Στην απόφασή του να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επικείμενες εθνικές εκλογές αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης.

Ο κ. Μανιατογιάννης, κάνοντας επίσης έναν απολογισμό, αναφέρθηκε στο έργο-παρακαταθήκη που αφήνει στον δήμο του μετά από δύο δημοτικές θητείες ως δήμαρχος της πόλης των Βριλησσίων.

Η μετάβασή σας στην κεντρική πολιτική σκηνή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι, πλέον, δεδομένη. Μέσα από την αυτοδιοικητική σας πορεία, κάνοντας έναν απολογισμό, σε ποια σημεία θα εστιάζατε;

Πρώτα και κύρια θα στεκόμουν στην επαφή με την κοινωνία και στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί με τους πολίτες, μετά από 25 χρόνια ενασχόλησής μου με τα κοινά της πόλης. Η επικοινωνία-επαφή με τον κόσμο αποτελεί την κινητήριο δύναμη για το επόμενο βήμα, ταυτόχρονα όμως αποτελεί προσωπική δέσμευση, ώστε να σταθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τους.

Το όραμά μου για την πόλη των Βριλησσίων εξαρχής ήταν να σταθεί η Δημοτική Αρχή δίπλα στον πολίτη, κοντά στις ανάγκες και στα προβλήματά του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργήσουμε ισχυρές κοινωνικές δομές, δωρεάν και άμεσα προσβάσιμες για όλους τους δημότες. Από το κοινωνικό παντοπωλείο (καθημερινό συσσίτιο – βοήθεια στο σπίτι) μέχρι τα Δημοτικά Ιατρεία και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Η πρόληψη υγείας, σήμερα, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα και δεν θεωρείται δεδομένο πια, με την υπάρχουσα κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας και δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρό και σε φάρμακα. Μέσω του Κοινωνικού μας Οργανισμού πραγματοποιούνται συνταγογραφήσεις και ιατρική περίθαλψη σε ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, στα σχολεία και όπου μας ζητηθεί. Εδώ να τονίσω ότι οι υπηρεσίες μας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εθελοντές ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και σε προσφορές από συνδημότες.

Ποια έργα υποδομής ολοκληρώθηκαν ή υλοποιούνται στα Βριλήσσια;

Δεύτερο και σημαντικό κομμάτι παρέμβασης στον Δήμο Βριλησσίων είναι τα έργα υποδομών. Ολοκληρώθηκαν και υλοποιούνται έργα ζωτικής σημασίας για τα Βριλήσσια, χωρίς ο δήμος να χρεωθεί ούτε ένα ευρώ.

·       Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, στο Πάτημα Βριλησσίων, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο αντιμετώπισης αντιπλημμυρικών φαινομένων και βρίσκεται σε διαδικασία διαγωνισμού και επιλογής αναδόχου,προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ.

·       Με την καθολική αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led, αλλά και με την αναβάθμιση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης, με νέους «έξυπνους» ψηφιακούς υδρομετρητές, αυτοματοποίηση αντλιοστασίων και διαχείριση πιέσεων του δικτύου, πετύχαμε εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 75% και 40%,αντίστοιχα!

·       Η επέκταση και κάλυψη με φυσικό αέριο σχεδόν στο σύνολο του αστικού ιστού της πόλης (άνω του 85% το 2019, από 15% το 2014), οι ασφαλτοστρώσεις, η αναβάθμιση των αθλητικών χώρων και υποδομών, αλλά και η αποκατάσταση της βατότητας των πεζοδρομίων, αποτελούν ουσιαστικές παρεμβάσεις που διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

·       Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών σχολικών μονάδων.

Αποτελεί δικαίωση η έγκριση αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης;

Και βέβαια, προσωπική δικαίωση αποτελεί η έγκριση αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης. Μια εξέλιξη που ήρθε μετά από πολύχρονη προσπάθεια (άνω των 30 χρόνων), για να δώσει νέα δυναμική στην αναπτυξιακή προοπτική του δήμου, με την ένταξη των τελευταίων περιοχών (ΚΡΑΣΑΣ) στο σχέδιο πόλης και την επικαιροποίηση των χρήσεων γης.

Να σας τονίσω πως όλες οι πρωτοβουλίες υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται με έναν και βασικό άξονα: τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Πρώτος δήμος τα Βριλήσσια στην ανακύκλωση, με συνεχή επαγρύπνηση, ενημέρωση και εκπαίδευση, ξεκινώντας από τα σχολεία. Ένας στόχος που άρχισε να σχεδιάζεται και να υλοποιείται από το 2015 και δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε συστηματικά με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, με το πρόγραμμα «πόρτα-πόρτα» και το πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετάω».Η συνείδηση του κόσμου και η ανταπόκριση στην αποδοχή του προγράμματος μας έφεραν στην πρώτη θέση διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική, πρωτοπορώντας ως κοινωνία.

Θεωρώ ότι έχουμε αφήσει ένα πολύ θετικό αποτύπωμα στην πόλη. Με ορθή οικονομική διαχείριση και προγραμματισμό, χωρίς δανειοδοτήσεις και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και ταυτόχρονα με πλήρη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που ξεπέρασε τα 30.000.000 ευρώ. Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και, βεβαίως, να πάει ακόμη καλύτερα.

Αφήνετε ένα πολύ σημαντικό έργο-παρακαταθήκη για τα Βριλήσσια, αλλά και γενικότερα για την Αυτοδιοίκηση. Ποιος είναι ο λόγος που σας κέρδισε η κεντρική πολιτική σκηνή;

Ο λόγος παραμένει ίδιος. Θεωρώ ότι, μετά από 25 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά και δύο θητείες ως δήμαρχος, μπορώ να προσφέρω στην κοινωνία και να δυναμώσω ακόμη περισσότερο τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εποχή φέρνει νέες προκλήσεις και απαιτούνται νέοι χειρισμοί, με ισχυρή πολιτική βούληση, τεκμηρίωση, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς προσωπικές στρατηγικές, υπέρ των ευάλωτων, των νέων και των μικρομεσαίων. Θα παραμείνω πιστός στα πιστεύω μου, με αρχές και αξίες, όπως πορεύτηκα τόσα χρόνια, και θα προσπαθήσω να συνδέσω την κοινωνία με την κεντρική διοίκηση.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο