Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα (16/1), όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωση η οικογένειά του.

Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί στο Τατόι, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών, χωρίς να έχει γίνει γνωστό η ώρα.

Ερωτικό παραμένει το αν τελικά θα γίνει το λαϊκό προσκύνημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, γίνεται μία συζήτηση για προσκύνημα λίγων ωρών χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί αν θα είναι από το βράδυ της Κυριακής ή από την Δευτέρα το πρωί, στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου, δίπλα στην Μητρόπολη της Αθήνας.

Την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η οικογένεια έχει καλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα. Χθες Τετάρτη, ο κ. Βαρθολομαίος έκανε τρισάγιο στη μνήμη του Κωνσταντίνου.

Χθες το πρωί της Τετάρτης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος να κηδευτεί ως ιδιώτης.

Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στα μέλη της οικογενείας του τέως βασιλιά και του Μέγαρου Μαξίμου όταν και οι ίδιοι πια γνώριζαν πως η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε.

Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία, Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Στη Μητρόπολη Αθηνών συνηθίζεται να γίνονται τελετές με συγκεκριμένες τιμές σε εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα της μεταπολιτευτικής ελληνικής δημοκρατίας. Η κυβέρνηση όμως, αρνήθηκε το λαϊκό προσκύνημα ειδικά στη Μητρόπολη λόγω συμβολισμού, καθώς ο τέως βασιλιάς δεν έχει αυτήν την ιδιότητα.

Επετράπη ωστόσο στην οικογένεια να έχει την επιλογή να αποδώσουν με όποιες τιμές θέλουν ιδιωτικώς στο Τατόι.

Η Μητρόπολη Αθηνών αναμένεται να κατακλυστεί την ερχόμενη Δευτέρα από εκπροσώπους βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη, που θα παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στο σημείο, στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου, έχουν ξεκινήσει να εργάζονται ειδικά συνεργεία για να απομακρύνουν τους κορμούς και τα κλαδιά καμένων δέντρων που έχουν μείνει από την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021.

Επίσης, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες για τα μέτρα ασφαλείας, καθώς η Ελλάδα περιμένει απαντήσεις από τις πρεσβείες για τα ονόματα που θα έρθουν στην χώρα μας. Οι αρχές ενδιαφέρονται και για τον χρόνο παραμονής τους στη χώρα. Η ΕΛ.ΑΣ έχει αρχίσει να φτιάχνει το δικό της επιχειρησιακό σχέδιο, όσο καθυστερούν οι απαντήσεις..

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εκτιμάται ότι θα είναι ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου, Γουίλιαμ, καθώς ήταν και νονός του. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκπροσώπους θα στείλουν οι βασιλικές οικογένειες της Δανίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας.

Η αδερφή του Σοφία, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, βρίσκεται στην Αθήνα, αφού ταξίδεψε απευθείας από το Βατικανό, όπου είχε μεταβεί στην κηδεία του Βενέδικτου XVI, εκπροσωπώντας την χώρα της, συνοδευόμενη από τον υπουργό εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

Ο βασιλιάς Κάρολος, ξάδελφος του Κωνσταντίνου, βάσει πρωτοκόλλου δεν θα παραστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, ο Κάρολος επικοινώνησε με τη σύζυγο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία και με τον γιο του, Παύλο, εκφράζοντας τη θλίψη του.

Πηγή: iefimerida.gr