Η αναγκαιότητα συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κεντρικής Διοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία και τη σωτηρία των δασών, βρέθηκε στο επίκεντρο των τοποθετήσεων όσων συμμετείχαν στην έναρξη του 2ου Forum του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Κεντρικό θέμα του Forum το οποίο διεξάγεται το διήμερο (23-24/1) είναι «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη ημέρα».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατά την τοποθέτηση του συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ και Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο για το σημαντικό έργο το οποίο έχει επιτελέσει σε συνεργασία με τους συναδέλφους του, ενώ επισήμανε ότι πρωτοβουλίες όπως η διεξαγωγή του forum συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών ζητημάτων και στην ουσιαστική λήψη μέτρων για την προστασία των δασών μας. Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε, τόσο στα χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται για σημαντικά έργα προστασίας του περιβάλλοντος και των δασών, όσο και στην ανάγκη θωράκισης του Υμηττού μπροστά στην κλιματική κρίση. Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι ο Υμηττός έχει τεράστια περιβαλλοντική αξία για την Αττική και τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταρτήσει ένα σχέδιο για την προστασία των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και πλημύρες, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε έργα και προγράμματα που υλοποιούνται με την αξιοποίηση πόρων της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΠΑ στους 11 δήμους του ΣΠΑΥ. Ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά και στο καθοριστικό ρόλο των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας.

Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με τοποθετήσεις Υπουργών, Υφυπουργών Γενικών Γραμματέων, του Περιφερειάρχη Αττικής,  δημάρχων,  εκπροσώπων θεσμικών φορέων, καθηγητών πανεπιστημίων, εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων κ.α.

Το καλωσόρισμα και την έναρξη των εργασιών οι οποίες διεξάγονται στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» της Αργυρούπολης, κήρυξε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

Ειδικότερα, τοποθετήσεις και ομιλίες κατά την έναρξη του Forum πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο Κωνσταντίνος Αραβώσης Γενικός Γραµµατέας ∆ασών ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Χρήστος Σπίρτζης,  ο γραμματέας κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος ΚΕ∆Ε και ∆ήµαρχος Τρικκαίων ∆ηµήτρης Παπαστεργίου, κ.α.. Στο forum παραβρέθηκαν επίσης και συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης νοτίου τομέα Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χάρης Ρώμας, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, Κώστας Συνολάκης, ο ∆ρ. Ευθύµης Λέκκας Καθηγητής ∆υναµικής Τεκτονικής Εφαρµοσµένης Γεωλογίας και ∆ιαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος,  ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας,  οι βουλευτές, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Τόνια Αντωνίου, η πρώην Υπουργός Θ. Φωτίου, η π. Αντιπεριφερειάρχης Δήμητρα Νάνου, ο  Ηλίας Αποστολόπουλος Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, ο Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας, ο Δημήτρης Κιούσης Δήμαρχος Κρωπίας, ο  Αναστάσιος Μπινίσκος Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού, ο Χρήστος Βοσκόπουλος Δήμαρχος Καισαριανής, ο Βασίλης Ζορμπάς Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, ο Γιώργος Χατζηδάκης Δήμαρχος Ηλιούπολης, ο Γρηγόρης Κατωπόδης Δήμαρχος Βύρωνα,  ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο Βασίλης Θώδας Δήμαρχος Ζωγράφου, κ.α. δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

Πατούλης: «Η κλιματική κρίση μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά την τοποθέτηση του τόνισε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της εποχής μας αφορά την αντιμετώπιση και προσαρμογή μας στην κλιματική κρίση» και επισήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Η  Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη ολοκληρώσει την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφερειακής ενότητας, καθώς και τις συνέργειες με τα σχέδια προσαρμογής των όμορων Περιφερειών μας, στο πλαίσιο μίας βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της Αττικής απέναντι στην κλιματική κρίση.
Έχουμε ήδη αρχίσει την υλοποίηση μέτρων και δράσεων προσαρμογής,  με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Κλιματική Αλλαγή και την πρώτη της πιλοτική εφαρμογή στον τομέα των υδάτων και πλημμυρών που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής.
Προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση δράσεων στον τομέα των Μεταφορών και Υποδομών που είναι ένας από τους πλέον ευάλωτους τομείς της Περιφέρειας Αττικής στην κλιματική αλλαγή καθώς στους άλλους υπόλοιπους τομείς που η Αττική παρουσιάζει υψηλή τρωτότητα.

Έργα στους Δήμους του ΣΠΑΥ

Ως Περιφέρεια Αττικής υλοποιούμε μια σειρά σημαντικών έργων, δημοτικών και διαδημοτικών, σε όλους τους Δήμους του ΣΠΑΥ. Επιτρέψτε μου να αναφέρω σύντομα τα πλέον εμβληματικά, τα οποία συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στο όραμα του Συνδέσμου σας.

Μόνο από το ΠΕΠ Αττικής χρηματοδοτούμε αντιπλημμυρικά έργα ύψους 38 εκ. ευρώ, με άμεσους ωφελημένους τους Δήμους Κρωπίας, Ηλιουπόλεως και Παιανίας αλλά και με σημαντικό διαδημοτικό -περιφερειακό χαρακτήρα που διασφαλίζουν την αντιπλημμυρική προστασία των δήμων πέριξ του Υμηττού.

Από ίδιους και άλλους πόρους, υλοποιούνται έργα 20 εκατομμυρίων ευρώ για διαχείριση όμβριων υδάτων και άρση καταπτώσεων πρανών ρεμάτων στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καισαριανής και Παπάγου – Χολαργού.

Και φυσικά υλοποιείται το εμβληματικό έργο της συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεση ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου-Παιανίας με προϋπολογισμό 113 εκ. ευρώ.

Πέραν αυτών, η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί 22 έργα με δικαιούχους τους δήμους του Συνδέσμου σας, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν:

·         η ανέγερση νέου Δημαρχιακού μεγάρου του Δήμου Αγίας Παρασκευής, με Π/Υ της τάξης των 12 εκ. ευρώ

·         η ποιοτική – περιβαλλοντική και εμπορική ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της δημοτικής κοινότητας Δάφνης του Δήμου Δάφνης Υμηττού, Π/Υ 7,9 εκ. ευρώ

Διαχείριση Στερεών αποβλήτων

Άλλο ένα πεδίο σημαντικής συνεισφοράς εκ μέρους της Περιφέρειας, αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τη συνεισφορά μας στα ζητήματα ανακύκλωσης μέσω του ΕΔΣΝΑ. Γνωρίζετε όλοι ότι στο κέντρο της πολιτικής μας είναι η στροφή της Αττικής προς την κυκλική οικονομία, με απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή αλλά και στη διακριτή συλλογή βιοαποβλήτων με στόχο την άμεση ανακούφιση του ΧΥΤΑ Φυλής. Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει διαγωνισμούς ύψους 800 εκ. ευρώ για τις αναγκαίες μονάδες επεξεργασίας των υπολειμμάτων και σύντομα θα αρχίσουν να οριστικοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες δημοπράτησης.

Στα πλαίσια αυτά, υποστηρίζουμε όλους τους Δήμους, προφανώς και τα μέλη του ΣΠΑΥ, στη δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης.

Έχουν ήδη τοποθετηθεί 4 πολυκέντρα ανακύκλωσης και 21 επιφανειακές και υπόγειες γωνιές ανακύκλωσης στους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Αργυρούπολης – Ελληνικού, Δάφνης – Υμηττού, Ηλιούπολης και Παπάγου Χολαργού.

Έχουμε ήδη διανείμει 22 υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων και έρχονται άλλα 12 εντός των επόμενων μηνών, σύνολο δηλαδή 34, στους δήμους – μέλη του ΣΠΑΥ.

Έχουμε ήδη διανείμει 4.000 καφέ κάδους για τη διακριτή διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων και έρχονται σύντομα άλλοι 3.250 καφέ κάδοι, σύνολο δηλαδή 7.250, στους δήμους – μέλη του ΣΠΑΥ.

Δεν είναι όμως μόνο τα έργα που υλοποιούμε και η στρατηγική μας για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας στα θέματα χωροταξίας και χωρικού σχεδιασμού. Ξεχωρίζω ανάμεσα στα πολλά που έχουν γίνει:

·         Τη δημιουργική συνεισφορά της Περιφέρειας Αττικής στη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Προστασίας Ορεινού Όγκου Υμηττού. To Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού αναμένεται προς έκδοση μετά από πρόταση των συναρμοδίων Υπουργών,  αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του από το ΣτΕ .

·         Τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της μελέτης τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βύρωνα, από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και ακολούθως τη συνεισφορά μας στη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

·         Τη θετική συνεισφορά μας στη διαβούλευση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Δ.Κ. Παπάγου του Δήμου Παπάγου –Χολαργού και την επεξεργασία και θετική εισήγηση στο ΣΥΠΟΘΑ Π.Ε. Βορείου Τομέα της Πολεοδομικής Μελέτης αναθεώρησης του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού σχεδίου.

Καθοριστικός ο ρόλος των εθελοντών

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Συνδέσμου σας. Αναφέρομαι στην έντονη παρουσία και δράση των εθελοντικών ομάδων που έρχονται από όλους τους δήμου. Και χαιρετίζω και την παρουσία πολλών εκ των εθελοντών στη σημερινή συνεδρίαση. Γνωρίζουμε όλοι ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση μόνο των κυβερνήσεων και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Καθένας από μας μπορεί να συμμετάσχει στην προστασία του πλανήτη από την ρύπανση και την ασφυξία που προκαλείται από όλα τα είδη των υπολειμμάτων και και των αποβλήτων που “παράγονται” από εμάς τους ίδιους. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη και προνόμιο ταυτόχρονα, για όλους μας.   Οφείλουμε να καθοδηγούμαστε καθημερινά από την παλιά ινδιάνικη παροιμία που λέει ότι «Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας». Θέλω εδώ να εκφράσω τον ειλικρινή θαυμασμό μου για το επίπεδο της οργάνωσης, τη μαζική συμμετοχή αλλά και την ενεργοποίηση που επιδεικνύουν οι 12 εθελοντικές ομάδες του συνδέσμου σας. Σας διαβεβαιώνω ότι η Περιφέρεια Αττικής θα είναι στο πλευρό σας και για την υλοποίηση του προγράμματος «Υμηττός 365» και τη μεγάλη εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία του Υμηττού και τις 365 μέρες του χρόνου.

Με έργα και όχι με λόγια αποδεικνύουμε καθημερινά ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι στο πλάι του Συνδέσμου και των δήμων – μελών του

Συστρατευόμαστε στο κοινό μας όραμα για την προστασία, την ανάδειξη και την αναγέννηση του Υμηττού.  Θα στηρίξουμε την προσπάθεια να συνδεθεί αρμονικά ο Υμηττός με το πάρκο που θα δημιουργηθεί μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί εύκολα να συνδυάσει μία δραστηριότητα στο βουνό με ένα περίπατο στο πάρκο και την παραλιακή ζώνη.  Το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ θα δρομολογήσουμε το σύνολο των μελετών και έργων δενδροφυτεύσεων και ανάπλασης του Υμηττού, έτσι ώστε όλοι μαζί, εθελοντές, πολίτες, Δήμοι και Περιφέρεια να καταφέρουμε να αναδείξουμε τον Υμηττό σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς και περιβαλλοντικής ανάπτυξης».