Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός διάδοσης ψευδών ειδήσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Κάποτε την Πρωταπριλιά λέγαμε ψέματα ο ένας στον άλλον και διασκεδάζαμε με το πανάρχαιο έθιμο. Αθώες υπερβολές και παραποίηση της πραγματικότητας που διαρκούσαν κάποιες ώρες… Στην εποχή μας, τα ψέματα έχουν γίνει ένα επικίνδυνο επικοινωνιακό εργαλείο που μολύνει την κοινωνία και δημιουργεί απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες πολλές φορές καταστάσεις, αποπροσανατολίζοντας όποιον τα πιστεύει… Fakenews λοιπόν!

Μια επαγγελματική βιομηχανία ψεύδους που κυριαρχεί κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να φθείρει πολιτικούς αντιπάλους, ανταγωνιστές ή ολόκληρες ομάδες ανθρώπων…

Στην Ελλάδα, ο πολιτικός πολιτισμός που καταρρέει, έδωσε χώρο σε τέτοια νοσηρά φαινόμενα, κυρίως σε συγκεκριμένο κόμμα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ), που έχει στήσει ολόκληρο μηχανισμό διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Η «μικρή Μαρία»

Πρόσφατο κραυγαλέο παράδειγμα, η σκηνοθετημένη ιστορία του θανάτου» της «μικρής Μαρίας» στη νησίδα του Έβρου, τον Αύγουστο του 2022. Η υπόθεση του υποτιθέμενου θανάτου του μικρού κοριτσιού,την οποία είχε διαψεύσει κατηγορηματικά η κυβέρνηση –και για την οποία ήδη ζήτησε δημόσια συγγνώμη η ΜΚΟ που την ξεκίνησε και το γερμανικό περιοδικό «Spiegel»– είχε οδηγήσει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος είχε υιοθετήσει χωρίς καμία διασταύρωση όσα fakenews εξυπηρετούν την Τουρκία και τους λαθροδιακινητές) σε άκριτες καταγγελίες κατά της κυβέρνησης, χωρίς μέχρι τώρα να ζητήσει συγγνώμη ο ίδιος ή το κόμμα του.

H κυβέρνηση έχει καταρτίσει «λίστα της ντροπής», όπως την έχει χαρακτηρίσει, ώστε να μην παραπληροφορούνται οι πολίτες, και στην οποία περιλαμβάνονται πάνω από 300 περιπτώσεις fakenews που διακίνησε ή υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια (το «Π» παραθέτει σήμερα ενδεικτικά μερικά από αυτά).

Νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Στις 6 Μαΐου 2021, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τα μεγαλύτερα (επτά στον αριθμό) fakenews του ΣΥΡΙΖΑ για το Εργασιακό, απαντώντας στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου του υπ. Εργασίας.

Με fakenews σχολίαζε επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ το άρθρο 16 του εργασιακού νομοσχεδίου, του οποίου όμως οι ορισμοί, όπως το υπουργείο διευκρίνισε, δεν αποτελούσαν νέα διάταξη αλλά επανάληψη του άρθρου 3 του Ν. 1545/ 1985, που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες.

Το (ιδιωτικό) ταξίδι

Προς το τέλος του καλοκαιριού πέρυσι, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα, τα οποία υιοθέτησε αμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο πρωθυπουργός, μετά το επίσημο ταξίδι του στον ΟΗΕ, ταξίδεψε με τη σύζυγό του στη Βοστώνη, όπου σπουδάζει ο γιος τους,με «χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων», χρησιμοποιώντας το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Η αλήθεια αποδεδειγμένα είναι ότι χρησιμοποίησαν αεροπλάνο της γραμμής.

Η γυναίκα του υπουργού

Με ανάρτησή του στο tvxs, το site που ίδρυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, κατηγορούσε τη σύζυγο του τότε υπουργού Υγείας, Τζένη Μπαλατσινού, ότι πήρε κρατική διαφήμιση από την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». Η κα Μπαλατσινού ξεκαθάρισε ότι το site δεν της ανήκε εδώ και έναν χρόνο, επιστρέφοντας μάλιστα τις κατηγορίες στον Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος, να σημειωθεί, λίγο αργότερα επέστρεψε με νέο fakenews , υιοθετώντας και προβάλλοντας ψευδείς καταγγελίες διασώστη, ότι τάχα Έλληνες λιμενικοί…πνίγουν μετανάστες στο Αιγαίο, δίνοντας «τροφή» στον Ερντογάν.

Οι… Πανελλήνιες

Στις 8 Αυγούστου 2019, ο Αλέξης Τσίπρας… αποκάλυπτε: «Εσείς, κύριε Μητσοτάκη, δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και περιγράψατε εδώ μια εικόνα που δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό πως όταν ήταν μαθητής είχε δώσει Πανελλήνιες Εξετάσεις και μάλιστα είχε περάσει στο Πολιτικό της Νομικής.

Το «τσιμέντωμα» 

«Τσιμέντωσαν τον Ιερό Βράχο», έγραφε στις 31 Οκτωβρίου 2020 η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και αίφνης «Οργή στο Twitter για την “Τσι-μενδώνη”» και να σου οι καταγγελίες και προσωπικώς από τον κ. Τσίπρα. Ποια ήταν η αλήθεια; Οι ίδιες διαδρομές υπήρχαν και υπάρχουν εδώ και 22 χρόνια και απλώς επιστρώθηκαν τότε εκ νέου, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ΑμεΑ στον Ιερό Βράχο.

Η κόρη του πρωθυπουργού

Κάθε όριο ξεπέρασαν κάποιοι στο Τwitter, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και τη 16χρονη κόρη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Δάφνη. Στις 4 Φεβρουαρίου 2020, κομματικοί εγκάθετοι κατηγορούσαν τη 16χρονη μαθήτρια ότι έχει συστήσει ΜΚΟ (και μάλιστα από τις μεγαλύτερες!) για τα… «ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα». Για να ακολουθήσουν μετά δηλώσεις ακόμη και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσαν για «…παιδεραστές στο Μαξίμου». Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα σχολικό project που ξεκίνησε το 2019 η Δάφνη Μητσοτάκη με μια φίλη της.

Οι φωτογραφίες «μαϊμού»

Προκειμένου να… δείξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης«δεν τηρούσε τα μέτρα για τον κορονοϊό»,ο βουλευτής Άρτας Κ. Μπάρκας ανέβασε στις 18 Οκτωβρίου 2020 φωτογραφία του πρωθυπουργού να συνομιλεί με διερχόμενους πολίτες στον Έβρο χωρίς να φορά μάσκα. Η φωτογραφία βέβαια ήταν από παλαιότερη επίσκεψή του και πιο συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου, οπότε και δεν υπήρχαν τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Το Καρά Τεπέ

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, με έναν όψιμο ανθρωπισμό, έκανε μία ανάρτηση στα socialmedia τον Ιούλιο του 2020 για τους μετανάστες που ζούσαν στον Καρά Τεπέ στη Λέσβο και τις συνθήκες διαβίωσής τους εν μέσω κακοκαιρίας. Την ανάρτηση συνόδευε και φωτογραφία, η οποία όμως, όπως αποδείχτηκε, ήταν από τη δομή της Μόριας και μάλιστα από το 2017, που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ!

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

Από το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου 2021, σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει μία επίθεση στον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, χρησιμοποιώντας μία φράση του για την αστυνομία πανεπιστημίων επί χούντας, απομονώνοντας μία φράση 13 δευτερολέπτων από σχετική συζήτηση και κατηγορώντας τον για «ντροπιαστική επίκληση» και σύγκριση με τη χούντα. Ο κ. Συρίγος, όμως, δεν επικαλέστηκε την αστυνόμευση των πανεπιστημίων επί δικτατορίας ως επιχείρημα υπέρ της τωρινής της θεσμοθέτησης, αλλά επρόκειτο για μία ιστορική αναφορά του για την αστυνομία πανεπιστημίων επί χούντας, η οποία ήρθε ως απάντηση στους συνομιλητές του.

«Πυρκαγιές» α λα Πολάκη

Μια (ακόμα) θεωρία συνωμοσίας που έκανε τον γύρο του διαδικτύου σχετικά με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 και τις ανεμογεννήτριες υιοθέτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Αναρτώντας μια φωτογραφία, συσχέτιζε την πυρκαγιά του Ιουνίου του 2017 στην Μακύνεια με τη δημιουργία του πάρκου με τις ανεμογεννήτριες. Αυτό που δεν υπολόγισε όμως ο κ. Πολάκης είναι ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για την οποία εξαπέλυσε τις κατηγορίες του, 2017-2018, τη διακυβέρνηση της χώρας είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Παραποιημένο tweet

Αριστερές σελίδες και «τρολ» του διαδικτύου διακινούσαν το φθινόπωρο του 2021 παραποιημένη φωτογραφία ενός tweet που εμφανιζόταν να έκανε δήθεν στο παρελθόν ο βουλευτής (τότε) της ΝΔ Θάνος Πλεύρης για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το συγκεκριμένο ψεύτικο tweet παράθεσε σε ανάρτησή του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, γράφοντας: «Κι επειδή όλοι δίνουν συγχαρητήρια σήμερα στον Γιάννη, καλό είναι να θυμόμαστε τι έλεγαν το 2015 εν ενέργεια βουλευτές της ΝΔ». Όταν ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε την αλήθεια, ο κ. Ψυχογιός σιώπησε…

Πανηγυρική αθώωση

Λάβρος κατά όσων τον σπίλωσαν χωρίς στοιχεία και προσπάθησαν με κάθε μέσο να τον εξοντώσουν ηθικά ήταν ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος αθωώθηκε πανηγυρικώς από τις κατηγορίες που του είχαν προσάψει με το απαλλακτικό βούλευμα 2723/2020 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο κατέστη αμετάκλητο.

