Ηκλεψύδρα για τη διεξαγωγή των εκλογών αρχίζει πλέον να μετράει αντίστροφα. Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός τα Χριστούγεννα, με καθαρό μυαλό, πήρε απόφαση. Βέβαια τίποτα δεν ανακοινώθηκε επίσημα. Άλλωστε είναι νωρίς!

Όμως, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, τα… παπαγαλάκια παίζουν τον κυριότερο ρόλο! «Μιλάνε». «Μεταφέρουν». «Λένε, ή αφήνουν να εννοηθούν, όλα όσα οι άλλοι σκέπτονται». Και φυσικά «βλέπουν αντιδράσεις», «τσεκάρουν» και «δείχνουν στα… αφεντικά, στην κυβέρνηση, τι πιστεύει ο λαός».

Σύμφωνα λοιπόν με το «σενάριο» που τα παπαγαλάκια… άφησαν να εννοηθεί, οι εκλογές πρόκειται να γίνουν –«κούμπωσαν» λένε πολλοί– στις 9 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων! Αυτή την ημερομηνία επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε οι επαναληπτικές, μιας και η «απλή αναλογική» έχει τον… πρώτο λόγο, να γίνουν τον Μάιο. Μέσα Μαΐου ή εκεί προς το τέλος! Βέβαια, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Και έτσι ο πρωθυπουργός εκπληρώνει την απόφασή του και φυσικά είναι συνεπής στην υπόσχεσή του «για εκλογές στο τέλος της θητείας»! Παράλληλα θα έχει περάσει ο βαρύς και επώδυνος χειμώνας. Δεν θα έχουμε τη μεγάλη πόλωση και την επικίνδυνη τοξικότητα που επιθυμούν και επιδιώκουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και φυσικά θα αποφύγουμε την οικονομική αναταραχή.

Αντίθετα, και αυτό θα είναι στα συν για την κυβέρνηση, θα έχουν «ωριμάσει τα οικονομικά μέτρα που έχει εξαγγείλει».  Είναι γεγονός πως από την αρχή του 2023 «καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης στο Δημόσιο. Έρχεται το 7,75 και αυξάνονται οι συντάξεις. Από τα τέλη Φεβρουαρίου θα αρχίσει να δίνεται η κάρτα αγοράς. Ακόμη, πριν από τις εκλογές πρόκειται να ανακοινωθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα αρχίσει να δίνεται από την 1 Μαΐου.

Και ασφαλώς, οι εκλογές που θα γίνουν στις 9 Απριλίου δεν φέρνουν εμπόδιο στις πανελλήνιες εξετάσεις. Και αυτό, επειδή οι κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές θα στηθούν πριν από τις εξετάσεις των παιδιών και των εγγονιών μας. Με εκλογικές αναμετρήσεις λοιπόν κάνει την εμφάνισή του το 2023, αφήνοντας πίσω του το γεμάτο με επικίνδυνες καταστάσεις 2022. Να φύγει… Να φύγει και να μην ξαναγυρίσει!

Δεν περάσαμε λίγα το 2022. Είχαμε συνέχεια της πανδημίας του κορονοϊού. Είχαμε χιόνια που σχεδόν απέκλεισαν την Αθήνα. Χιλιάδες ήταν τα αυτοκίνητα που έμειναν για πάνω από 24 ώρες αποκλεισμένα στα χιόνια, στην Αττική Οδό και αλλού. Από τον πάγο που σχηματίστηκε, χάθηκαν ζωές και έκλεισαν σπίτια. Είχαμε τον άδικο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με τα γνωστά αποτελέσματα. Είχαμε τις επικίνδυνες απειλές της Τουρκίας που, όπως μας προειδοποιεί, «θα έρθουμε βράδυ!». Είχαμε φωτιές σε τουριστικά μέρη, που δυστυχώς έγιναν στάχτη! Είχαμε πλημμύρες με καταστροφές. Είχαμε… Είχαμε πολλές και επώδυνες καταστάσεις μέσα στο 2022, δυστυχώς.
Ας ευχηθούμε όμως το εκλογικό 2023, που δειλά δειλά κάνει την εμφάνισή του, να φέρει κάθε καλό και κυρίως υγεία σε όλους.
Καλή χρονιά!

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο