Μέσω της ΕΥΠ, «η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, παρακολουθούνταν και παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα αλλά και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων», επισημαίνει ο Γιώργος Παπαηλιού.

Ταυτόχρονα, «τα λαϊκά και μεσαία νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν μία αφόρητη καθημερινότητα, με την ακρίβεια να καλπάζει». Μέσα σ’ αυτήν την κοινωνική πραγματικότητα, οι πολίτες θα κρίνουν την κυβέρνηση, που είναι, «επικίνδυνη για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου», θεωρεί ο βουλευτής Αρκαδίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βεβαιότητα πως θα είναι πρώτος στις εκλογές, παρά τις δημοσκοπήσεις που δίνουν πρωτιά στη ΝΔ. Πώς καταλήγετε σ’ αυτήν σας τη βεβαιότητα;

Οι δημοσκοπήσεις συνιστούν χρήσιμο αντικείμενο για τη μελέτη των τάσεων της κοινής γνώμης, ποιοτικά και ποσοτικά.Τα τελευταία χρόνια,πολλές από αυτές, ιδίως στην πρόθεση ψήφου, «έχουν πέσει έξω» για λόγους μεθοδολογικούς αλλά και πολιτικούς. Εξάλλου, «δημοσκόπηση» διεξάγει ο κάθε πολίτης στον χώρο όπου ζει, κινείται, εργάζεται και εν γένει λειτουργεί καθημερινά.

Η οικονομική, κοινωνική και θεσμική κατάσταση που οι Έλληνες πολίτες βιώνουν τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» οδηγεί στην καλύτερη αποτύπωση των σκέψεων, των απόψεων, των συμπερασμάτων που θα συναγάγουν και συνακόλουθα των επιλογών στις οποίες θα προβούν.

Συνεπώς, ας περιμένουμε, η πλέον αξιόπιστη και έγκυρη δημοσκόπηση είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κρίνετε πως το σκάνδαλο των υποκλοπών έφθειρε περισσότερο την κυβέρνηση ή οι ανατιμήσεις στην αγορά και οι αδυναμίες στο ΕΣΥ;

Δεν τίθεται θέμα προτεραιοτήτων στα θέματα που προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση. Και τα θεσμικά και τα οικονομικά ζητήματα ενδιαφέρουν τους πολίτες και συνεπώς, λόγω της πολιτικής της, την φθείρουν.

Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών, αφού υπάρχουν σημαντικότατα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι μέσω της ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, παρακολουθούνταν και παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες, αλλά και ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για σκάνδαλο! Και αυτό συνοδεύεται από το σκάνδαλο της επιχείρησης συγκάλυψής του με όλες τις κυβερνητικές πράξεις και παραλείψεις (μη κλήση ουσιωδών μαρτύρων, επίκληση του απορρήτου από όσους εκλήθησαν κ.λπ.).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με μια πρωτοφανή απολύτως αντισυνταγματική κίνησή του, εξέδωσε «γνωμοδότηση», βάσει της οποίας η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) παύει να έχει τις αρμοδιότητες που τις εκχωρεί το Σύνταγμα, καθιστώντας την «ένα πουκάμισο αδειανό», και επιπλέον εκφοβίζει, απειλεί και εκβιάζει τους λειτουργούς της ΑΔΑΕ με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις(!) επειδή ασκούν τις αρμοδιότητές τους και πράττουν το καθήκον τους.

Έτσι η Δικαιοσύνη εργαλειοποιείται και, με ευθύνη της κυβέρνησης, καθίσταται μέρος της θεσμικής κρίσης, της κρίσης δημοκρατίας που ταλανίζει τη χώρα.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες, τα λαϊκά και μεσαία νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν μία αφόρητη καθημερινότητα, με την ακρίβεια να καλπάζει και την κρίση ενέργειας να επιδεινώνει την κατάσταση.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και εκτίναξη του κινδύνου φτώχειας, αφού η αύξηση των μισθών κυμαίνεται μόλις στο ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου και οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται από το 2020 και μετά.

Όσον αφορά το ΕΣΥ, αυτό έχει βρεθεί στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, που προωθεί την ιδιωτικοποίησή του υπέρ των μεγάλων και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων, στο πλαίσιο αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.

Τι περισσότερο και καλύτερο θα προσέφερε στην ελληνική κοινωνία μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήδη έχει παρουσιάσει τη βασική στρατηγική για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αντιστροφή της ζοφερής κατάστασης,των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, πάταξη της αισχροκέρδειας,δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων με αύξηση του κατώτατου μισθού, δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που «πνίγει» την οικονομία, με «κούρεμα» και μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα,με έκτακτη φορολόγηση των, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, (υπερ)κερδών των τραπεζών, παρόχων ενέργειας, διυλιστηρίων, σούπερ-μάρκετ αλλά και πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας.

Ποιοι είναι οι εν δυνάμει σύμμαχοί σας για μια προοδευτική διακυβέρνηση; Κρίνετε πως έχουν λειανθεί οι όποιες αντιθέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, που εκφράζουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, μετά τη λαϊκή ετυμηγορία των επικείμενων εκλογών, να συγκροτήσουν μία προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ώστε να ανατραπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και να αλλάξει η πορεία της χώρας προς προοδευτική κατεύθυνση.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο