Η Ρωξάνη Μπέη είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και από τα πρόσωπα που ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει για να συμβολίσουν την ανανέωση που επιδιώκει στο κόμμα του. Εκτιμά ότι το κόμμα της επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά στην περίπτωση της Εύας Καϊλή και, κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνει ότι«προσωπικά, το ΠΑΣΟΚ που εγώ εκπροσωπώ, είναι το ΠΑΣΟΚ του ΕΣΥ και της Διαύγειας, όχι εκείνη η ψευδής εικόνα του ΠΑΣΟΚ που κακώς έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση ενός μέρους του ελληνικού λαού».

Εκτιμάτε ότι οι αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή θέτουν σε αμφισβήτηση το ηθικό πλεονέκτημα που πρεσβεύει η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; 

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό αυτό το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς και η εμπλοκή της κας Καϊλή, το κόμμα μας επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και προχώρησε στη διαγραφή της. Η άμεση αυτή αντίδραση αποτελεί τρανή απόδειξη ότι παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αξίες και τις θέσεις μας υπέρ της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της εντιμότητας. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Όπως και στην υπόθεση των υποκλοπών, έτσι και εδώ, ζητούμε να χυθεί άπλετο φως. Πέραν αυτού, οφείλω να υπενθυμίσω ότι εδώ και καιρό η κα Καϊλή απέκλινε από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ με τις δημόσιες τοποθετήσεις της. Συνεπώς, οι ενέργειές της δεν μας αντιπροσωπεύουν.

Εσείς, ως ένα πρόσωπο που συμβολίζετε τη νέα γενιά, πώς αντιμετωπίζετε φαινόμενα που ανασύρουν σκοτεινούς συνειρμούς μιας εποχής που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν; 

Ως μία νέα γυναίκα στην πρώτη γραμμή, στέκομαι ασυζητητί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα διαφθοράς. Η δική μου γενιά επιθυμεί να επιδείξει ένα νέο ήθος στην πολιτική ζωή του τόπου, όχι μόνο μέσω του πολιτικού λόγου που αρθρώνει, αλλά και μέσα από καθημερινές πολιτικές πρακτικές. Θεωρώ ότι, ως γενιά, έχουμε μάθει από τα λάθη των παλαιότερων και το στίγμα που θέλουμε να αφήσουμε σίγουρα δεν ταυτίζεται με το σκάνδαλο των ημερών. Όμως, θα είναι άδικο να πούμε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι η μόνη παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, όταν αποτελούν μερικές μόνο εξαιρέσεις απέναντι στις τόσες μεταρρυθμίσεις και προοδευτικές αλλαγές που έφερε στη χώρα κατά τις περιόδους διακυβέρνησής του και όταν από τη ΝΔ έχουν σημειωθεί πολύ περισσότερα αντίστοιχα φαινόμενα σε πολύ μικρότερο διάστημα. Προσωπικά, το ΠΑΣΟΚ που εγώ εκπροσωπώ, είναι το ΠΑΣΟΚ του ΕΣΥ και της Διαύγειας, όχι εκείνη η ψευδής εικόνα του ΠΑΣΟΚ που κακώς έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση ενός μέρους του ελληνικού λαού.

Όλα δείχνουν ότι η προεκλογική περίοδος θα σημαδευτεί από μια πρωτόγνωρη πόλωση. Πώς θα αντιπαρατεθεί το ΠΑΣΟΚ; 

Αυτήν τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα και σίγουρα σε μια περίοδο ακραίας πόλωσης αυτό μας ζημιώνει και μας πιέζει. Ωστόσο, θεωρώ ότι έχουμε εμφανώς απαλλαγεί από το σύνδρομο του μικρού κόμματος και δεν φιλοδοξούμε να έχουμε απλώς έναν ρυθμιστικό ρόλο στο κομματικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή πολιτεύεται ως ένα κόμμα εξουσίας που διατυπώνει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα. Έχουμε να αντιπαρατεθούμε στην κυβερνώσα Δεξιά της ΝΔ, που έχει γίνει πιο αλαζονική από ποτέ απ’ τη μέθη της εξουσίας και αντιλαμβάνεται τους πολίτες ως υπηκόους. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και έναν ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τη διακυβέρνησή του ως το «νέο» μάς θύμισε τις χειρότερες πτυχές του παλιού, γκρέμισε τις ελπίδες που είχε γεννήσει και μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει ωριμάσει. Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να σταθεί υπεύθυνα και ώριμα και να μιλήσει για τα καθημερινά προβλήματα του μέσου πολίτη.

Η αρένα της Α’ Αθηνών είναι η περιφέρεια όπου δραστηριοποιείστε πολιτικά. Τι ζητούν οι ψηφοφόροι της από μια νέα πολιτικό;

Μέσα από συζητήσεις με τον κόσμο θα αντιληφθεί κανείς ότι υπάρχει μία έντονη αποστροφή στις μεγαλοστομίες που δεν συνοδεύονται από πράξεις. Πρέπει να μπει ένα τέλος στη νοοτροπία των αθετημένων υποσχέσεων, που οδηγεί στην έλλειψη εμπιστοσύνης. Επιπλέον, ως νέος πολιτικός, πρέπει πάνω από όλα να βρίσκεσαι σε διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες, να καταγράφεις τα προβλήματα και να προσανατολίζεσαι στη λογική της επίλυσης, επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητές σου με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Αυτό ακριβώς ζητούν οι πολίτες για να μην αισθάνονται αβοήθητοι και αποξενωμένοι.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε το προεκλογικό σας πρόγραμμα. Πώς θα πείσετε έναν αναποφάσιστο ψηφοφόρο, που θεωρεί ότι «όλοι είναι ίδιοι», να διαβάσει το πρόγραμμά σας; 

Η αντίληψη πως «όλοι είναι ίδιοι» είναι ασφαλώς μια διάχυτη αλλά προβληματική άποψη της εποχής μας. Φυσικά, δεν φταίνε οι απλοί πολίτες για το γεγονός ότι έχει επικρατήσει αυτή η άποψη, αλλά εμείς ως πολιτικό σύστημα. Παρότι είμαι στέλεχος της νέας γενιάς, μιλώ σε α’ πληθυντικό, γιατί θεωρώ ότι δεν αρκεί να διαχωρίζουμε τη θέση μας από το παλιό. Οφείλουμε να δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος και έχουμε μάθει απ’ αυτά. Έπειτα, ο λόγος που αρθρώνουμε πρέπει να είναι πιο προσιτός στους πολίτες, ειδικά στις νεότερες γενιές, λιγότερο ξύλινος, περισσότερο καινοτόμος. Βεβαίως και σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής είναι στο χέρι μας να επιδείξουμε ένα νέο ήθος. Πιστεύω πως δείχνοντας έτσι και όχι απλώς δηλώνοντάς το, θα πείσουμε τον κόσμο να ενδιαφερθεί και για τις προτάσεις μας.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο