατε στην κυβέρνηση Καραμανλή και αργότερα στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ως πρωθυπουργοί πώς ήταν;

Πρόκειται για δύο μεγάλους πολιτικούς, που με τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές τους, τις ισχυρές προσωπικότητές τους αλλά και τη βαθιά έγνοια για την πατρίδα μας άφησαν ισχυρό το αποτύπωμά τους στην ελληνική πολιτική σκηνή, κερδίζοντας άξια την αγάπη του ελληνικού λαού και τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας.

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ήσασταν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές. Κατά τη γνώμη σας, τι αίσθηση άφησε στην κοινή γνώμη αυτή η υπόθεση;

Ο πρωθυπουργός μας, όντας ο ορισμός του σύγχρονου πολιτικού, που πείθει, ηγείται και εμπνέει με τη διορατικότητα, τη μεθοδικότητα και την ψύχραιμη αποφασιστικότητά του, είναι αναμενόμενο να αντιμετωπίζεται με φθόνο από διάφορα κέντρα που και οψίμως προσπάθησαν να τον πλήξουν προσωπικά, εμπλέκοντάς τον δήθεν με το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Οι όποιες όμως καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατέρρευσαν σαν «πύργος από τραπουλόχαρτα», όπως κατέδειξε το πόρισμα της σχετικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, της οποίας είχα την τιμή να είμαι εισηγητής της ΝΔ.

Γιατί, τελικά, αυτό που καταδείχθηκε είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτίμησε να τζογάρει από την αρχή της ιστορίας με μετέωρες κατηγορίες προς την κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να εργαλειοποιήσει μια υπόθεση επιχειρησιακών κενών και διοικητικής αστοχίας για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη.

Μπήκατε κι εσείς στο στόχαστρο…

Ένα από αυτά τα τοξικά αντιπολιτευτικά βέλη προσπάθησε να πληγώσει και εμένα προσωπικά, καθώς, στην προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «τσουβαλιάσει» τους πάντες, κατηγορήθηκα και εγώ ψευδώς, σε δημοσίευμα που υιοθετήθηκε από την εφημερίδα «Αυγή», ότι κατέθεσα δήθεν στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις παρακολουθήσεις απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ, το οποίο ήταν παραποιημένο. Κάτι που όχι μόνο ουδέποτε έπραξα όπως προς τιμήν τους παραδέχθηκαν μετέπειτα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, αποδεχόμενοι το ψευδές του δημοσιεύματος, αλλά και κάτι που με ανάγκασε να δηλώσω ότι θα προχωρήσω σε μηνυτήρια αναφορά για την αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής μου, εφόσον δεν υπήρχε τάχιστα ανασκευή του δημοσιεύματος, όπως και τελικά έγινε από την εφημερίδα-ναυαρχίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με μια φράση, πώς θα χαρακτηρίζατε τη μέχρι τώρα πορεία σας στον πολιτικό βίο;

Δεν έχω όλες τις λύσεις για τον τόπο μου, αλλά είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα για να τις βρω.

Τελικά, η πολιτική όλα αυτά τα χρόνια σάς έχει χαρίσει περισσότερες χαρές ή περισσότερες λύπες;

Δεν ασχολήθηκα με την πολιτική, για να μου χαρίσει αυτή κάτι. Ασχολήθηκα με την πολιτική για να προσφέρω εγώ το βέλτιστο που μπορώ στο κοινωνικό σύνολο. Και αυτό γίνεται με πολλή μελέτη, για να μπορώ να ασκώ γόνιμα το κοινοβουλευτικό μου έργο, συνεχή αλληλεπίδραση με την κοινωνία αλλά και διαρκείς πιέσεις στα κέντρα των αποφάσεων για την επίλυση προβλημάτων του τόπου μου.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, τολμώ να πω πως η πολιτική μού χάρισε πολύτιμες εμπειρίες. Με ωρίμασε ως άνθρωπο αλλά και ως ενεργό πολίτη, ευτύχησα να συνεργαστώ με εξαιρετικούς συναδέλφους και, κυρίως, συνειδητοποίησα την ευθύνη που έχουμε όλοι μας να ορθώνουμε καθημερινά με τη στάση ζωής μας ανάχωμα στην τοξικότητα και στον λαϊκισμό με κάθε κόστος!

Πώς αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες της ζωής; Από πού αντλείτε δύναμη;

Δύναμη αντλώ από τη στήριξη και την αγάπη της οικογένειάς μου, από την ευλογία και την ταπείνωση που ζητάω να μου δώσει ο Θεός στις προσευχές μου, από τη δοτικότητα των φίλων μου και από την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, που με γεμίζουν συγκίνηση και αποφασιστικότητα για να προσπαθώ πάντα να αναδεικνύω θεσμικά τα προβλήματα και να διεκδικώ λύσεις επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Πώς σκοπεύετε να περάσετε τα φετινά Χριστούγεννα;

Θα τα περάσω στον νομό μου, μαζί με τους οικείους μου αλλά και τους συντοπίτες μου. Ανυπομονώ να πάω σε όλες τις όμορφες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν και να νιώσω τη ζεστασιά της γιορτινής παρέας που τόσο μας έλειψε τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των δικαιολογημένων περιορισμών για την πανδημία.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο