Μέτρα που αφορούν συνταξιούχους, εργαζόμενους νέους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες πρόκειται να εξαγγείλει μέχρι τον Μάρτιο η κυβέρνηση.

«Πακέτο» μέτρων, που αφορά συνταξιούχους, νέους εργαζόμενους, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, και περιλαμβάνει κατώτατο μισθό έως και 800 ευρώ, δώρο Πάσχα, νέα μείωση εισφορών, σταδιακή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και αφορολόγητο πετρέλαιο, πρόκειται να εξαγγείλει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα έως το Πάσχα.

Τα μέτρα, όπως είπε κυβερνητική πηγή στο «Π», αποτελούν τον «οδικό χάρτη» για την επόμενη 4ετία και είναι πλήρως κοστολογημένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή προγράμματος της ΝΔ ολοκλήρωσε πριν από μέρες τη σύνταξη του στρατηγικού οικονομικού πλάνου της.

Το πρόγραμμα βρίσκεται στα χέρια τριών ανθρώπων που έχουν και την ευθύνη για την κοστολόγηση και την τεκμηρίωσή του: στον υπουργό Άκη Σκέρτσο, στον υπεύθυνο προγράμματος Χάρη Θεοχάρη και στον αν. υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη. Η επεξεργασία γίνεται παράλληλα ανά υπουργικό τομέα, ενώ αποφασιστικό ρόλο για τις τελικές ρυθμίσεις έχει ο υπουργός Απασχόλησης Κωστής Χατζηδάκης.

Το βάρος πέφτει πρωτίστως στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Το κεντρικό σύνθημα είναι «καλύτεροι μισθοί για καλύτερες μέρες» κι γι’ αυτόν τον λόγο κινήθηκε ήδη η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, με στόχο το ποσοστό αύξησης να υπερκαλύψει τον πληθωρισμό, που έκλεισε στο 9,6% το 2022. Με βάση αυτό το σενάριο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί αυτόματα περίπου στα 800€ και ταυτόχρονα θα αυξηθούν αναλογικά σειρά επιδομάτων (ανεργίας, μακροχρόνια ανέργων, παιδιών, μονογονεϊκών οικογενειών κ.ά.). Παράλληλα, στο πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για (εκ νέου) σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2024, έτσι ώστε και οι μισθοί να αυξηθούν και να συγκρατηθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις.

Επίσης θεωρείται δεδομένη η καταβολή δώρου Πάσχα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο κατά ορισμένες πληροφορίες θα είναι 600 ευρώ. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση θα διαμορφωθεί ανάλογα με την «περίμετρο», δηλαδή τον αριθμό των συνταξιούχων που η κυβέρνηση θα επιλέξει να δώσει τα χρήματα. Υπάρχουν όμως και προτάσεις να καταβληθεί μισή σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους.

Το βάρος επίσης θα πέσει στους μισθωτούς και κυρίως στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή αυτούς που κατά τεκμήριο βρίσκονται στη μεσαία τάξη. Βασικός στόχος είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που είναι το τελευταίο μνημονιακό μέτρο και επιβαρύνει με 1.000 ευρώ τον χρόνο όλες τις ατομικές και μικρές επιχειρήσεις και με 600 τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλους όσοι αμείβονται με ΔΠΥ (το γνωστό «μπλοκάκι»).

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί ρεαλιστικό και εφικτό τον στόχο να απαλλαγούν οι αγρότες από τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο το οποίο έχει ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 160 εκατ. Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην επιδότηση της τιμής του πετρελαίου για τους αγρότες και την παραγωγή, αλλά η επιτροπή προγράμματος και ο Γ. Γεωργαντάς, που εξετάζουν το πακέτο παροχών για τους αγρότες, θεωρούν ότι μπορεί να ληφθεί η γενναία απόφαση απαλλαγής των αγροτών από τον ΕΦΚ, αν κλείσουν, όπως λένε, τα παράθυρα λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής.

Στο τραπέζι των συζητήσεων της επιτροπής προγράμματος έχει τεθεί και η πρόταση το τέλος επιτηδεύματος να καταργηθεί σταδιακά σε δύο χρόνια. Το μισό φέτος και το δεύτερο μισό το 2024. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει στο «Π» κυβερνητική πηγή, οι οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν για τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα δεν θα πρέπει να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα και την επίτευξη του βασικού στόχου του Προϋπολογισμού για την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, έστω και αν αυτά είναι μόλις 1% του ΑΕΠ για το 2023 (δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ). Κι αυτό, γιατί ο στόχος αυτός αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο