Η καρδιά των Χριστουγέννων χτυπάει στα Τρίκαλα κι εμείς συναντήσαμε τον βουλευτή Τρικάλων Θανάση Λιούτα ο οποίος, σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», μας μίλησε για το αναπάντεχο ξεκίνημα της πολιτικής του διαδρομής, για την οικογένειά του, για τα χόμπι του αλλά και για τις εκπλήξεις που βλέπουν φέτος οι επισκέπτες στο χριστουγεννιάτικο πάρκο.

Είναι γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η ακρίβεια ως το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών. Πιστεύετε πως οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ικανές για να ανακόψουν το κύμα ανατιμήσεων;

Κατ’ αρχάς, το κύμα των ανατιμήσεων οφείλεται στην ενεργειακή κρίση. Η δική μας κυβέρνηση στήριξε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική, η οποία δεν είχε υλοποιηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Παρείχε στους πολίτες επιδοτήσεις που φτάνουν τα 8,3 δισ. ευρώ κι αν συνυπολογίσουμε και την στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τότε ξεπερνάμε τα 50 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή εισπράττει συνολικά το ελληνικό κράτος κατά τη διάρκεια ενός έτους από φόρους.

Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ακόμα ισχυρές στην ελληνική αγορά…

Με όλες τις δράσεις, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί το τελευταίο διάστημα, έχει ανακοπεί η αύξηση του πληθωρισμού και μάλιστα βρισκόμαστε περίπου τρεις μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δείχνει ότι η Πολιτεία λειτούργησε και λειτουργεί ορθά. Όλη αυτή τη δυνατότητα στο να παρέχουμε δίχτυ προστασίας, την πετύχαμε από την αξιοπιστία του πρωθυπουργού στη διεθνή πολιτική σκηνή, ώστε οι Ευρωπαίοι και γενικά η Δύση να αναγνωρίσουν την Ελλάδα ως μια χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, με κανόνες και κράτος δικαίου.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πολυπόθητη αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη, κατά τη γνώμη σας η ΝΔ θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο ή να πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε με επιτυχία να ανταποκριθεί στις μείζονες προκλήσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, επειδή δρούσε αυτοδύναμα και ταχύτατα, θεσπίζοντας νομοθεσία που μπορεί άμεσα να λύνει τα προβλήματα.Αυτό έγινε και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση.Προσωπικά πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία στις εκλογές θα ψηφίσει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τη Νέα Δημοκρατία,δίνοντας την αυτοδυναμία και δείχνοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό της χώρας, στην πολιτική και στο όραμά του.

Αναμφισβήτητα, η καρδιά των Χριστουγέννων χτύπησε στα Τρίκαλα. Πόσους επισκέπτες έχετε κάθε χρόνο;

Η καρδιά των Χριστουγέννων χτυπάει δυνατά και με λαμπρότητα στα Τρίκαλα. Οι τουριστικές ροές ξεπερνούν κάθε χρόνο τους 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες και φέτος πιστεύω ότι, με τη δυναμική που ήδη έχει διαφανεί, θα σπάσουμε κάθε ρεκόρ.

Πώς συνεισφέρει στις τοπικές κοινωνίες ο χριστουγεννιάτικος τουρισμός;

Η σημαντική αύξηση της δημοφιλίας του Μύλου των Ξωτικών, του ορεινού μας όγκου και των Μετεώρων δημιουργεί ένα πολλαπλασιαστικό όφελος για τις τοπικές μας κοινωνίες. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και οι πολύ μεγάλες τουριστικές ροές στηρίζουν την πολύ ποιοτική μας εστίαση και τον πολύ φιλόξενο ξενοδοχειακό μας κλάδο. Ακολούθως ενισχύεται και το αγροτικό και το κτηνοτροφικό εισόδημα, εξαιτίας της τόνωσης των υπηρεσιών της εστίασης και των ξενοδοχείων, ενώ σημαντικά οφέλη υπάρχουν και για τον εμπορικό τομέα.

Τι έχουν ετοιμάσει φέτος τα εορταστικά Τρίκαλα για να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους;

Τα γιορτινά Τρίκαλα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τουρίστες από όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο! Ήδη από τις πρώτες ημέρες έχουμε επισκέπτες και από τα Βαλκάνια σε μεγάλο ποσοστό. Πρόκειται για γεγονός πραγματικά πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα σε νομό της χερσαίας Ελλάδας.Το θεματικό Χριστουγεννιάτικο Πάρκο του Μύλου των Ξωτικών στην πόλη των Τρικάλων, καθώς και η γιορτινή ατμόσφαιρα στο σύνολο του νομού μας, αναμένουν τους τουρίστες στον τόπο μας.

Ας περάσουμε τώρα στην προσωπική σας διαδρομή.Προέρχεστε από «πολιτικό τζάκι»; Η οικογένειά σας ήταν πολιτικοποιημένη;

Οι Τρικαλινοί πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν προέρχομαι από «πολιτικό τζάκι».Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, η οποία άνηκε και ανήκει στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζοντας τις αξίες και τις πολιτικές επιλογές της,που οδήγησαν και οδηγούν τη χώρα μας στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Δεδομένου λοιπόν πως δεν κατάγεστε από «πολιτικό τζάκι», πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Μόλις αποφοίτησα από τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία, επέστρεψα στα Τρίκαλα και αμέσως μπήκα στην ελεύθερη αγορά.Ασχολήθηκα με τον εμπορικό τομέα, διατηρώντας μια επιχείρηση μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και μια επιχείρηση παραγωγής κηπευτικών θερμοκηπίου. Η ενασχόλησή μου με την αγορά ήταν στενή και μάλιστα από το 2005 έως το 2016 ήμουν και εκλεγμένο μέλος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Τρικάλων, ενώ διετέλεσα και Γενικός Γραμματέας.

