Τις εντυπώσεις από την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, η οποία απερρίφθη, έκλεψε αναμφίβολα ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Η πρόταση, ως αναμενόταν, καταψηφίστηκε, καθώς σε σύνολο 299 ψηφισάντων, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 143 βουλευτές και 156 καταψήφισαν.

Ωστόσο, με χιούμορ και ετοιμόλογος, ο πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε σε… σταρ της – κατά τα άλλα αναμενόμενης – τριήμερης διαδικασίας. Οι ατάκες που πέταξε άφησαν… εποχή, ενώ αποφόρτισαν σε κρίσιμες στιγμές και την ένταση στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής.

Μάλιστα έγινε και… τρεντ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (πράγμα ακραίως σπάνιο για Πρόεδρο Βουλής) με τους περισσότερους να συμφωνούν: «Μεγάλο τρολ ο Τασούλας!»

Μια από τις κορυφαίες ατάκες του κ. Τασούλα, ήρθε όταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στην κατάθεση πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, απαγγέλλοντας την εισαγωγή από τον «Λόγο περί αδυνάτου» του Λυσία («είναι μεγάλη η ευκαιρία που μου δίνετε και σας ευγνωμονούμε»).

«Θα έχουμε και μετάφραση, μην ανησυχείτε» σχολίασε από μικροφώνου ο πρόεδρος της Βουλής, προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλη στιγμή, και ενώ στο βήμα ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, άρχισε να διακόπτει και να φωνάζει διαμαρτυρόμενος. «Δεν το περίμενα από εσάς κ. Τσακαλώτο. Εσείς είστε της Οξφόρδης» είπε με λεπτή ειρωνεία.

Η κορυφαία – κατά πολλούς – ατάκα του προέδρου της Βουλής, ήρθε όταν μιλώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς τον κ. Τσίπρα: «Για σκεφτείτε λίγο, θα μπορούσα και εγώ να πάω στην ΑΔΑΕ με ένα κατάλογο τηλεφώνων υπουργών και στελεχών επί δικών σας ημερών και να ρωτήσω εάν εσείς παρακολουθούσατε υπουργούς». Από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρίες και ο κ. Τασούλας ξεστόμισε το αμίμητο: «Μην ανησυχείτε, δεν θα πάει, έτσι το λέει!».

Λίγο αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας εκστόμισε μια υποτιμητική φράση -χάριν εντυπωσιθηρίας- για τον πρωθυπουργό, η οποία προκάλεσε οργή στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Τασούλας παρενέβη και εκεί και τελικώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε σε αναδίπλωση.

Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Για έναν άλλο πρωθυπουργό είχε γραφτεί “ένοχος ή βλαξ;”. Εσείς αυτοβούλως επιλέξατε το δεύτερο. Μπορεί η στάση σας να έχει γίνει ανέκδοτο, είναι επικίνδυνο για τη χώρα. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν με τόλμη. Μου θυμίζει το παλιό πρωτοσέλιδο “ένοχος ή βλαξ” και μάλλον προτιμήσατε το δεύτερο».

Κώστας Τασούλας: «Κύριε πρόεδρε, ήθελα αυτές τις εκφράσεις να τις σκεφτείτε λίγο, είναι άλλης τάξεως»
Τσίπρας: «Να με προστατέψετε, όχι να με λογοκρίνετε. Σας παρακαλώ να με προστατέψετε από την οχλαγωγία […] Δεν έχω καμία διάθεση να υπονοήσω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει μειωμένη αντιληπτική ικανότητα. Το αντίθετο, είναι εξυπνότατος, ικανότατος, καθόλου βλαξ, είναι όμως ένοχος. Αυτό είναι και η υπόθεση των υποκλοπών, έχει τη δική του προσωπική σφραγίδα. Είναι θεσμικά ανυπόφορη. Είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη, αλλά και υπαρξιακά αποκρουστική, που μας οδηγεί σε ένα καθεστώς οργουελιανής δυστοπίας».
Όταν ετοιμάζονταν οι βουλευτές για την ψηφοφορία ο πρόεδρος της Βουλής συνέστησε «προσοχή σε λάθη», ενώ την πρώτη ημέρα «απείλησε» ότι «θα πάμε μέχρι τις 3 τα χαράματα σήμερα».

Οι ατάκες του Κ. Τασούλα έβαλαν φωτιά στα social media. «Θεούλης», «Επικό τρόλ ο Τασούλας». «Σας γλέντησε, ακόμη γελάνε τα μικρόφωνα της Βουλής», «να τον πείσουμε να κάνει λογαριασμό στο twitter» ήταν ορισμένα από τα σχόλια.

Πηγή: iefimerida.gr