Δεν αφαιρέθηκε 

Τον Μάιο του 2021 διακινήθηκε από συγκεκριμένα sites και χρήστες socialmedia η ψευδής είδηση ότι δήθεν η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, που ορίστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα, εισηγείται την απάλειψη της έννοιας της συναίνεσης από τον ποινικό ορισμό του βιασμού και τη μετατροπή της σε «άσκηση βίας». Η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο δεν αφαιρείται ο όρος «χωρίς συναίνεση», αλλά το πλαίσιο αυστηροποιείται ώστε με τις νέες ρυθμίσεις να οριοθετούνται αναλυτικότερα και ειδικότερα όλες οι συμπεριφορές που μπορούν να στοιχειοθετήσουν το έγκλημα του βιασμού.

Παρέλαβαν… βλάβες! 

Σε διασπορά fakenews προχώρησε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, μετά την επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, που πραγματοποίησε στις 12 Απριλίου 2021.Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε 40 μεταχειρισμένα λεωφορεία από τα οποία κανένα δεν εκτελεί δρομολόγια, καθώς η πλειονότητα παρουσιάζει βλάβες.Κι όμως δεν ήταν αλήθεια, γιατί και κανένα λεωφορείο δεν είχε παρουσιάσει βλάβη και από τα 40 λεωφορεία, που είχαν παραληφθεί, μπήκαν στην κυκλοφορία κανονικά τα 37.

Ποιος τον συνέλαβε τελικά;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό στις 18 Μαρτίου 2021, και στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικώς με την ευνοϊκή μεταχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των τρομοκρατών, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως ο ισοβίτης της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος είχε εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της άδειας που του είχε χορηγηθεί, συνελήφθη επί διακυβερνήσεως Τσίπρα. Βέβαια, η πραγματικότητα είναι πως η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τον Χριστόδουλο Ξηρό στις 3 Ιανουαρίου 2015, επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Το δήθεν ταξίδι

Για τη σύζυγο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, και τι fakenews δεν έχει γραφεί. Σχετικώς πρόσφατα, εκδότης,φανατικός υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός για τις αντικυβερνητικές του θέσεις, υποστήριξε με ανάρτησή του στο Τwitter πως η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη επισκέφθηκε την Αίγυπτο εν μέσω καραντίνας.Ανάρτησε μάλιστα και μία φωτογραφία από άρθρο ξένου μέσου, που υποστηρίζει πως η σύζυγος του πρωθυπουργού επισκέφθηκε το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, σχολιάζοντας: «Η Μαρέβα Μητσοτάκη, χωρίς κάποια θεσμική ιδιότητα, πήγε βόλτα στην Αίγυπτο. Εσύ κάτσε καραντίνα. Ούτε τα προσχήματα. Νιώθουν Λουδοβίκοι και Αντουανέτες και το δείχνουν». Άμεση ήταν η διάψευση από τη σύζυγο του πρωθυπουργού, καθώς η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο και συγκεκριμένα το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο τον Οκτώβριο του 2019, στο πλαίσιο της 7ης Τριμερούς Συνόδου Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού. Τότε υπογράφηκε τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και, αντίστοιχα, διμερή προγράμματα (Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου – Αιγύπτου).

Δεν σεβάστηκαν τους νεκρούς

Γνωστά επίσης είναι τα fakenews του ΣΥΡΙΖΑ περί πρωτιάς της Ελλάδας μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών στη θνησιμότητα, λόγω Covid-19. Μόνο που τα στοιχεία που επικαλούνταν αφορούσαν μόνο 11 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ. Αλλά το στοιχείο αυτό το απέκρυψαν. Όπως απέκρυψαν και τον…εμβολιασμό του δημάρχου Αθηναίων, αφού κατέφυγαν σε fakenews ισχυριζόμενοι ότι«ο Μπακογιάννης εμβολιάστηκε με καπάκι στη σύριγγα και από νοσοκόμα χωρίς γάντια»! Κατάντια…

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο