Το στερνό«αντίο» είπαν στον βασιλιά της στρογγυλής θεάς,Πελέ, η Βραζιλία και τα εκατομμύρια φίλων του παγκοσμίως, την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023. Το εθνικό πένθος στη Βραζιλία μπορεί να κράτησε τρεις ημέρες, ο λαός όμως δήλωσε πως το δικό του πένθος θα διαρκέσει «για όλη του τη ζωή»! Στην κηδεία του παγκόσμιου ειδώλου, το φέρετρο με τον μεγάλο Πελέ κυκλοφόρησε στους δρόμους της πόλης Σάντος πριν από την ιδιωτική ταφή. Η συγκίνηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη όταν η πομπή πέρασε από «το Κανάλι 6, όπου μένει η Ντόνα Σελέστε, η μητέρα του Πελέ, που είναι πάνω από 100, αλλά επειδή πάσχει από άνοια δεν έχει καταλάβει τι έχει γίνει».

Ο Πελέ, ο μεγάλος των μεγάλων, ο καλύτερος των καλύτερων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο άνθρωπος που λατρεύτηκε όπως ο Θεός όχι μόνο από τους συμπατριώτες του, Βραζιλιάνους, αλλά από όλους, παίζει μπάλα πλέον με «τα αστέρια του ουρανού» στον παράδεισο! Όλοι εμείς που ζήσαμε από κοντά τις μαγικές ποδοσφαιρικές του στιγμές δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Όλα όσα έκανε με την μπάλα στον αγωνιστικό χώρο, στο χορτάρι, όλα θα περνάνε από μπροστά μας πάντοτε όπως μια καλογυρισμένη κινηματογραφική ταινία.

Εκείνο που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν ο ερχομός του Πελέ στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1961. Τότε, η Σάντος, ο Πελέ και η παρέα του έδωσαν φιλικά παιχνίδια στην Αθήνα. Έπαιξαν με την ΑΕΚ, την οποία κέρδισαν με 3-0. Με τον Παναθηναϊκό, που νίκησαν με 3-2. Και ηττήθηκαν από τον Ολυμπιακό με 2-1! Μάλιστα η ήττα αυτή κόστισε στον Πελέ και την παρέα του, αφού δεν μπορούσαν να το χωνέψουν! Να χάσουν από τον Ολυμπιακό του Πολυχρονίου (με το παιχνίδι του ο Έλληνας άσος κράτησε μακριά από την εστία του Θεοδωρίδη τον μάγο Πελέ!) του Στεφανάκου, του Κοτρίδη του Ψύχου, του Ποσειδώνα, του Σουρούνη και των ποδοσφαιριστών του «Θρύλου»; Δεν το πίστευαν!

Στις 4 Ιουλίου 1961, το «Απόστολος Νικολαΐδης» γέμισε νωρίς. Περισσότεροι από 25.000 φίλοι του Ολυμπιακού είχαν κατακλύσει το γήπεδο της Λεωφόρου. Δεν…έπεφτε καρφίτσα! Στις 9 το βράδυ η ομάδα του «Θρύλου» θα έπαιζε φιλικό αγώνα με τη Σάντος. Με την ομάδα του βασιλιά Πελέ. Όλοι πίστευαν πως η Σάντος, ο Πελέ και η παρέα του θα έκαναν… περίπατο. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον…ξενοδόχο, τον «Θρύλο»! Έτσι, ο Ολυμπιακός, με το γκολ του Ποδειδώνα στο 10’ και του Σουρούνη πριν από το τέλος του πρώτου 45λέπτου, προηγήθηκε της ομάδας του Πελέστο ημίχρονο με 2-0! Στο δεύτερο ημίχρονο, οι παίκτες της Σάντος φανερά εκνευρισμένοι προσπάθησαν με σκληρά μαρκαρίσματα να μπουν στην περιοχή του Ολυμπιακού. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν το σκορ σε 2-1, με γκολ που σημείωσε ο Ζίτο στο 50ό λεπτό. Με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα από τον διαιτητή, η Σάντος έφυγε από το γήπεδο νικημένη με 2-1! Είχαμε όμως και έναν Πειραιώτη φίλαθλο του Ολυμπιακού νεκρό.

Με την ευκαιρία πρέπει να υπογραμμίσω πως η Σάντος αλλά και οι άλλες ομάδες της Λατινικής Αμερικής, από τη δεκαετία του 1950, ταξίδευαν τους καλοκαιρινούς μήνες σε χώρες της Ευρώπης για να διαφημίσουν το ποδόσφαιρό τους. Έτσι, το καλοκαίρι του 1961, η Σάντος ήρθε και στην Ελλάδα, έχοντας στις τάξεις της τον βασιλιά του ποδοσφαίρου, τον Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, δηλαδή τον μυθικό Πελέ, που έπαιζε στη συγκεκριμένη ομάδα από τα 16 του χρόνια!

Μια εφημερίδα της Βραζιλίας έγραψε με πελώρια «ξύλινα» γράμματα την ημέρα της κηδείας του μάγου της μπάλας, Πελέ: «Ο Πελέ πέθανε, αν πράγματι ο Πελέ μπορεί να πεθάνει!». Και έχει δίκιο. Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο – Πελέ θα ζει για πάντα στην καρδιά μας!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο