Νέες ισορροπίες ενόψει εκλογών διαμορφώνει το «Qatargate»

«Επιστροφή στην αφετηρία» θα έγραφε η κάρτα που θα σήκωναν στην πολιτική «Μonopoly» οι τρεις μονομάχοι ενόψει της προεκλογικής κούρσας, μετά τη θύελλα που προκάλεσε η εμπλοκή της Εύας Καϊλή σε σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκτός από βαριά σκιά στο πολιτικό τοπίο του ΠΑΣΟΚ, το Qatargate φέρνει αναδιατάξεις και στο προεκλογικό σκηνικό.

Στο ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια «να φύγουν μπροστά», επαναφέρουν επιδεικτικά στη ρητορική τους την πορεία πολιτικής αυτονομίας του κόμματός τους.«Δεν έχουμε καμία αγωνία να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ως “συμπλήρωμα” και “βολικός εταίρος”. Διατηρούμε την αυτονομία μας και το προοδευτικό μας πρόσημο και έχουμε ξεκάθαρες θέσεις που δίνουν λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών. Οι όποιες ερμηνείες δίνονται ότι το ΠΑΣΟΚ λοξοκοιτάει, δήθεν, προς τα δεξιά ή τα αριστερά του είναι εκ του πονηρού»,υποστηρίζει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

Ένα βήμα πιο μπροστά το πήγε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδωνής: «Σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός. Έχουμε μια αυτόνομη πορεία. Ποιος είναι ο σκοπός κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης από καταβολής κόσμου; Να στείλει την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση. Είναι τελείως παράλογο να βγαίνει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης και να λέει: “Ψηφίστε μας για να μείνει η κυβέρνηση στην εξουσία”».

Μοναδική ευκαιρία

Στη ΝΔ,όπως φαίνεται, διέκριναν αυτήν τη φορά μια μοναδική ευκαιρία για να διεμβολίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και να «υπερθεματίσουν» στα πολιτικά ζιζάνια. Ταυτόχρονα βγήκαν μπροστά και με αυτοπεποίθηση και αρχίζουν να βλέπουν αυτοδυναμία. Σκοπός τους είναι, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεφορτωθεί ακόμη τον «Μουτζούρη»,να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους του Κέντρου που είναι αναποφάσιστοι, αλλά και σε εκείνους που δηλώνουν απογοητευμένοι από τις τελευταίες εξελίξεις. Χαρακτηριστική ήταν η αιφνιδιαστική και κατά μέτωπον επίθεση που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, μιλώντας σε κομματικά στελέχη της ΝΔ στη βελγική πρωτεύουσα. Αφού υπογράμμισε αρχικά ότι για τη ΝΔ η αυτοδυναμία είναι αναγκαία, προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα, πρόσθεσε πως «και οι άλλες δυνάμεις έχουν κάνει τις επιλογές τους. Ο Ανδρουλάκης το είπε πολύ καθαρά, θέλει να συγκυβερνήσει με τον Τσίπρα. Να πει καθαρά ότι έχει αποφασίσει να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ».

Δείχνει πανικό και μικρότητα

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, επισήμανε πως «οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι πλήττεται η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τραυματίζουν το κύρος της Ευρώπης», για να επικεντρώσει τα πυρά του και πάλι κατά του Νίκου Ανδρουλάκη: «Δείχνει πανικό και μικρότητα να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία. Επειδή στις Βρυξέλλες γνωρίζεστε, δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Καθένας κρίνεται για αυτά που λέει και κάνει».

«Τρουπώνει» και ο ΣΥΡΙΖΑ

Το δικό του «κομμάτι από την πίτα» διεκδικεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι τώρα μπορεί να ξεπεράσει τα αναχώματα του ΠΑΣΟΚ και να ακουστούν τα κελεύσματά του στο εσωτερικό του κόμματος, όχι τόσο ως προσπάθεια προσέλκυσης στελεχών αλλά κυρίως ως γέφυρα συνεργασίας. Πάντως, η τακτική που ακολουθεί και παραπέμπει στο «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» εξοργίζει τον πυρήνα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά του τρόπου προσέγγισης που επέλεξε ο κ. Τσίπρας είναι τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Σχολιάζοντας την υπόθεση Καϊλή,αφενός σημείωσε ότι«η κα Καϊλή ανήκε στο ΠΑΣΟΚ, έπαιξε «πρωτοπόρο ρόλο στο αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα» και υποστήριζε τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Αφετέρου εγκάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, επειδή «ανακάλυψε τον Δούρειο Ίππο, αφότου άλωσε την Τροία».

«Δούρειος Ίππος»

Στη Χαρ. Τρικούπη επιχειρούν και πάλι να θέσουν ευδιάκριτες διαχωριστικές γραμμές. Κατηγορούν τη ΝΔότι καλλιεργεί ευφάνταστα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών. Για τον δε ΣΥΡΙΖΑ λένε πως«αν και εισηγητής της απλής αναλογικής, την απορρίπτει στην πράξη, καθώς δήθεν δεν θεωρεί “ηθικό” να συμπράξει σε μια “κυβέρνηση των ηττημένων”, με σκοπό να διασώσει το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα και κατ’επέκταση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν όσο μπορούν τη βαριά σκιά που έχει ρίξει στη Χαρ. Τρικούπη η «υπόθεση Καϊλή»,επιχειρούν να αναδείξουν την ευρωπαϊκή διάσταση του σκανδάλου, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι τον τελευταίο χρόνο η Εύα Καϊλή δεν είχε καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ και ακολουθούσε μια δική της πολιτική πορεία, δρώντας κάποιες φορές ως «Δούρειος Ίππος» της ΝΔ.Απαντώντας στο εύλογο ερώτημα,γιατί δεν είχε διαγραφεί η κα Καϊλή, αφού επεδείκνυε αυτή την ανάρμοστη κομματική συμπεριφορά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος υποστηρίζει ότι «αν αυτοί οι μετά Χριστόν προφήτες γνώριζαν ότι το πολιτικό σφάλμα μίας τοποθέτησης κρύβει πάντοτε από πίσω διαφθορά και συναλλαγή, τότε θα έπρεπε να έχουμε διαγράψει πολλούς βουλευτές και ευρωβουλευτές».

Αυτή η γραμμή άμυνας δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα.Περισσότερο, όπως φάνηκε, λειτούργησε ως μέσω εκτόνωσης για το εσωκομματικό ακροατήριο (το οποίο θεωρεί ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα έπρεπε να είχε διαγράφει νωρίτερα την Εύα Καϊλή), παρά ως ένα πειστικό πολιτικό επιχείρημα.

 

του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο