Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, επεσήμανε την αδυναμία επίτευξης της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τον ορισμό μελών στις ανεξάρτητες αρχές του Συνηγόρου του Πολίτη, του ΕΣΡ, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι οι διερευνητικές επαφές που έχει το τελευταίο διάστημα με τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις δεν βγάζουν «λευκό καπνό» με αποτέλεσμα το θέμα ορισμού νέων μελών στις Ανεξάρτητες Αρχές να μην εισάγεται στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η Διάσκεψη, αποτελείται από 25 μέλη με τους 13 να ανήκουν στην ΚΟ της ΝΔ και 12 στην αντιπολίτευση. Υπό αυτά τα δεδομένα απαιτούνται τουλάχιστον 15 θετικές ψήφοι για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείται για την έγκριση διορισμού των προτεινόμενων στις Αρχές.

Ο κ. Τασούλας παραδέχθηκε μάλιστα πως η προεκλογική περίοδος που ήδη έχει ξεκινήσει επιβαρύνει αρκετά τις σχετικές συνομιλίες και την πιθανότητα συναινέσεων.

Πάντως, τα μέλη των οποίων η θητεία έχει ήδη λήξει παραμένουν στην θέση τους μέχρι τον ορισμό νέων που όπως όλα δείχνουν θα γίνει μετά τις εκλογές.