Τα χαρτιά της ανοίγει, μιλώντας στο «Π», η υποψήφια δήμαρχος Σαλαμίνας και πρώην αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, η οποία«καταθέτει» τον σχεδιασμό της και τις προτάσεις της παράταξής της, ενώ κάνει και έναν απολογισμό του έργου της στην Αντιπεριφέρεια Νήσων Αττικής.

Ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας για δήμαρχος Σαλαμίνας. Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μία ομολογουμένως δύσκολη απόφαση για εμένα, που θα καθόριζε σημαντικά την αυτοδιοικητική μου πορεία. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε ευθύνη για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και γι’ αυτό θα πρέπει να αναλαμβάνουμε δράση όπου και όπως μπορούμε. Η δική μου ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ικανοποιεί το χρέος μου απέναντι στο νησί μου, τη Σαλαμίνα, το χρέος μου απέναντι στη νέα γενιά, στα παιδιά μας. Από τη θέση της αντιπεριφερειάρχη έκανα τον δικό μου προσωπικό αγώνα για προσφορά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, την οποία είμαι υπερήφανη που υπηρέτησα για 3,5 ολόκληρα χρόνια, εστιάζοντας σε σημαντικά προβλήματα των νησιωτών. Όσο ο χρόνος όμως περνούσε και οι άλλοι οι δήμοι προχωρούσαν με υψηλές απορροφήσεις και εντάξεις έργων, ο Δήμος Σαλαμίνας παρουσίαζε μια αδικαιολόγητη στασιμότητα και προχειρότητα. Το γεγονός μάλιστα ότι η δημοτική αρχή αδιαφορούσε πλήρως στις συνεχείς ευκαιρίες που δίναμε τόσο εγώ η ίδια όσο και ο περιφερειάρχης, επιδιδόμενη μάλιστα σε μικροπολιτικές τακτικές εναντίον της Αντιπεριφέρειας Νήσων και της Περιφέρειας Αττικής, με έθεσε σε ένα σημαντικό δίλημμα. Βλέποντας τις ευκαιρίες για τη Σαλαμίνα να περνούν ανεκμετάλλευτες από τα χέρια της δημοτικής αρχής, το να παραμείνω ως υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής θα με ικανοποιεί ως άνθρωπο της αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως ως Σαλαμίνια; Οπότε μετά από ώριμη σκέψη πήρα τη μεγάλη απόφαση!

Ποια είναι η δική σας πρόταση για τη Σαλαμίνα; Πώς οραματίζεστε τον δήμο, αν σας επιλέξουν οι πολίτες;

Δικό μας όραμα είναι ένας δήμος ανοικτός και προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως! Δεσμευόμαστε πως δεν θα αφήσουμε τις ευκαιρίες της Σαλαμίνας να πάνε χαμένες!Δεν θα αφήσουμε η Σαλαμίνα να μη διεκδικήσει τους πόρους που της αναλογούν από το Νέο ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ Αττικής και τα τομεακά προγράμματα! Οι πολίτες δεν θα επιβαρύνονται με χρέη που δεν τους αναλογούν! Δεν θα αφήσουμε την περαιτέρω υποβάθμιση του νησιού μας σε ξηρά και θάλασσα! Η Σαλαμίνα και τα παιδιά της δεν πρέπει να χάσουν άλλες ενεργειακές αναβαθμίσεις για τις ταλαιπωρημένες σχολικές μας υποδομές! Η ιστορία αυτού του νησιού, ο πολιτισμός του και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν ! Η πορεία μας στον δήμο θα στηρίζεται σε διαχρονικές αρχές και αξίες, όπως η εντιμότητα και η ειλικρίνεια! Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας, στους φίλους μας, τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, στους ίδιους μας τους εαυτούς!

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στη Σαλαμίνα;

Αυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξει, για αρχή, είναι η νοοτροπία των διοικούντων. Όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ισχύος, βρισκόμαστε εκεί ακριβώς γιατί το επέλεξαν οι πολίτες. Για εκείνους εργαζόμαστε, για εκείνους αγωνιζόμαστε και σε εκείνους πρέπει να λογοδοτούμε. Οπότε καθημερινά δίνουμε εξετάσεις, κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια! Το ότι τοποθετηθήκαμε σε μία θέση δεν σημαίνει ότι εδώ τελειώνουν οι υποχρεώσεις μας απέναντι στον πολίτη! Έχουμε χρέος να εργαστούμε με αφοσίωση, σύνεση και ειλικρίνεια, διεκδικώντας για τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας το καλύτερο δυνατό! Οι πολίτες της Σαλαμίνας κουράστηκαν από τις κινήσεις εντυπωσιασμού, τα πολιτικά πυροτεχνήματα και τις αλαζονικές συμπεριφορές… Ήρθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα!

Θα σταθώ στην προηγούμενη ιδιότητά σας, της αντιπεριφερειάρχη. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι πετύχατε σε αυτόν τον τομέα;

Η θέση μου στην Αντιπεριφέρεια ήταν για εμένα μία μοναδική εμπειρία ζωής. Είχα την ευκαιρία να εστιάσω σε χρόνια ζητήματα που απασχολούσαν τα νησιά και να εργαστούμε για την ένταξη αλλά και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων που είχαν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν ο υποθαλάσσιος αγωγός υδροδότησης της Αίγινας. Στα Κύθηρα καταφέραμε να ολοκληρώσουμε σημαντικά έργα οδοποιίας, αλλά και το μεγάλο έργο της δημιουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Στην Ύδρα, ολοκληρώσαμε μία σειρά από λιμενικά έργα, αλλά και κατορθώσαμε την ένταξη του έργου δημιουργίας ελικοδρομίου. Στις Σπέτσες προχωρήσαμε το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού αλλά και το έργο αποκατάστασης του Αρχοντικού του εθνικού μας ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου. Στην Τροιζηνία και στα Μέθανα προχωρήσαμε σε έργα οδοποιίας αλλά και σε αστικές αναπλάσεις. Και, φυσικά, στη Σαλαμίνα καταφέραμε την ολοκλήρωση έργων που αντιμετώπιζαν χρόνια κωλύματα, όπως αυτό της διαχείρισης των όμβριων στον κεντρικό κόμβο, η αποκατάσταση των αντλιοστασίων στα Παλούκια, η Βιβλιοθήκη των Αμπελακίων κ.ά. Επίσης φροντίσαμε για τη συνέχιση έργων όπως του Κέντρου Νεότητας, της Αναβάθμισης των Αθλητικών Εγκαταστάσεων κ.ά. Τέλος, πιστεύοντας στις δυνατότητες της Σαλαμίνας, προχωρήσαμε στην ένταξη νέων έργων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξή της, όπως η μελέτη λιμενίσκου τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η δημιουργία πρόσβασης στο σπήλαιο του Ευριπίδης και την Ακρόπολη των Κανακίων, ένα μεγάλο έργο οδοποιίας, το ψηφιακό μουσείο ανάδειξης της ιστορίας του νησιού κ.ά. Με άλλα λόγια, προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα των νησιών, στοχεύοντας παράλληλα στην ισόρροπη ανάπτυξή τους, σεβόμενοι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο