Οι δύο καθοριστικοί παράγοντες -Τον Φεβρουάριο οι οριστικές αποφάσεις

Τον Φεβρουάριο πιθανότατα θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον παρέμβαση στήριξης των ευάλωτων, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Action24, περιγράφοντας τι έχει γίνει από την κυβέρνηση ως τώρα και αν υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι δόθηκαν 2,5 δισ. ως τώρα. «Αυξήθηκαν σημαντικά οι συντάξεις, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση του μισθού τους» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Πού βρισκόμαστε τώρα; Υλοποιούμε τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει και προσπαθούμε να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις».

Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε μάλιστα το χρονικό πλαίσιο.

«Εκτιμούμε ότι ο επιπλέον χώρος θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο» είπε και εξήγησε γιατί: «Διότι τελικά το 2022 φαίνεται ότι τα φορολογικά έσοδα πήγαν ακόμη καλύτερα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, ενώ φαίνεται η τιμή του φυσικού αερίου θα κινηθεί – αν και υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα – σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός».

«Τούτων δοθέντων εκτιμούμε ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος που όμως θα πρέπει να είναι ασφαλής. Όταν θα το ξέρουμε θα γίνουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα θέσει τις προτεραιότητες. Θέλει σύνεση και υπευθυνότητα» ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας.

Δείτε τη συνέντευξη