Ο Τζο Μπάιντεν, μετά την απόφαση του Βερολίνου να στείλει Leopard στην Ουκρανία, ανακοίνωσε με τη σειρά του την αποστολή 31 αρμάτων μάχης τύπου Abrams, αξίας 400 εκατ. δολαρίων, προς το Κίεβο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε με ομιλία του εστίασε στη στήριξη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, την ώρα που η Μόσχα, δια του πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, εξαπέλυσε απειλές, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη πρόκληση» κατά του Κρεμλίνου.

«Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να στείλουν άρματα μάχης, δικαιολογώντας τη συγκεκριμένη κίνηση με ισχυρισμούς περί ενίσχυσης άμυνας, κάτι τέτοιο δεν θα δουλέψει», ανέφερε ο πρεσβευτής.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία, θα πιέσει τους Δυτικούς συμμάχους της να της παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως τα αμερικανικά F-16, αφού εξασφάλισε τα άρματα μάχης που ζητούσε, ανέφερε ένας σύμβουλος του υπουργού Άμυνας.

Το Κίεβο κέρδισε μια σημαντική ώθηση για τις στρατιωτικές δυνάμεις του αφού η Γερμανία συμφώνησε να δώσει βαρέα άρματα και οι ΗΠΑ αναμένεται να κάνουν μια παρόμοια ανακοίνωση εντός των επόμενων ωρών.

«Ο επόμενος μεγάλος σκόπελος θα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη», είπε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας διαθέτει έναν στόλο γερασμένων μαχητικών της σοβιετικής εποχής, τα οποία κατασκευάστηκαν προτού ακόμη η χώρα να κηρύξει την ανεξαρτησία της, πριν από 31 χρόνια. Τα αεροπλάνα αυτά χρησιμοποιούνται για αποστολές αναχαίτισης και για επιθέσεις εναντίον των ρωσικών θέσεων.

«Αν τα πάρουμε (τα δυτικά μαχητικά) τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης θα είναι τεράστια. Όχι μόνο τα F-16: αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, αυτό θέλουμε», είπε ο Γιούρι Σακ.

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής στο ινστιτούτο μελετών RUSI του Λονδίνου, είπε ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία θα ωφεληθεί πολύ από τα δυτικά μαχητικά. Ωστόσο, σε ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε ότι τα αεροσκάφη αυτά θα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από τους ρωσικούς πυραύλους εδάφους-αέρος και θα αναγκάζονται να πετούν πολύ χαμηλά κοντά στη γραμμή του μετώπου, κάτι που θα μείωνε δραματικά το βεληνεκές των πυραύλων τους και θα περιόριζε τις δυνατότητες να πλήττουν στόχους.