Τότε πήρατε την απόφαση να μπείτε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Παρ’ ότι μέλος της ΝΔ από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια, η αλήθεια είναι ότι τη δική μου ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σκηνή δεν την είχα φανταστεί καν. Θα έβαζα μάλιστα και στοίχημα λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές του 2014. Όμως, στις ευρωεκλογές του 2014 όλα άλλαξαν. Ένα τηλεφώνημα από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και μια πρόταση να κατέλθω ως υποψήφιος ευρωβουλευτής πραγματικά άλλαξαν τον ρου της ζωής μου. Μπήκα στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, έδωσα τον μεγάλο εκλογικό αγώνα και τελικά κατόρθωσα, μέσα σε διάστημα 30 ημερών, να συγκεντρώσω σχεδόν 53.000 ψήφους.

Τότε ξεκίνησε ουσιαστικά η ενασχόληση σας με την πολιτική;

Έκτοτε, μπορώ να ομολογήσω ότι ασχολήθηκα έντονα και ενεργά με την πολιτική, έχοντας μοναδικό στόχονα στηρίξω τους συμπολίτες μου στον Νομό Τρικάλων και να δώσω λύσεις σε ζητήματα, τα οποία για χρόνια απασχολούσαν τους πολίτες και τα οποία τα διαπίστωνα και εγώ κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας. Άλλωστε δεν είναι και λίγα τα 22 χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας. Στις εκλογές του 2019, οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους, με εξέλεξαν και μου έδωσαν ουσιαστικά τη δύναμη και την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω, όντας ένας από αυτούς.

Αυτά τα τρία χρόνια που είστε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά σας;

Η καθημερινότητά μου πλέον είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ανάγκες του κοινοβουλευτικού μας έργου. Είμαι διαρκώς σε κίνηση, ανάμεσα στα Τρίκαλα και στην Αθήνα. Στην καθημερινότητά μου, συναντώ πάντα τους συμπολίτες μου,ενώ συγχρόνως βρίσκομαι σε επαφή με κυβερνητικά στελέχη για επίλυση θεμάτωνπου αφορούν τον τόπο μας.

Συνεπώς, πρακτικά σε έναν μεγάλο βαθμό η καθημερινότητά μου άλλαξε. Ωστόσο, μερικά πράγματα παραμένουν πεισματικά ίδια. Προσπαθώ πάντα να ξεκλέβω χρόνο και να τον αφιερώνω στην οικογένειά μου.

Άξιζε τον κόπο η ενασχόλησή σας με την πολιτική;

Το αποτέλεσμα της επίλυσης ενός δίκαιου αιτήματος, και όταν για αυτήν τη λύση έχεις προσπαθήσει πολύ και ειλικρινά, δίνει από μόνο του την απάντηση, ότι ναι,αξίζει και με το παραπάνω η ενασχόληση με την πολιτική. Αρκεί ο αγώνας που κάνεις να είναι δίκαιος, στοχευμένος και αποτελεσματικός, θα έλεγα.

Κάνοντας έναν απολογισμό, αυτά τα τρία χρόνια που είστε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας ήταν περισσότερες οι αγωνίες ή οι χαρές που είχατε;

Υπήρχαν και χαρές και αγωνίες. Μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια ήταν χρόνια με πρωτόγνωρες και δύσκολες κρίσεις. Εάν πάντως θα χρησιμοποιούσα μια άλλη έκφραση για το τι συναίσθημα επικράτησε, αυτή θα ήταν ότι πάντα ένιωθα το βάρος της ευθύνης από την ιδιότητα του βουλευτή και ασφαλώς τη μεγάλη τιμή για την πολύτιμη εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και συνεχίζουν να μου δείχνουν οι συμπολίτες μου.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος στο πρόγραμμά σας; Πώς τον αξιοποιείτε;

Εάν και δύσκολο να βρεθεί πλέον ελεύθερος χρόνος, είναι δεδομένο ότι θα βρω πάντα χρόνο για τα παιδιά μου και την οικογένειά μου. Κάνουμε αρκετούς περιπάτους και ποδηλατάδα στην πόλη μας, αλλά και πολύ συχνά επισκεπτόμαστε κάθε άκρη του τόπου μας. Ο ορεινός μας όγκος και τα Μετέωρα είναι απίστευτου και μοναδικού κάλλους.

Η οικογένειά σας σάς στηρίζει στον κοινοβουλευτικό βίο;

Η οικογένειά μου είναι η δύναμή μου. Η σύζυγός μου, η Νίκη, με στηρίζει πάντα σε όλες μου τις επιλογές. Το ίδιο κάνω και εγώ. Έτσι προχωρούμε στη ζωή, αντλώντας δύναμη ο ένας από τον άλλον και φυσικά από τα παιδιά μας, την ψυχή της οικογένειάς μας.

Ποια Χριστούγεννα έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη σας;

Θυμάμαι πάντα με νοσταλγία τα πρώτα Χριστούγεννα και των τριών παιδιών μας. Το πώς βλέπουν και αισθάνονται τα παιδιά τα πρώτα τους Χριστούγεννα είναι πάντα μια εικόνα μαγική.

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας, τι εύχεστε να φέρει το νέο έτος;

Εύχομαι, από καρδιάς, υγεία σε όλους τους ανθρώπους. Υγεία και χαρά μέσα σε κάθε σπίτι. Εύχομαι να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον, να αφήνουμε το φως να μπαίνει στις ζωές μας και πάντα να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο